Obiteljsko zdravlje - 29. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Rakija NE liječi sve rane

Alkohol, prema znanstvenim istraživanjima, može učinkovito ublažiti bol, ali ne i onu u želucu. Naprotiv, upravo te bolove će alkohol uspješno izazvati. A ranu će pak uspješno očistiti obična tekuća voda

rakija-bolovi i zdravlje

Pisati o zdravstvenim učincima rakije vrlo je težak zadatak. Iz objektivnih razloga možda zbog rasprostranjenog mišljenja da je rakija gotovo pa univerzalni lijek. A iz subjektivnih: kako pisati o mitovima o rakiji kada je moj pokojni otac „pekao“ vrhunsku rakiju te svako jutro uz kavicu popio čašicu i doživio 85 godina?

Kako nastaje ciroza jetre: Uzroci, simptomi i liječenje

Rakija se smatra nacionalnim pićem južnih Slavena: u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, navodi Wikipedia. Najpoznatiji oblik rakije je šljivovica i proizvodi se od šljiva. Druga često korištena voća su grožđe (najčešće u Bugarskoj i Crnoj Gori), marelice, jabuke, smokve i dunje. Rakija od šljiva i grožđa se katkad miješa poslije destilacije s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i lješnjaci. I tu nije kraj priče. Nije svaka rakija ista: imate one vrlo loše – brlje i one kvalitetnije i „jače“ gdje postotak alkohola doseže i 60% – obično prepečenica. Više o osnovnim podacima o rakiji možete nastaviti čitati u ovoj odličnoj kolumni.

Znanstvenici o alkoholu

No vratimo se rakiji kao univerzalnom lijeku. I na vrlo ozbiljnim stranicama možete naći niz savjeta o uporabi rakije pri ublažavanju bolova u želucu, grlobolje, zubobolje, za skidanje temperature, tretiranje ozljeda oblozima, čišćenje rane…

I što je znanstveno dokazano? Dakle, znanstvenici su izveli sustavno pretraživanje te pronašli 18 prihvatljivih eksperimentalnih studija, koje su uključivale ukupno 404 zdrava sudionika. Meta-analiza podataka iz ovih studija pružila je snažnu potporu učincima alkohola protiv bolova. Srednji udio alkohola u krvi (BAC) od približno 0,08% (srednje čaše vina) proizveo je malo povišenje praga boli i umjereno do veliko smanjenje boli. Za ocjenu boli, bol je ocijenjena s oko 5/10 u kontrolnom stanju, što je smanjeno za oko 25% nakon uzimanja alkohola. Također je primijećen odnos doza-odgovor, s povećanjem razine alkohola što je rezultiralo povećanom analgezijom (s dozama alkohola u rasponu od ekvivalenta od oko pola litre pive do tri litre). Sve u svemu, ovi rezultati upućuju na to da alkohol doista učinkovito ublažava bol, barem za onu vrstu relativno kratkotrajne boli izazvane u laboratoriju.

Ovo pak nije isprika za svakodnevno uzimanje veće količine alkohola tijekom duljeg perioda. O negativnom utjecaju alkohola ćemo na kraju članka – pročitajte obavezno.

Možda smo stoljećima (a i dan danas) manje ili više vrištali od bolova kad bi se rana čistila alkoholom. E pa, nismo trebali. Prema savjetima NHS (National Health Service) Engleske za čišćenje rane dovoljno je pet do 10 minuta tretiranja rane pod tekućom vodovodnom vodom. Stoga, čuvajte rakiju za pijenje i ne patite sebe ili svoje bližnje ispiranjem rane alkoholom.

Zrnce istine o travarici i alkoholu

Unatoč silnom trudu, nisam mogla naići na članke o pozitivnom djelovanju rakije na bolove u želucu. Naprotiv, svi članci su bili o tome kako liječiti želučane tegobe nakon prevelikog uzimanja alkohola.

Vjerovanje da rakija travarica pomaže kod želučanih tegoba je duboko ukorijenjeno u našim krajevima. Ali travaricu kao vrstu rakije ne bi trebali zanemariti. Dobrim odabirom ljekovitog bilja koje se stavlja u travaricu možemo ipak napraviti dobro piće za liječenje želučanih tegoba. U travaricama se najčešće koriste pelin, komorač, smilje, borovnica obična, pukinja, smreka, despik, lovor, mažuran, ružmarin, rutvica, žalfija, vrijesak, dupčac, divlji ružmarin, popunac, rogač i smokva. Ali opet, u vrlo malim količinama.

Umjerena konzumacija alkohola može pružiti neke zdravstvene prednosti, kao što su:

  • smanjenje rizika od razvoja i smrti od bolesti srca,
  • moguće smanjenje rizika od ishemijskog moždanog udara (kada se arterije u vašem mozgu suze ili začepe, što uzrokuje ozbiljno smanjen protok krvi),
  • moguće smanjenje rizika od dijabetesa.

Čak i umjerena konzumacija nije bez rizika

Međutim, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost imaju puno veće zdravstvene prednosti. Imajte na umu da čak ni umjerena konzumacija alkohola nije bez rizika. Na primjer, čak i oni koji malo piju (oni koji ne piju više od jednog pića dnevno) imaju malen, ali realan, povećan rizik od nekih vrsta raka, poput raka jednjaka. A o tome da vožnja i piće nikad nisu dobra ideja ne treba ni govoriti, ili možda ipak da.

alkohol konzumacija alkohola stres srce aritmija srca

Može li nam umjereno uživanje u alkoholu doista pomoći unaprijediti zdravlje?

Novo istraživanje ukazuje na to da ako umjereno konzumirate alkohol možete smanjiti rizik od smrtnosti kod kardiovaskularne bolesti

SAZNAJTE VIŠE

Rakija za posebne prilike

Kada je takva prilika, nazdravite „maksuzijom“. Maksuzija je postao toliko popularan izraz za rakiju da je jedan izuzetno popularni bosanskohercegovački band pustio u prodaju brand Maksuzija.

Ono najvažnije što treba zapamtiti: pijte rakiju u vrlo malim količinama i ne baš toliko često jer ako se pretvorite u pretjeranog ljubitelja ovog pića, moguće da će vas snaći ciroza jetre, teško zatajenje srca koje može iziskivati transplantaciju, oštećenje mozga, agresivnost… Ukratko, život kakvog ne biste nikome poželjeli.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button