Otorinolaringologija - 17. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Aras, spec ORL, audiolog i fonijatar, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Zagreb

Kada i zašto se ugrađuju ventilacijske cjevčice u bubnjić?

Postoje brojni razlozi poremećaja tlaka u srednjem uhu, od kojih su mnogi prolazni ili se mogu konzervativno liječiti. No ako terapija lijekovima, pa ni operacija mandula ne daju rezultate, moguće je učiniti miringotomiju te postaviti ventilacijske cjevčice.

miringotomija i ventilacijske cjevčice

Bubnjić je ovalna membrana koja se nalazi između zvukovoda i srednjeg uha, a koja te dvije strukture potpuno razdvaja. S vanjske strane, prema zvukovodu, obložen je kožom, a s unutrašnje strane sluznicom srednjeg uha. Svi znamo da voda koja uđe u uho, na primjer pri kupanju, na kraju uvijek izađe istim putem, kao i kapi koje stavljamo u uho s ciljem liječenja bolesti zvukovoda. Zvukovod je, dakle, „slijepa ulica“ koja završava bubnjićem.

Savjeti za poboljšanje sluha i prevenciju gubitka sluha

Poremećaj izjednačavanja tlaka

Funkcija bubnjića je i prijenos zvučnih valova, ali taj prijenos neće biti sasvim dobar ako opna nije optimalno „napeta“ te se u tim slučajevima može javiti i određen gubitak sluha, s osjećajem začepljenosti uha. Napetost bubnjića određena je tlakom zraka s vanjske strane (iz zvukovoda, okolni atmosferski tlak) te tlakom zraka s unutrašnje strane, u srednjem uhu. Ovi tlakovi trebali bi biti barem približno jednaki, a izjednačavaju se preko Eustahijeve cijevi koja vodi zrak iz nosa u srednje uho. Ako u srednjem uhu nema dovoljno zraka, kao što se događa kada je nos slabije prohodan ili kad je sluznica nosa i ulaza u Eustahijevu cijev predebela, u srednjem uhu stvara se podtlak. On bubnjić uvlači prema unutra, što u jačim slučajevima rezultira ne samo slabijim sluhom i osjećajem punoće, već i bolnošću.

Slične senzacije neke osobe imaju prilikom putovanja avionom, naročito pri polijetanju ili slijetanju ili čak pri vožnji automobilom kod promjena nadmorske visine koje dovode i do promjene atmosferskog tlaka koji Eustahijeva tuba mora stalno „izjednačavati“.

Postoje, dakle, brojni razlozi poremećaja i oslabljene mogućnosti reguliranja tlaka u srednjem uhu. Mnogi od njih su prolazni, vezani uz blaže respiratorne infekcije, prolaze spontano ili se mogu liječiti konzervativnom terapijom, obično lokalnim pripravcima koji se u obliku kapi ili spreja stavljaju u nos.  Ako pak takva terapija ne daje rezultata, osjećaj začepljenosti, pa i bolnosti je dugotrajan, a sluh oslabljen, treba razmisliti o kirurškom liječenju i izjednačavanja tlakova kroz bubnjić.

Kad operacija mandule nije dovoljna…

Problemi srednjeg uha često su prisutni kod djece, naročito u predškolskoj i ranoj školskoj dobi, kad su prolaz zraka kroz Eustahijevu tubu, a i prohodnost nosa često otežani zbog tonzilarnog tkiva koje se nalazi u šupljini gornjeg dijela ždrijela, iza nosa – To je tkivo u javnosti poznato pod nazivom „treća mandula“.  U dječjoj dobi je odnos mandule i veličine prostora u kojem se ona nalazi najnepovoljniji, tako da lako dolazi do blokiranja putova prolaza zraka. U odrasloj dobi, kako glava naraste, šupljina se proširi, a tkivo mandule se smanji, ova vrsta teškoće više nije uobičajena.

Ako je prolaz zraka dugo onemogućen i podtlak u srednjem uhu dugo traje, dolazi do povlačenja tekućine iz okolnog tkiva, a srednje uho se puni; više nije ispunjeno zrakom, nego tekućinom koja s vremenom postaje sve gušća i zato se teško spontano odstranjuje, čak i ako se Eustahijeva cijev otvori. Ova tekućina lako se i inficira, pa tako nastaje sklonost češćim upalama uha, uz jaku bolnost i visoku temperaturu. U tim slučajevima pritisak na bubnjić iz srednjeg uha može biti toliko jak da bubnjić pukne, a gnojni sadržaj se izlije u zvukovod i van uha, što obično dovodi do olakšanja bolnosti.

Zbog svega navedenog, kod češćih upala srednjeg uha koje su praćene slabijim sluhom i težim disanjem na nos, često treba odstraniti treću mandulu da se oslobodi prolaz zraka. Međutim, to ponekad nije dovoljno, posebno ako je već došlo do dugotrajnog nakupljanja tekućine u srednjem uhu. Stanje bubnjića i srednjeg uha može se ustanoviti detaljnijim otoskopskim pregledom uha, ali i pretragom koja se često radi uz ispitivanje sluha, a naziva se timpanometrija, a kojom se preko bubnjića mjeri tlak u srednjem uhu te pokazuje prisustvo tekućine.

Uloga miringotomije i ventilacijskih cjevčica

Nakon odstranjenja treće mandule prema potrebi se, s vanjske strane, učini mali rez na bubnjiću poznat kao miringotomija, a kroz koji onda sadržaj iz srednjeg uha izađe te se uho „očisti“. Ako je to dovoljno, bubnjić nakon operacije vrlo brzo sam zaraste i uspostavlja se normalna funkcija uha. Ako je pak tekućina u srednjem uhu jako gusta i ne očekujemo da će se uspostaviti dobra prozračnost srednjeg uha, postavlja se u bubnjić sitna cjevčica koja omogućava stalan dotok zraka u srednje uho i preuzima funkciju Eustahijeve cijevi dok se ova potpuno ne oporavi.

Cjevčice u uhu mogu stajati dugo, pacijent ih ne osjeća, ne vide se, a nakon njihova vađenja bubnjić spontano cijeli. Treba samo imati na umu da je uho prema van „otvoreno“, pa treba paziti da ga se zaštiti od ulaska vode i infekcije pri kupanju ili tuširanju. Ponekad je sposobnost cijeljenja bubnjića tako jaka da izgura cjevčice te one spontano ispadnu i prije nego što smo ih mislili izvaditi. Ako je funkcija uha uspostavljena, i to je dobro rješenje. Značajno je, također, da se kod postavljanja cjevčica sluh vraća odmah nakon operacije, što nije uvijek slučaj nakon same operacije treće mandule.

upala uha kod djece

Upala uha kod djece: kako je prepoznati i pravilno reagirati

Jedna od najčešćih tegoba je upala uha kod djece, do treće godine života 80% djece preboli barem jednu upalu...

SAZNAJTE VIŠE

Rješenje za odrasle

U odrasloj dobi ovaj zahvat je značajno rjeđi jer su uzroci bolesti srednjeg uha često drugačiji.

Miringotomija, na kraju, kod odraslih može biti i put davanja lijeka injekcijom u srednje uho, obično zbog nekih akutnih manifestacija bolesti unutrašnjeg uha, kao što su iznenadna nagluhost, akutna vrtoglavica ili Menierova bolest, a koje se liječe, primjerice, kortikosteroidima ili specifičnim antibioticima.

Ovom se načinu posebno pribjegava kad se kod nekih pacijenata želi izbjeći sistemski učinak lijekova koji se inače mogu dati i u tabletama, a učinak je sličan. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button