Pubertet - 4. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

4 životne lekcije koje možemo naučiti od milenijalaca

Da, dobro ste pročitali. Starije generacije mogu dosta toga naučiti od milenijalaca jer oni su ti koji tragaju za smislom života i dovode u pitanje ustaljene sustave

milenijalci ili generacija Y

Milenijalci ili generacija "Y" zapravo su pogrešno shvaćeni jer se njihove vrijednosti i shvaćanja razlikuju od onih starijih naraštaja.

Milenijalci ili generacija „Y“, nazivi su kojima se opisuju mladi, rođeni između ranih 1980-ih i 2000-ih. Spočitava im se da su nestrpljiva, lijena, bahata, narcisoidna i povlaštena generacija.

Ipak, sve je više stručnjaka koji to opovrgavaju objašnjavajući da su milenijalci, zapravo, pogrešno shvaćeni jer se njihove vrijednosti i shvaćanje života uvelike razlikuje od uvjerenja do kojih drže stariji naraštaji. Neka od njih su hvalevrijedna pa zato i oni znatno stariji mogu naučiti pokoju dobru životnu lekciju od mladih pokoljenja.

Energizirana mladež: koliko su zapravo (ne)zdravi energetski napici?

Milenijalci promjene vide kao sredstvo za napredak

Dok stariji zaziru od promjena i novina zbog straha od neizvjesnosti i nepoznatosti, milenijalci se ne odupiru promjenama. Vide ih kao izazove i prilike za učenje, rast i stjecanje novih iskustava.

Ta je mlada generacija ljudi, za razliku od prijašnjih generacija, od najranije dobi rasla u svijetu u kojem se sve rapidno mijenja. Tako su postali svjesni da moraju prihvatiti promjene kao neminovni dio života i mijenjati se usporedo s njim žele li zadržati korak.

Traže posao koji odgovara njihovom stilu života

Milenijalci ili generacija “Y” žele u životu uživati bez kompromitiranja vlastite sreće i životnih svjetonazora. Upravo zbog toga traže poslove koji ispunjavaju njihovu svrhu. Također, traže i one poslove koji su prilagođeni njihovom životnom stilu, onom u kojem se cijeni sloboda i fleksibilnost.

Za razliku od starijih, nisu isključivo motivirani plaćom. Oni ne žele mukotrpno raditi do mirovine kada će moći uživati u plodovima svog rada. Žele odmah i sada uživati u više slobodnog vremena.

Milenijalci ako ne mogu naći posao, stvore ga sami

Odrasli u ekonomski nestabilnom svijetu, milenijalci su naučili da ako ne mogu naći radno mjesto iz svojih snova da ga stvore sami.

Oni su prva generacija koja je stupila na tržište radne snage s pristupom tehnologiji koja im dozvoljava da rade ‘po svom’. Imaju mogućnost kreirati posao koji osporava tradicionalan sustav radnog odnosa ali ispunjava njihovu svrhu. Zahvaljujući internetu, pokretanje posla, nomadski stil života i fleksibilno radno vrijeme, ako je vjerovati mladim naraštajima, nikada nije bilo lakše ostvariti.

glazba koja se sluša je preglasna

Stručnjaci pozivaju na stišavanje zvukova: mladima prijeti oštećenje sluha

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na to da je čak 1,1 milijarda osoba u dobi od 12. do 35. godine...

SAZNAJTE VIŠE

Generacija “Y” želi potaknuti pozitivne promjene u svijetu

Milenijalci su prvi naraštaj koji nije imao izbora nego prihvatiti realnost u kojoj su rođeni. Oni su ti koji, primjerice, moraju živjeti s utjecajem klimatskih promjena više nego bilo koja prijašnja generacija. Oni ne mogu birati žele li vjerovati ili ne u stvarnost klimatskih promjena već su ih prisiljeni prihvatiti kao činjenicu. Usprkos tome što su u naslijeđe dobili Planet kojem se ne piše dobro, milenijalci vjeruju i rade na metodama za promjenu svijeta na bolje.

Prema istraživanju koje je provela organizacija Global Tolerance, 42 posto milenijalaca želi raditi za firmu koja čini pozitivne promjene u svijetu. Čak 92 posto generacije izrazilo je želju korištenja vlastitih znanja i vještina u dobre svrhe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button