Obiteljsko zdravlje - 22. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Palijativna skrb kod kuće: odlazak u krugu voljenih

Skrb o umirućoj osobi je izuzetno zahtjevan i težak zadatak. No kad god je moguće, poželjno je omogućiti dragim članovima obitelji da posljednje trenutke provedu s voljenima. Sustav može pružiti pomoć, doznajte kakva prava možete ostvariti

palijativna skrb kod kuće

Unatoč velikom napretku medicine još uvijek postoje bolesti i stanja koje ne možemo izliječiti, a koje često dovode do smrti. Smrt obično vrlo brzo nastupa kod oboljelih kod karcinoma, dok postoje i bolesti koje izazivaju sporu smrt s puno patnje. U tom slučaju, uloga je medicine da u najvećoj mogućoj mjeri umanji tegobe pacijenta, podigne mu kvalitetu života koliko to može, a da pritom ne dovede do pogoršanja. Tada govorimo o palijativnoj skrbi.

Pacijenti u završnim stadijima karcinoma nisu jedini palijativni pacijenti. Niz neuroloških bolesti dovodi pacijenta u stanje gdje mu je potrebna palijativna skrb, kao i bolesnici s kroničnim opstruktivnim bronhitisom (uglavnom osobe kojima je potreban kisik), osobe s izuzetno oštećenim srcem te određeni broj osoba s genetskim bolestima.

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Unatoč velikim bombastičnim naslovima proteklih godina da pacijenti umiru u mukama jer nemamo razvijenu palijativnu skrb, nisu svi umirali tako, iako je činjenica da je dosta toga ovisilo i o pojedincima u sustavu. Ipak, napravljeni su pomaci i u gotovo svakoj županiji postoje bolnice koje imaju krevete za palijativne bolesnike. U Rijeci postoji i hospicij, nadajmo se njihovom otvaranju i u drugim gradovima.

Pomoć sustava: mobilni palijativni timovi i obiteljski liječnici

Pored skrbi na palijativnim odjelima, velik broj pacijenata može dobiti odgovarajuću skrb i u svojim domovima. Za to mora postojati niz preduvjeta koji se, u većini slučajeva, mogu ispuniti. Prije svega, treba postojati volja, mogućnost i sposobnost obitelji da skrbi o svom bolesnom članu.

Naravno, takvu njegu obitelj ne može pružiti sama, već joj je potrebna pomoć sustava. U tome mora sudjelovati obiteljski liječnik koji može riješiti većinu tegoba pacijenta. No ni obiteljski liječnik ne može skrbiti sam o umirućem pacijentu. Vrlo važna uloga pripada kvalitetnim medicinskim sestrama koje će dolaziti u kuću pacijenta učestalošću koju odredi obiteljski liječnik, a prema stanju i potrebama pacijenta.

Sestre koje brinu o palijativnim pacijentima dolaze iz zdravstvene njege u kući. Patronažna sestra treba daleko rjeđe obilaziti pacijenta. U svakoj županiji postoji mobilni palijativni tim u kojem radi barem jedna sestra s višom/visokom školom, a po potrebi ih je u timu više. Palijativni tim je dio doma zdravlja i s njim surađuje obiteljski liječnik. Nažalost, nemaju sve županije liječnika u timu pa je time ponekad otežan rad liječnika obiteljske medicine i/ili potreban češći odlazak u bolnicu zbog intervencija koje se ne mogu provesti kod kuće.

Prednosti i mane palijativne njege kod kuće

Postoje i prednosti i mane zbrinjavanja palijativnog pacijenta kod kuće.

Prednosti su to što je oboljela osoba u svom okruženju s ljudima koji ga vole, imaju vremena tijekom cijelog dana skrbiti o njemu vezano za higijenu i zdravstvenu njegu (češće okretanje u krevetu npr.).

Nedostaci su, prije svega, što se skrbnici nerijetko iscrpe brinući se o svom dragom članu obitelji te planiranje odlaska na medicinsku intervenciju koja se mora obaviti u bolnici.

Prava koja se ostvaruju putem HZZO-a i drugi oblici pomoći

Ako se obitelj, u dogovoru s obiteljskim liječnikom, odluči da se o palijativnom pacijentu skrbi kod kuće, putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje može se dobiti:

  • Zdravstvena njega u kući – obujam zdravstvene njege u kući određuje obiteljski liječnik prema stanju pacijenta, a prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na zdravstvenu njegu u kući osigurane osobe. Nažalost, zdravstvena njega se pruža uglavnom samo prijepodne i jednokratno u jednom danu, što nije dovoljno u terminalnim stadijima bolesti.
  • Obilazak patronažne sestre – patronažna sestra samo obilazi pacijenta i izvještava obiteljskog liječnika o njegovom stanju te može dati savjet.
  • Obilazak palijativnog tima koji može intervenirati s dosta postupaka u domu pacijenta ali samo radnim danom i u prijepodnevnim satima.
  • Svi lijekovi koji su dostupni na listi HZZO-a, uključujući i lijekove protiv bolova, za pojačanu prehranu i ostalih koji umanjuju tegobe pacijenta.
  • Pelene, podmetače, urinarne katetere…

U kući se mogu davati i infuzije, ali one su potrebne samo u slučaju kada osoba više ne može jesti i piti. Do tada je dovoljna prehrana na usta. Naime, infuzije koje se uobičajeno daju su 5% glukoza i 0,9% kuhinjska sol, tako da je potrebno što dulje održati prehranu na usta.

Doživjeti stotu

Korak po korak do stote – kako zadržati vitalnost i zdravo stariti?

Starost je neizostavan dio života, ne možemo zaustaviti put starenja jer je to biološki proces. Ne postoji “čudotvorna medicina”...

SAZNAJTE VIŠE

Nažalost, vrlo teško se dođe do „bolničkog kreveta“. Postoje u nekim mjestima posudionice, kreveta često nema, a kisik se može dobiti samo na preporuku pulmologa. 

U Hrvatskoj sada postoji i niz volonterskih udruga i zaklada koje pomažu obiteljima koje imaju palijativnog pacijenta.

Odlazak u krugu voljenih

Skrb o umirućoj osobi je izuzetno zahtjevna i teška, i psihički i fizički. Ali ono što ja kažem članovima obitelji svojih pacijenata je sljedeće: „Kad god vam je teško gledati patnju svog bliskog člana obitelji, sjetite se kako bi sad njemu/njoj bilo da je u bolnici (bez obzira na zaista požrtvovan rad osoblja u bolnici) – samom, uplašenom zbog svoje bolesti i gledajući druge bolesnike“.

Stoga, kad god možete i imate snage te dobru potporu obiteljskog liječnika, palijativnog tima i sestre iz kućne njege, dozvolite svom najbližem da svoje posljednje trenutke doživi u svom domu, okružen svojim najbližima i u vašem zagrljaju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button