Obiteljsko zdravlje - 28. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kad odrasli obole od dječjih bolesti

Dobiti zaraznu bolest u odrasloj dobi od onih koje se uglavnom prebole tijekom djetinjstva, nije baš ugodno. Tijek bolesti uglavnom prolazi nešto teže, a bolest traje dulje

dječje zarazne bolesti kod odraslih

Vodene kozice su bolest koja se „najlakše“ zaradi i preboli u djetinjstvu. Razlog tomu je visoka kontagioznost (zaraznost), što znači da ako ste bili u kontaktu s oboljelim, imate 95% šanse da ju dobijete. Ako niste bili te „sreće“ u djetinjstvu, odrasla dob baš nije ugodan period života za obolijevanje od vodenih kozica. Uzročnik bolesti je varicella-zoster virus, a nakon preboljenja vodenih kozica izuzetno rijetko se događa da obolite još jednom. Vjerojatnije je da ćete dobiti herpes zoster, koji dovodi do osipa duž jednog od živaca i uzrokuje jaku bol.

Osipi kod djece: kako prepoznati radi li se o zaraznoj bolesti?

Simptomi vodenih kozica kod odraslih

Simptomi vodenih kozica kod odraslih obično nalikuju onima kod djece, ali mogu postati teži. Bolest napreduje kroz simptome koji izbijaju jedan do tri tjedna nakon izlaganja virusu, uključujući:

 • simptome slične gripi kao što su vrućica, umor, gubitak apetita, bolovi u tijelu i glavobolja. Ovi simptomi obično počinju dan ili dva prije pojave osipa.
 • Na licu i prsima pojavljuju se crvene mrlje koje se na kraju šire po cijelom tijelu. Crvene mrlje se razvijaju u mjehuriće ispunjene tekućinom koji svrbe.
 • Mjehurići, nakon što puknu, postaju ranice, stvaraju kraste i zacjeljuju. Kako neki od mjehurića stvaraju kraste, nije neobično da se pojavi više crvenih mrlja, za ukupno 250 do 500 mjehurića.

U Hrvatskoj za sada nije obavezno cijepljenje protiv vodenih kozica, tako da se cijepe samo ona djeca za koju pedijatar u dogovoru s roditeljima odredi da se trebaju cijepiti. Odrasli se vrlo rijetko trebaju cijepiti, prije toga je potrebno učiniti serologiju na herpes zoster virus. Potrebna su dva cjepiva i trenutno nisu na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Rizične skupine odraslih za vodene kozice

Odrasle osobe koje mogu dobiti vodene kozice:

 • žive s djecom mlađom od 12 godina koja nisu preboljela kozice ili nisu cijepljeni,
 • rade u školi ili vrtiću,
 • provode više od 15 minuta u prostoriji sa zaraženom osobom,
 • dodiruju osip osobe zaražene vodenim kozicama,
 • dodiruju nešto što je nedavno koristila zaražena osoba, poput odjeće ili posteljine.

Osobe koje su u riziku od obolijevanja od vodenih kozica su:

 • trudnice koje nisu preboljele vodene kozice,
 • osobe koje su na lijekovima koji smanjuju imunitet, citostaticima,
 • osobe čiji je imunosni sustav oslabljen drugom bolešću, odnosno infekcijom, poput HIV-a,
 • osobe s imunosnim sustavom oslabljenim prethodnom transplantacijom organa ili koštane srži.

Bez obzira na dob, terapija je ista – mirovanje te premazivanje tekućinama koje ublažavaju svrbež.

Ospice kod odraslih

Odrasli rijetko obolijevaju od ospica jer je većina cijepljena ili se je zarazila u djetinjstvu i od tada su imuni na ospice. Međutim, neke odrasle osobe ipak dobiju ospice jer nisu imuni.

Simptomi ospica kod odraslih

Kada se zarazi, osoba će proći razdoblje inkubacije od sedam do 21 dana (u prosjeku 10 dana), a zatim će se bolest proširiti u specifične manifestacije bolesti. Znakovi ospica uključuju:

 • visoku temperaturu,
 • umor,
 • gubitak apetita,
 • glavobolju,
 • simptomi upale gornjih dišnih puteva: suhi kašalj, začepljen nos, curenje nosa,
 • oči crvene, suzne, osjetljive na svjetlo, kapci su otečeni,
 • u usnoj šupljini, na površini sluznice obraza (unutar usta, u razini maksilarnih zuba) mogu se vidjeti male granule veličine 0,5 do 1 mm, bijele/sive boje, s uzdignutim eritematoznim aureolom.
 • osip izbija nakon 3 do 4 dana visoke temperature, uzdignut crveni osip na koži, koji se pojavljuje iza ušiju, stražnjoj strani vrata, čela, lica, vrata, postupno se širi na trup i ekstremitete, zahvaćajući i dlanove i tabane.

Kada osip prekrije cijelo tijelo, tjelesna temperatura se postupno smanjuje. Nakon što groznica i osip nestanu, neki pacijenti misle da su potpuno izliječeni. No tada se opet, kod manjeg broja njih, mogu javiti visoka temperatura, glavobolja, napad epilepsije, promjena svijesti (od smetenosti do kome), moguće i kvadriplegija, a sve zbog meningitisa. Može doći do upale pluća, kao i rožnice. Trudnice su u posebnoj opasnosti jer zaraza ospicama dovodi do teškog oštećenja ploda. Liječenje se svakako provodi u bolnici.

Vodene kozice - što možemo očekivati

Vodene kozice ili varičele – neugodne za djecu, a teške za odrasle

 Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na...

SAZNAJTE VIŠE

Šarlah

Šarlah je bolest koju izaziva beta hemolitički streptokok, ista ona bakterija koja izaziva i gnojnu upalu grla. Od šarlaha daleko češće obolijevaju djeca ali, naravno, mogu oboljeti i odrasle osobe. Tada je potrebna terapija antibiotikom, ako nema alergije daje se penicilin. Mirovati je potrebno do 10 i više dana, odnosno do potpunog oporavka.

Zaključno

Uglavnom, kada odrastete, može vam se dogoditi da „podjetinjite“ i dobijete neku od dječjih zaraznih bolesti. Tijek bolesti može biti daleko teži nego kod djece, pa stoga budite strpljivi, držite se savjeta liječnika i ne jurite s nastavkom svakodnevnih aktivnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button