Srce i krvne žile - 26. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Rijetka bolest koja napada srce: Međunarodni dan transtiretinske amiloidne kardiomiopatije

Danas, 26. listopada, se obilježava Međunarodni dan transtiretinske amiloidne kardiomiopatije, po život opasne bolesti koja pogađa srce

Medunarodni dan transtiretinske amiloidne kardiomiopatije srce

Transtiretinska amiloidna kardiomiopatija je po život opasna bolest koja pogađa srce i očituje se znakovima srčanog zatajenja, a može biti nasljedna ili povećana sa starenjem. Bolest nastaje zbog nestabilne strukture i posljedičnog taloženja proteina transtiretina zbog čega nastaju amiloidna vlakna koja se mogu nakupljati u srcu ali i drugim organima te uzrokuju postepeno zadebljanje srčanog mišića koje dovodi do zatajivanja srca.

Znakovi transretinske amiloidne kardimiopatije

Simptomi zatajivanja srca očituju se simptomima od kojih su najčešći umor, otežano disanje i oticanje nogu. Neki od specifičnih znakova transtiretinske amiloidne kardiomiopatije su nepravilan rad srca, utrnulost, trnci i bol u dlanovima i prstima te stopalima i nožnim prstima kao i u donjim ekstremitetima. Također obuhvaća i probleme s očima, probavne smetnje pa čak i puknuće tetive bicepsa koje nije povezano s ozljedom.

U slučaju potvrde ove dijagnoze, kardiolog može odlučiti provesti genetsko testiranje kako bi potencijalno isključio mogućnost nasljednog oblika bolesti. Takve informacije su važne i za ostale članove obitelji oboljeloga.

Važnost prepoznavanja znakova

„Pravilna dijagnoza ove bolesti je još uvijek vrlo izazovna s obzirom da se radi o rijetkoj bolesti i često ju svrstavaju pod uzroke zatajenja srca nepoznatog porijekla. Svijest o ovoj bolesti je niska i ovim putem željeli bi skrenuti pozornost na nju. Ako se bolest ne liječi, prosječni životni vijek od pojave simptoma je 2 do 3 i pol godine. Liječenje bolesti je za sada samo simptomatsko, a novi lijek koji ciljano liječi transtiretinsku amiloidnu kardiomiopatiju čeka odobrenje na HZZO-u“ izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

kardiovaskularne bolesti

Podaci pozivaju na oprez: kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

Uoči Svjetskog dana srca, 29. rujna, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i HZJZ objavili su najnovije podatke i pozvali građane...

SAZNAJTE VIŠE

U Hrvatskoj oko 200 000 oboljelih od transtiretinske amiloidne kardiomiopatije

Rijetke bolesti su bolesti koje se pojavljuju na manje od 5 od 10 000 osoba. U Hrvatskoj se procjenjuje da ima oko 200 000 oboljelih,  a Hrvatski savez za rijetke bolesti u svojoj bazi ima oko 400 različitih vrsta dijagnoza. Rijetke bolesti kao takve su još uvijek veliki izazov za zdravstvene djelatnike u vidu prepoznavanja i dijagnosticiranja kao i samog liječenja i dostupnosti terapije. Podizanjem svijesti o rijetkim bolestima pomažemo lakšem prepoznavanju i razumijevanju ovih bolesti s kojima žive naši sugrađani.

Izvor: Hrvatski savez za rijetke bolesti

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button