Obiteljsko zdravlje - 21. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bol u šaci: u potrazi za pravim uzrokom

Bolovi u ručnom zglobu, prstima, a posebice u palcu mogu imati različite uzroke, a najčešće je u podlozi osteoartritis. O dijagnozi će ovisiti i liječenje, a olakšanje mogu pružiti metode samopomoći

bolovi u saci i prstima zglobu osteoartritis zglobovima prstiju sake

Šaka je najkompliciraniji dio mišićno-koštanog sustava. Sastoji se od 29 kostiju, 38 mišića i 35 ligamenata te je opskrbljena i velikom količinom živčanih završetaka, osobito vrhovi prstiju. Kao i ostali dijelovi mišićno-koštanog sustava, i šaka može boljeti, a uzroci su razni, od ozljeda do autoimunih bolesti. Inače, bolesti mišićno-koštanog sustava su najčešće bolesti zbog kojih se pacijenti javljaju svom obiteljskom liječniku.

Znate li što je „škljocavi prst“ i kako ga liječiti?

Strpljenjem do prave dijagnoze

Da bi se došlo do konačne dijagnoze bola u šaci ponekad je potrebno dosta strpljenja i pretraga. Stoga i pacijenti trebaju biti strpljivi te odgovarati na niz pitanja koja im postavlja njihov liječnik: o ozljedi, mjestu bola, vremenu javljanja bola (primjerice, jutarnja bol), povezanosti s ukočenošću, osobito jutarnjom, javlja li se bol pri naporu ili je stalna, je li bol mukla ili probadajuća, imate li neke druge bolesti (osobito dijabetes i giht) i slično.

Bol u šaci je najčešće uzrokovana osteoartritisom kojih ima oko 100 vrsta, a najčešći su osteoartritis starije dobi, reumatoidni artritis te psorijatični artritis. Osteoartritis se javlja uglavnom u starijoj životnoj dobi dok se reumatoidni artritis može pojaviti vrlo rano, kao što je juvenilni reumatoidni artritis koji se javlja prije 16. godine života. Drugi česti uzroci bola u šaci su stenoza karpalnog kanala i De Quervainova bolest (upala tetive).

Kako šaka boli i mjere samopomoći

Bol u šaci može se pojaviti u različitim dijelovima: ručnom zglobu, prstima, a osobito u palcu. Može biti praćena otokom.

Kad zaboli ručni zglob, odmarajte ga koliko god možete, postavljajte led (ne izravno, već zamotajte led u ručnik) u trajanju od 20 minuta svaka dva do tri sata. Za ublažavanje bola uzmite paracetamol. Također, uklonite narukvice, satove i sve što može povećati otok, smanjite aktivnosti koje vam pojačavaju bol kao što su tipkanje, korištenje aparata koji izazivaju vibracije, sviranje instrumenta.

Od pomoći može biti ortoza koju možete nabaviti u ljekarni (za upute o njezinom korištenju bilo bi dobro obratiti se svom liječniku). Ortozu treba nositi tijekom dana, a skidati je tijekom noći. Od pomoći može biti i jastučić postavljen ispod ručnog zgloba za vrijeme tipkanja. U slučaju da izgubite osjet u šaci odmah se javite svom liječniku, kao i u slučaju da bolujete od dijabetesa. Slični savjeti za olakšanje boli vrijede i za ostale dijelove šake, odnosno prste.

Kada se javiti liječniku?

Ako bol dulje traje, potrebno je javiti se liječniku koji će, prema potrebi, odrediti daljnje pretrage, uključujući laboratorijske u slučaju gihta, otkrivanja dijabetesa ili artritisa. Dio pretraga može se napraviti u laboratorijima pri domovima zdravlja, dok je za dio pretraga vezanih uz osteoartritis potrebno vaditi krv i u laboratoriju bolnica.

Rendgen šake može otkriti ozljedu te uznapredovali reumatoidni, psorijatični i osteoartritis. Početni stadiji artritisa najbolje se vide na ultrazvuku šaka. U slučaju sumnje na suženje karpalnog kanala, potrebno je napraviti i elektromioneurografiju.

Liječenje

Liječenje boli u šaci ovisi o uzroku. Kod prijeloma je, u većini slučajeva, dovoljna imobilizacija, a u vrlo rijetkim slučajevima i operacija. Operaciju zahtijeva i zbrinjavanje suženja karpalnog kanala, a o tome odlučuje plastični kirurg. U početnom stadiju bolesti može pomoći fizikalna terapija, ali ako bol traje dulje od šest mjeseci, ozbiljno treba razmisliti o operativnom zahvatu.

oticanje ruku

Zbog čega nam ruke otiču: simptom kojeg ne smijemo zanemariti

Oticanje ruku je vrlo neugodan simptom iza kojeg mogu stajati jednostavni uzroci, ali može biti i riječ o ozbiljnim...

SAZNAJTE VIŠE

Osteoartritisi su najzahtjevniji za liječenje, osobito reumatoidni. Potrebno je strpljenje, liječenje različitim lijekovima te fizikalna terapija. Liječenje može započeti liječnik obiteljske medicine, ali je neophodno trajno praćenje reumatologa ili imunologa s obzirom na kompleksnost bolesti, a ponekad i na potrebu liječenjem vrlo diferentnim lijekovima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button