Srce i krvne žile - 10. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - mr.sc. Ante Petrušić

Srce na servisu: uređaji koji nam spašavaju život

Na području liječenja poremećaja u provođenju električnih impulsa unutar srca, posljednjih su desetljeća učinjeni veliki pomaci, pa tako danas elektronika igra važnu ulogu u kardiologiji

srce-pacemaker-kardioverter defibrilator

Cijeloga života ljudsko srce stvara električne impulse, provodi ih svojim provodnim sustavom (poput kablova) do srčanog mišića. Kada električni impuls dotakne srčani mišić, on se kratkotrajno kontrahira te iz svojih šupljina izbaci krv.

„Električni kvarovi“ u srcu

Zbog bolesti sinusnog čvora (mjesta u desnoj pretklijetki gdje obično nastaju električni impulsi), može doći do pauza u stvaranju električnih impulsa. To može uzrokovati omaglice, a potraje li duže i gubitak svijesti.

Kardiolog savjetuje: što srčani bolesnici moraju znati o zaštiti srca tijekom ljeta

Zbog infarkta srčanog mišića, upalnih ili degenerativnih bolesti provodnog sustava, može doći do prekida provođenja električnog impulsa iz pretklijetki u klijetke. Tada pretklijetke rade svojom (normalnom) frekvencijom od 60 do 100 otkucaja u min, a neki centar u jednoj od klijetki (desnoj ili lijevoj), preuzme stvaranje impulsa za klijetke, no značajno sporije od pretklijetki (primjerice, 30 u minuti). To je takozvani totalni atrioventrikularni blok. Ako se takva osoba fizički optereti, nema porasta srčane frekvencije (na stvaranje električnih impulsa u klijetkama živčani sustav nema utjecaja, što nije slučaj s centrom vodičem u desnoj pretklijetki). Uz tako mali broj otkucaja klijetki,  mozak ne dobiva dovoljno krvi pri opterećenju i osoba gubi svijest, a može pri tome i umrijeti.

U slučaju preosjetljivosti živčanog spleta (sinus caroticus) na čvorištu obiju karotidnih arterija (arterije u vratu koje vode krv za mozak i vanjske strukture glave), može i zakopčan ovratnik košulje ili zavezana kravata uzrokovati zastoj rada srca s gubitkom svijesti. Kako ne biste pomislili da se ne smije zakopčati košulja ili nositi kravata (što je Hrvatski izum i ponos), naglašavam da je to rijetka, ali moguća pojava.

Ranije se na takve pojave pokušavalo utjecati medikamentima, no njihov slab uspjeh potaknuo je razvoj elektronike u liječenju tih poremećaja.

Elektrostimulator srca i resinkronizacija

Kao rješenje za bolest sinusnog čvora, preosjetljivog karotidnog sinusa te za totalni atrioventrikularni blok s izrazito sporom frekvencijom klijetki, danas stoji na raspolaganju primjena elektrostimulatora srca (pacemakera). 

Elektrostimulator se sastoji od generatora i jedne, dvije ili više elektroda koje se uvode u šupljine srca i tamo učvršćuju. Generator impulsa zatvoren je u nepropusno kućište od neutralna metala te se ugrađuje u potkožno tkivo ispod ključne kosti, blizu ramena. U njemu je izvor električne energije i računalo s programom. Ako je riječ o jednoj elektrodi, ona se uvodi u desnu pretklijetku ili u desnu klijetku. Ako je riječ o dvokomornoj elektrodi, jedna se uvodi u desnu pretklijetku, druga u desnu klijetku, što omogućuje fiziološki način stimulacije električnim impulsom (najprije u pretklijetki, a zatim u klijetki).

Vijek trajanja izvora energije u generatoru impulsa je od nekoliko godina, pa do desetak i više. Generator se može zamijeniti i pričvrstiti na istu elektrodu, a ako je potrebna zamjena elektrode, ona se ne odstranjuje (čvrsto je pričvršćena u unutrašnjosti srca i njeno odstranjenje bi bilo opasno), pa se dodaje druga.

