Oči - 1. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Ante Barišić, dr. med., spec. oftalmolog, voditelj Odsjeka za kataraktu, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Hoću li morati nositi naočale i nakon operacije mrene?

Siva mrena očna je bolest koja se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi, no postoje i drugi mogući uzroci. Iako u početku mogu pomoći naočale, operacija je nakon nekog vremena neizbježna

siva mrena operacija mrene katarakta naocale

Siva mrena ili katarakta jedna je od najčešćih bolesti osoba starije životne dobi. Katarakta se javlja se u 70% osoba starijih od 75 godina. Mrena je posljedica je prirodnog procesa starenja koji dovodi do zamućenja očne leće.

Simptomi katarakte

Simptomi sive mrene ili katarakte manifestiraju se zamućenjem vida, gubitkom kontrasta te zablještenjem kod jakog svjetla. Mogu se javiti i duple slike, česti su problemi s čitanjem, gledanjem TV-a i vožnjom.

Uzroci pojave sive mrene

Osim što se javlja kod osoba starije životne dobi kao proces starenja, katarakta može biti i posljedica traume, metaboličke bolesti (dijabetes, galaktozemija), primjene lijekova (kortikosteroidi), a može nastati i kao komplikacija nekih drugih očnih bolesti (uveitis, glaukom) te se javiti u sklopu nekih sindroma (npr. Downov sindrom).

Kada je potrebna operacija?

U nekim slučajevima početne mrene vid se može poboljšati naočalama budući da bubrenje leće izaziva miopizaciju (minus dioptriju) oka, ali s vremenom i napredovanjem zamućenja leće naočale više ne mogu biti korisne te kao jedina mogućnost liječenja preostaje operacija mrene.

Individualan pristup

„Hoću li morati nositi naočale i nakon operacije mrene?“ najčešće je pitanje pacijenata kojima se preporuči operacija sive mrene ili katarakte.

S obzirom na to da se operacijom mrene uklanja zamućena prirodna leća, a po standardima suvremene oftalmologije umjesto nje ugrađuje umjetna, sljedeće pitanje koje se samo nameće je koja je onda leća najbolja?

Ovisno o stanju oka, općem zdravstvenom stanju, dobi i potrebama pacijenta odgovor može biti da naočale neće trebati uopće, da će ih koristiti samo za čitanje, a kod onih s nešto kompliciranijom situacijom da će trebati naočale i za daljinu i blizinu. Odgovor na pitanje koja je leća najbolja je individualan i s obzirom na navedeno nije isti za sve pacijente.

Više „najboljih“ leća

Najvažnije je nakon detaljnog pregleda i opsežnog razgovora izabrati odgovarajuću tehnologiju koja upravo za tog određenog pacijenta pruža najviše. Uvriježeno je mišljenje da je  bolje ono što je skuplje, a upravo ovaj pristup potvrđuje da to i nije uvijek baš tako nego da skuplje može značiti samo više mogućnosti koje nažalost neki zbog zdravstvenog stanja očiju ne mogu iskoristiti.

Mislite o zdravlju vaših očiju

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

Poremećaji oka i vida imaju oko četiri posto u ukupnom broju utvrđenih bolesti i stanja. U grupi bolesti vezanih uz...

SAZNAJTE VIŠE

Dakle slobodno možemo reći da ima „više najboljih“ leća. Za nekoga je najbolja standardna monofokalna leća koja omogućuje dobar vid na daljinu, za nekoga leća s produljenim fokusom ili EDOF leća koja omogućuje dobar vid na daljinu i srednju udaljenost dok je za neke to multifokalna leća koja omogućava dobar vid neovisno o udaljenosti.

U Klinici Svjetlost izveli smo svjetsku premijeru ugradnje Synergy Toric leće. Stručnjaci iz Klinike prvi su na svijetu po broju ugrađenih Synergy leća.

Odgovore na sva vaša pitanja pružit će vam stručnjaci Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button