Obiteljsko zdravlje - 31. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Epifiza – dirigent sna

Malenu žlijezdu veličine graška smatrali su kroz povijesti „glavnim središtem duše“, povezivali su je s trećim okom, pa čak je i proglasili „zakržljalim“ organom. No danas je već bolje poznajemo

epifiza pinealna zlijezda hormoni uloga

Epifiza ili pinealna žlijezda malena je endokrina žlijezda veličine zrna graška, smještena između hemisfera mozga, točnije iza i iznad najvažnije endokrine žlijezde – hipofize.

Bolesti hipofize: malena žlijezda koja može stvoriti velike probleme

Povijesne crtice

Makar smo još daleko od potpunog razumijevanja funkcija i učinaka epifize na ljudski um i tijelo, zanimljivo je napraviti kratak osvrt kroz povijest. Različite istočnjačke filozofije i religije s mnogim metafizičarima smatrali su ulogu epifize vrlo značajnom. Rene Descartes je smatrao epifizu „glavnim središtem duše” te glavnom poveznicom intelekta i tijela. Istočnjaci su povezivali epifizu s unutrašnjim trećim okom u okviru mističnog i ezoteričnog koncepta čakre ajna u hinduizmu. Moderni metafizičari epifizu smatraju vodičem do unutrašnjeg realiteta više svjesnosti, a pripadnici „new agea” treće oko smatraju prosvijećenošću.

Uloga epifize

Uloga epifize dugo je bila nepoznata, čak se i smatralo da je riječ o rudimentarnom organu čija je funkcija evolucijskim slijedom iz nekog razloga zakržljala. Kasnija istraživanja pokazala su da se ne radi o inaktivnoj žlijezdi, već da luči vrlo važan hormon melatonin, zatim regulira endokrine funkcije, stanje budnosti i sna, cirkadijani ciklus te pretvara živčane signale u endokrine.

Riječ je o jedinstvenoj strukturi čiji je osnovni izvor stimulacije svjetlost. Pretpostavlja se da oko 75% svjetlosne energije putem hipotalamusa dolazi do epifize, no mehanizam kojim se to događa nije još jasno utvrđen. Svjetlosni stimulans potiče pojačano lučenje serotonina, odnosno „hormona sreće”, kao i melatonina, ključnog regulatora regeneracije organa i kvalitete odmora.

U nedostatku dnevnog svjetla epifiza pretvara aminokiselinu triptofan u hormon serotonin koji se dalje pretvara u melatonin, a za taj proces ključan je enzim N-acetiltransferaza kojeg aktivira mrak.

Procesi u kojima sudjeluje melatonin

Kod životinja melatonin regulira funkciju spolnog nagona, ponašanje, rast, kamuflažu i zimski san. Melatonin se u najvećim količinama proizvodi u djece, a nakon puberteta smanjuje se njegovo lučenje. Uslijed smanjene funkcije epifize dalje tijekom života ova žlijezda postupno kalcificira, čemu najviše doprinosi unos fluora u organizam.

Kod djece zbog intenziteta rasta i razvoja vrlo je važna povećana proizvodnja i lučenje melatonina, a i kod odraslih je značajna uloga melatonina u regeneraciji organa i kvaliteti odmora. Najintenzivnije lučenje melatonina odvija se u noćnim satima, otprilike između 2 i 4 sata.

Manjak melatonina povezan je s problemima spavanja, smanjenom sposobnošću postizanja dubokog sna. Loša kvaliteta sna obilježena kraćim i lošijim snom ima za posljedicu kronični umor i smanjenu funkcionalnost u obavljanju svakodnevnih zadaća. Važnost melatonina je i u bioritmu lučenja gonadotropina i hormona rasta, zatim ima ulogu antioksidansa na cerebralnoj razini, djeluje antidepresivno i djeluje zaštitno u procesima oksidacije DNK.

Osim prilikom spavanja i kada smo relaksirani, epifiza može lučiti melatonin i za vrijeme meditacije i vizualizacije. Različitim tehnikama opuštanja usporava se proces starenja mozga, potiče rad neurona i poboljšava inteligencija. Kroz umjetnički izričaj ili sportske aktivnosti poboljšava se naša intuicija i mentalne sposobnosti.

melatonin hormon dodatak prehrani nesanica

Zašto ne biste smjeli uzimati melatonin na svoju ruku

Melatonin je hormon koji se kao dodatak prehrani može naći na tržištu. Prije korištenja svakako tražite savjet liječnika ili...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Danas raspolažemo još uvijek s oskudnim znanstvenim spoznajama o tajnama epifize. No činjenica je da su rastući poremećaji i bolesti spavanja, kronični stres i neuredan život kojeg prosječni čovjek 21. stoljeća vodi, gotovo siguran put u brojne poremećaje i ozbiljne kronične bolesti. Na tom tragu propagiraju se brojne tehnike opuštanja i kontrole stresa sa svrhom postizanja bolje kvalitete života te sprječavanja mnogih kroničnih bolesti.

Dodatne stručne savjete potražite na https://www.poliklinika-ps.hr/usluge/internisticki-pregled/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button