Elektrostimulator prepoznaje normalan ritam srca i ako se on pojavljuje, tada se elektrostimulator ne uključuje te se tako produžuje trajanje izvora električne energije. Ako se vlastiti impuls ne pojavi, tada se uključuje elektrostimulator.

U slučaju bloka lijeve grane (dio kablovske mreže koji u zdravom srcu vodi električni impuls iz desne pretklijetke u lijevu klijetku), kao i u slučaju dilatativne kardiomiopatije gdje su srčane šupljine jako proširene te u oba navedena slučaja, električni impuls treba prijeći dug put od desne pretklijetke do lijeve klijetke, što dovodi do toga da se klijetke ne kontrahiraju istovremeno. Najprije se kontrahira desna, a tek kada do nje stigne električni impuls i lijeva. To slabi učinkovitost srca kao pumpe. Trokomornim elektrostimulatorom srca se postiže resinkronizacija. Ugradnjom takvog elektrostimulatora, dvije elektrode su postavljene kao i u dvokomornom, a treća elektroda se uvodi kroz glavnu venu srca (sinus coronarius) do mišića lijeve klijetke. To omogućuje potpuno oponašanje normalnog slijeda kontrakcija srčanih šupljina.

Stimulirane pacemakerom najprije se kontrahiraju obje pretklijetke, a zatim obje klijetke. To omogućuje istovremenu, sinkronu kontrakciju lijeve i desne pretklijetke te lijeve i desne klijetke, kakva je i bila u zdravom srcu. Zato se vremensko vraćanje kontrakcije lijeve klijetke u normalu, naziva resinkronizacija. Taj postupak znatno poboljšava funkciju srca i opće stanje bolesnika.

Kardioverter defibrilator

Neke, po život opasne srčane aritmije, kakve su brze ventrikularne tahikardije ili preživjela ventrikularna fibrilacija (ako posljednja potraje duže od pet minuta, nije spojiva s preživljavanjem), zahtijevaju sigurnosno rješenje. Fibrilacija ventrikula je potpuno nepravilan rad klijetki, gdje nema izgona krvi iz srca, prestaje cirkulacija. Dakle, u slučaju preživljavanja ovakvog poremećaja ritma ili ocjene da bi se, s obzirom na stanje srca, on mogao dogoditi, ugrađuje se kardioverter defibrilator.

On ima takav softver da prepoznaje ove opasne aritmije i prekida ih. Može ih prekinuti na dva načina. Prvi je programiranim postavljanjem frekvencije iznad one koja se pojavila u srcu, dakle pretjecanjem (overdrive). Drugi je način udar električnom strujom iz svog generatora. Prvi način prekidanja aritmije se gotovo ne osjeti, dok je drugi način neugodan (pravi udar električnom strujom iznutra).

Srčane bolesti u paru - najčešći komorbiditeti

Srčane bolesti u paru: najčešći komorbiditeti 

Organskih je sustava u tijelu više i međusobno su povezani, pa tako bolest gotovo svakog organa povlači za sobom...

SAZNAJTE VIŠE

Neusporedivo bolja kvaliteta života

Dok je u indiciranim slučajevima, bez ovakve tehničke intervencije (ugradnje nekog od spomenutih aparata u srce), život bio nepredvidivo kratak i nekvalitetan, nakon ugradnje nekog od ovih uređaja, život postaje normalan. Bolesnik više nije u strahu da bi svakog trenutka mogao umrijeti, što mu je ranije rušilo kvalitetu života.

Moderni uređaji su zaštićeni od okolnih utjecaja, što u početku razvoja ove tehnologije nije bio slučaj te dozvoljavaju normalan način života. Potrebno je držati se redovnih kardioloških kontrola na kojima se ispituju stabilnost elektrostimulatora i potencijal generatora struje te se određuje pravo vrijeme za eventualnu zamjenu generatora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button