Srce i krvne žile - 17. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Liječenje u barokomori: što moramo znati o pripremama i tretmanu

Barokomora omogućava udisanje čistog medicinskog kisika pod povišenim tlakom, koristi se pri nizu raznih stanja, a najpoznatija je po pospješivanju zacjeljivanja rana

barokomora kisik

Barokomora je riječ koju ste vjerojatno čuli u medijima u vezi s kondicijskim pripremama sportaša ili njihovom oporavku. No što je to zapravo? Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) znanstveno je utemeljena metoda liječenja udisanjem čistog medicinskog kisika pod povišenim tlakom u za to posebno namijenjenim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Što sve možemo učiniti da rana brzo zaraste?

Povećanjem tlaka okoline povećava se i unos kisika u krvi. Tako se dobiva i do 20 puta više kisika otopljenog u plazmi. To znači da se u najkraćem roku otklanja nedostatak kisika.

Počelo je od ronilaca

Početna namjena i korištenje kisika pod povišenim tlakom bila je u liječenju nastradalih ronilaca kod kojih je došlo do razvoja dekompresijske bolesti. Kasnije se uvidjelo kako kisik blagotvorno djeluje kod niza bolesti i stanja u kojima je patofiziološka osnova oslabljena cirkulacija ili je na bilo koji način onemogućena dostava kisika tkivima.

Indikacije za liječenje u barokomori

Važeće indikacije za preporuku tretmana u barokomori preko HZZO-a:

 • Akutne disbarične bolesti ronilaca
 • Akutne plinske embolije
 • Otrovanja CO (ugljičnim monoksidom)
 • Akutne, subakutne i kronične ishemije
 • Aseptična nekroza kosti
 • Crush i compartment sindrom
 • Dijabetičko stopalo
 • Iznenadna gluhoća
 •  Iznenadna sljepoća
 • Kronične nedijabetičke rane (venski vrijed, ishemijski vrijed, vaskulitisi)
 • Kronični refraktorni osteomijelitis
 • Progredirajuće nekrotizirajuće infekcije mekih tkiva
 • Radijacijska oštećenja koštanih i mekih tkiva

Liječenje se provodi na temelju uputnice pacijentovog liječnika na teret HZZO-a ili u privatnim klinikama. U tom slučaju cijena hiperbarične oksigenoterapije iznosi oko 500 kuna.

Kontraindikacije – tko ne bi smio u barokoromoru

Kao i kod većine medicinskih tretmana, i u HBOT-i postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. Jedina apsolutna kontraindikacija za liječenje HBOT-om je nezbrinuti pneumotoraks. U relativne kontraindikacije ubrajaju se infekcije gornjih dišnih puteva, raniji operativni zahvati u prsištu ili u srednjem uhu, promjene na rendgenskoj snimci pluća, emfizem sa zadržavanjem CO2, astma, trudnoća, nekontrolirana visoka temperatura, konvulzijski poremećaji i klaustrofobija.

Pripreme za ulazak u barokomoru

U komoru se ulazi bez šminke, isključivo u 100% pamučnoj odjeći, bez nakita i ostalih dodataka, na nogama čarape od čistog pamuka ili bosi. Naglasak je na individualnom pristupu stoga će osoblje prije tretmana kratko porazgovarati s vama kako bi bili sigurni da ne postoje nikakve kontraindikacije za tretmane. Osim potvrde obiteljskog liječnika kojom se potvrđuje da smijete koristiti barokomoru, prije tretmana potpisujete i izjavu kojom također potvrđujete da nemate kontraindikacije za korištenje barokomore. Ako pacijenti imaju ranu, rana se mora previti prije početka tretmana.

Neposredno prije ulaska u komoru pacijent treba obaviti sve fiziološke potrebe. Zadnji obrok mora biti najkasnije sat i pol prije tretmana te treba biti lagan i bez gaziranih pića. Terapija se uzima redovito. Pacijent ne bi trebao pušiti dva sata prije i dva sata nakon HBOT.

Kako izgleda tretman?

Tlak u komori se povećava tijekom 10 do 15 minuta. Kada se dostigne predviđeni tlak započinje disanje kisika preko maske u trajanju od najčešće 60 minuta. Poslije završenog tretmana tlak se snižava na normalni atmosferski tlak i to opet kroz 10 do 15 minuta. U barokomori je uz pacijenta i stručno osoblje kako bi mu olakšalo tretman.

dijaliza bubrezi

Kad život ovisi o aparatu: Preporuke za pacijente na dijalizi

Ni hemodijaliza ni peritonejska dijaliza ne filtriraju krv kao zdravi bubrezi pa su potrebne prilagodbe u svakodnevnom životu osoba...

SAZNAJTE VIŠE

Očekivani rezultati

Primjenom HBO došlo je do smanjenja infekcija, pojačavanja djelovanja antibiotika, poboljšanja cijeljenja rana, smanjenja broja amputacija. Za ulkuse povezane s dijabetesom utvrđeno je da HBOT povećava vjerojatnost zacjeljenja rana u kratkom razdoblju (do 6 tjedana). HBOT može smanjiti broj velikih amputacija u osoba s dijabetesom koje imaju kronične ulkuse stopala.
Za kronične rane koje nastaju zbog bolesti vena na nozi utvrđeno je da HBOT može smanjiti veličinu rana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button