Otorinolaringologija - 31. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Neugodna suhoća nosne sluznice

Liječenje suhoće sluznice nosa nije bezazlen problem; potrebno je specijalističkim pregledom utvrditi uzrok i pravovremeno početi liječiti

suha sluznica nosa

Sluznica nosa igra važnu ulogu u posredovanju imunoloških odgovora na alergene i infektivne čestice koje ulaze u nos. Pomaže u sprječavanju alergija i infekcija organizma ne dozvoljavajući širenje alergena i patogenih mikroorganizama dalje od nosne šupljine, na primjer prema plućima. Ako smo zdravi, obrana počinje, odvija se i završava u nosu.

Disanje na nos prirodnije je i zdravije od disanja na usta

Sluz koju sluznica izlučuje i koja oblaže unutrašnjost nosa predstavlja fizičku barijeru protiv invazije patogena. Zahvaljujući ljepljivosti zadržava patogene čim uđu u nosnu šupljinu te se već ovdje pokreću imunološki procesi njihova uništavanja. U konačnici ih, zajedno sa sluzi, izbacujemo „puhanjem nosa“. Dakle, sluznica i sluz pripadaju prvoj crti obrane našeg organizma od štetnih mikroorganizama i alergena. Stoga je vrlo važno da je nos vlažan te da sluz nesmetano može izlaziti iz tijela, odnosno nosa.

Suhoća nosne sluznice

Suhoća nosne sluznice može biti uzrokovana medicinskim stanjima i uvjetima u okolišu, uključujući alergije, smanjenu vlažnost zraka, Sjogrenov sindrom, pušenje, pa čak i klimatske promjene. Medicinska stanja uključuju i COVID-19, no ipak su prisutni i ostali simptomi poput grlobolje, gubitka njuha, povraćanja i proljeva. Malo je vjerojatno da imate COVID-19 ako vam je samo sluznica suha.

Uzrokovana je nedovoljnom produkcijom sluzi nosne sluznice što uzrokuje nelagodu u nosu, sinusima i usnoj šupljini. Suhoća nosne sluznice može također izazvati glavobolju, začepljenost nosa i biti uzrokom njezine upale.

Važnost disanja na nos

Nos bi uvijek trebao biti prohodan i disanje bi se uvijek trebalo odvijati isključivo kroz nos. Izuzetak je pojačana fizička aktivnost kada, zbog pojačane potrebe za kisikom, uključujemo i usta kao organ disanja.

U slučaju začepljenosti nosa, usta se refleksno otvaraju zbog nedostatka zraka. S obzirom na to da sluznica nosa, osim što filtrira zrak, osigurava i njegovo vlaženje te zagrijavanje, zrak kojeg udišemo na usta ulazi u tijelo neugrijan i nepročišćen. Takvo stanje zraka tjera srce i pluća na ubrzani rad da bi ga učinili prihvatljivim. Dugoročno, ti organi uslijed pojačanog napora obole, a njihova se funkcija smanjuje. Organizam tada osjeća umor bez posebnog razloga.

Stoga je vrlo važno na vrijeme uočiti problem suhoće nosne sluznice, pravilno ga dijagnosticirati i liječiti kako bismo izbjegli nepopravljive posljedice za naša pluća i srce.

Liječenje suhoće sluznice

Sluznici vraćamo vlažnost koristeći morsku vodu u spreju ili fiziološku otopinu. Tijekom noći je dobro nanijeti neutralnu mast u nos kako bi se sluznica oporavila.

Međutim, svakako se preporučuje posjetiti otorinolaringologa koji će dijagnosticirati uzrok suhoće i propisati terapiju. Ako je uzrok upala, terapija će vrlo vjerojatno uključivati antibiotsku mast za sluznicu nosa, dok alergijski uzroci zahtijevaju terapiju nazalnim kortikosteroidom uz redovitu hidrataciju neutralnim sprejom.

Danas je sve više prisutnih alergena i novo stečenih alergija. Treba znati da alergiju možete steći u bilo kojem životnom razdoblju i nikad ju ne možete izliječiti, već samo liječiti, ublažavati simptome. Neka stanja zahtijevaju i obradu, pa se tek nakon toga može primijeniti odgovarajuća terapija.

slana otopina protiv koronavirusa

Preporuka Prof.dr.sc. Markotić: slana otopina može vam pomoći u borbi protiv koronavirusa

Dok cjepivo ne krene u opticaj, u borbi protiv koronavirusa mogli bi nam pomoći i neki jednostavni postupci kao...

SAZNAJTE VIŠE

Ne preporučuje se uzimati terapiju bez preporuke liječnika jer neki sprejevi mogu izazvati ovisnost i teža oštećenja na sluznici.

Zato se ne može reći da je suhoća sluznice bezazlen problem; potrebno je specijalističkim pregledom utvrditi uzrok i pravovremeno početi s odgovarajućim liječenjem.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button