Probava - 20. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kronični pankreatitis: uzroci, simptomi i liječenje

Kronični pankreatitis je progresivna upalna bolest. Cilj terapije je usporiti napredovanje bolesti te zadovoljiti povećane nutritivne i kalorijske potrebe organizma

kronični pankreatitis-kronična upala gušterače

Gušterača je duguljasti neparni organ smješten između kralježnice i želuca, u gornjem dijelu trbušne šupljine. Glavni izvodni kanal spaja se sa žučovodom neposredno prije utoka u crijevo te se zajedno ulijevaju u dvanaesnik. Gušterača luči enzime koji u crijevima sudjeluju u razgradnji masti i ugljikohidrata (lipaze i amilaze) te bikarbonate koji neutraliziraju kiseli želučani sadržaj na ulazu u dvanaesnik.

Bolesti gušterače te što očekivati nakon operacije

Endokrini dio gušterače luči izravno u krv niz hormona koji sudjeluju u regulaciji probave i održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Upala gušterače može biti akutna i kronična.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je po život opasno stanje obilježeno:

 • jakim bolovima u trbuhu,
 •  općim lošim stanjem,
 • mučninom,
 • povraćanjem,
 • zimicom i povišenom tjelesnom temperaturom.

Dva najčešća uzroka akutnog pankreatitisa su žučni kamen koji se pri izlasku iz žučnjaka zaglavi i začepi zajednički izvodni kanal te pretjerana konzumacija alkohola.

Enzimi koje gušterača proizvodi vraćaju se u žlijezdu te aktiviraju i pokreću upalnu reakciju. Epizoda može biti blaga ili praćena gubitkom funkcionalnog tkiva koje na kraju dovodi do trajnog oštećenja funkcije.

Ako se ne riješi uzrok, napadaji akutnog pankreatitisa se mogu ponavljati. Potom slijedi tiha faza propadanja gušterače praćena trajnom podmuklom boli koju nazivamo – kronični pankreatitis.

Kronični pankreatitis

Žljezdano tkivo zamjenjuje se cistama i vezivnim tkivom što se očituje stvaranjem suženja na žučnim vodovima, smanjenom proizvodnjom probavnih enzima i hormona.

 • Otežana je razgradnja hrane i apsorpcija hranjivih tvari, uz osjećaj nadutosti, mučninu.
 • Manjak lipaze očituje se obilnim, masnim stolicama, jer masti unesene hranom ostaju neprobavljene.
 • To vodi kalorijskom manjku, gubitku tjelesne težine i manjku vitamina topivih u mastima.
 • Manjak D vitamina vodi pojačanoj lomljivosti kostiju.
 • Ako je u podlozi bolesti alkoholizam, manjak mikronutrijenata i svih skupina vitamina postaje izraženiji (cink, folna kiselina, tiamin, B12, D, K, E, A).
 • Oštećenje dijelova gušterače koji proizvode hormone dovodi do poremećene regulacije glukoze u krvi što se očituje visokim razinama glukoze uz nagle promjene koncentracije u krvi.

Dijagnosticiranje i liječenje kroničnog pankreatitisa

Na kronični pankreatitis posumnjat će se u pacijenata koji u anamnezi imaju epizodu akutnog pankreatitisa, žučne kamence ili kroničnu pretjeranu konzumaciju alkohola. Simptomi postaju izraženiji što je gubitak funkcionalnog tkiva gušterače veći.

Kamenci u žučnom mjehuru rješavaju se operativno. Pacijente koji su motivirani za liječenje od alkoholizma, uz podršku obitelji upućuje se na psihijatrijsko liječenje. Kronični pankreatitis je progresivna upalna bolest. Cilj terapije je usporiti napredovanje bolesti i zadovoljiti povećane nutritivne i kalorijske potrebe organizma.

Bol se može pokušati kupirati analgeticima. Poremećena regulacija glukoze liječi se uvođenjem oralnih lijekova ili terapijom inzulinom. Nadomjesna terapija enzimima gušterače uzima se uz obrok, kako bi se osiguralo ciljano djelovanje na razgradnju hrane.

Upala gušterače

Pankreatitis ili upala gušterače: stanje koje može ozbiljno ugroziti život

Gušterača je žlijezda koja luči probavne enzime, a najpoznatiji su amilaza i lipaza (egzokrina funkcija) te inzulin, glukagon i...

SAZNAJTE VIŠE

Pritom su važne redovne kontrole gastroenterologa i slikovne pretrage (UZV, CT trbuha) koje služe ranom otkrivanju komplikacija bolesti od kojih je jedna i karcinom gušterače.

Savjeti za prehranu

 • Savjetuje se prehrana bogata ugljikohidratima (tjestenina, riža, kuhani krumpir) i bjelančevinama (perad, teletina, bijela riba), uz manji udio masti (prednost se daje biljnim uljima).
 • Preporučuje se priprema hrane kuhanjem, izbjegavati pirjanje i prženje te konzumacija više manjih obroka kroz dan.
 • Treba izbjegavati konzerviranu i tvornički pripremljenu hranu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button