Obiteljsko zdravlje - 7. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Pave Dabelić, san. ing., Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Rubeola: blaga bolest s teškim posljedicama

Rubeola, poznata i kao crljenica, odnosno rubella, virusna je bolest koja je najčešće blagog tijeka, a rijetko će kod pacijenta izazvati teže komplikacije. No priča je sasvim drugačija ako se rubeolom zarazi trudnica

rubeola trudnica trudnoca

Rubeola je virusna zarazna bolest karakterizirana svijetlo ružičastim, „mrljastim“ osipom te natečenim limfnim žlijezdama iza uha i na zatiljku. Njezin je uzročnik virus rubeole, a prenosi se kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaraženog.

Simptomi rubeole

Nakon inkubacije od 13 do 20 dana, bolest počinje:

Nakon dva do tri dana javlja se mrljasti osip po licu, a potom po trupu i udovima, koji može trajati do tjedan dana.

Blaga bolest, ali za jednu skupinu posebno opasna

Rubeola je blaga bolest s rijetkim komplikacijama u obliku upale zglobova, trombocitopenične purpure (autoimuna bolest sa sniženim brojem trombocita) i, vrlo rijetko, meningoencefalitisa (upale mozga i moždanih ovojnica).

No najvažnija komplikacija rubeole, koja može proći gotovo neopaženo, nastaje u slučaju zaraze trudnica.

Kada se žena zarazi tijekom trudnoće, osobito tijekom prvog tromjesečja, rizik od infekcije fetusa je vrlo visok (otprilike 95%). Tada dolazi do trajnih oštećenja ploda, tzv. rubeolarne embriopatije. Sindrom kongenitalne rubeole može se očitovati pobačajem ili prirođenim malformacijama nekih organa, gluhoćom i mentalnom retardacijom.

Teške posljedice epidemije 1964. godine

Teška epidemija rubeole koja je 1964. pogodila velik dio Sjedinjenih Američkih Država, uzrokovala je 20 000 slučajeva kongenitalne rubeole, što je rezultiralo s:

  • 2 100 neonatalnih smrti,
  • 11 600 slučajeva gluhoće,
  • 3 580 slučajeva sljepoće,
  • 1 800 slučajeva mentalne retardacije, uz
  • 11 250 pobačaja (spontanih ili kirurških).

Nema specifičnog lijeka, zato je cijepljenje vrlo važno!

Bolest se liječi simptomatski. Nema specifičnog lijeka za rubeolu.

No može li se spriječiti obolijevanje od rubeole? Da! Vrlo učinkovita preventivna mjera jest cijepljenje. Cijepljenje protiv rubeole se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjak i rubeole, u dvije doze. Prva doza nakon navršene prve godine života, a druga prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.

dječje zarazne bolesti kod odraslih

Kad odrasli obole od dječjih bolesti

Dobiti zaraznu bolest u odrasloj dobi od onih koje se prebole tijekom djetinjstva, nije baš ugodno. Bolest prolazi teže...

SAZNAJTE VIŠE

Procjenjuje se da se danas više od 100 000 djece godišnje rađa sa sindromom kongenitalne rubeole širom svijeta. Najveći rizik je u zemljama u kojima žene u generativnoj dobi nemaju imunitet na bolest. Prije uvođenja cjepiva, do četiri bebe na 1 000 živorođenih su rođene s tim sindromom. U 2013. godini u 27 zemalja Europske unije prijavljeno je 38 847 oboljelih od rubeole; 99% oboljelih bilo je u Poljskoj (38 585), pri čemu je 88% od tih slučajeva bilo necijepljeno ili nepoznatog cijepnog statusa.

U Hrvatskoj u proteklih deset godina prijavljuje se do dvije oboljele osobe godišnje s izuzetkom epidemije 2007. godine, kad  je zabilježeno 39 prijavljenih.

Izvor: ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button