Obiteljsko zdravlje - 23. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Anja Mandarić, dr med, specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, ADIVA Plus sadržaj

Koju vrstu anestezije odabrati: opću ili spinalnu? 

Izbor vrste anestezije ovisi o više čimbenika. I opća i spinalna anestezija su sigurne, a studije pokazuju da nema većih razlika ni u očekivanim ishodima. Anesteziolog će vam pomoći odabrati najbolju opciju za vas

opća anestezija-spinalna anestezija

O tome kako se pripremiti za anesteziju već smo pisali, pa ćemo se u ovom tekstu najviše osvrnuti na to koje bi bile indikacije za primjenu te na glavne prednosti i nedostatke svake od navedenih anestezioloških tehnika.

Naime, za neke operativne zahvate, poput zahvata na donjim ekstremitetima, urološke operativne zahvate, ginekološke zahvate te kod većeg broja zahvata u jednodnevnoj kirurgiji (npr. operacije hernija, perianalnih fistula i sl.) osim opće anestezije, moguća je i spinalna anestezija.

Što je točno anestezija i koje vrste postoje?

Za koju vrstu anestezije se odlučiti ovisi o više čimbenika – osim o kirurškim zahvatima (te vještini anesteziologa i kirurga), izbor anestezije ovisi i o zdravstvenom statusu bolesnika (dob, komorbiditeti itd.) te drugim povezanim čimbenicima (anksioznost, strah bolesnika da se neće probuditi).

Anesteziolog nakon preoperativnog pregleda i procjene rizika bolesnika za anesteziju, najčešće u dogovoru s bolesnikom donosi odluku o anesteziološkoj tehnici za konkretnu operaciju.

Opća vs. spinalna anestezija

Prema švedskoj studiji objavljenoj 2018, u jednodnevnoj kirurgiji opća anestezija se uglavnom preporučuje jer se njome osigurava relativno brz početak djelovanja. No, produljenje motoričke blokade može produljiti vrijeme u bolnici, a dotična studija je pokazala da je oporavak bolesnika koji su bili podvrgnuti spinalnoj anesteziji brži u odnosu na opću.

Jedan od glavnih kriterija za odabir vrste anestezije je postoperativni oporavak i njegova brzina, a on uključuje i kontrolu postoperativne boli, mučnine i povraćanja te retencije urina. Ove nuspojave mogu odgoditi otpust iz bolnice ili dovesti do neplaniranog ponovnog prijema.

Spinalna anestezija je jednostavna i pouzdana tehnika sa stopom uspješnosti od preko 90%, a također je povezana s boljom kontrolom postoperativne mučnine i povraćanja te većom mogućnošću ranijeg otpusta.

Ako govorimo o ortopedskoj kirurgiji, prema Parkerovoj studiji iz 2001., učinkovitost spinalne anestezije je usporediva s općom anestezijom, ali se je pokazalo da je spinalna anestezija povezana s manje akutnih postoperativnih komplikacija.

Može li se izbor prepustiti pacijentu?

Čitajući literaturu, može se, dakle, naći više različitih stajališta oko toga koja vrsta anestezije je bolja s obzirom na to da svaka nosi određene prednosti i nedostatke, pa se vrlo često postavlja pitanje koju vrstu anestezije odabrati za, primjerice, operaciju prijeloma kuka?

Naime, nova istraživanja pokazuju da su stope preživljenja, funkcionalnog oporavka i pojave postoperativnog delirija kod tih pacijenata slične bez obzira na to jesu li bili podvrgnuti općoj anesteziji ili spinalnoj anesteziji. Rezultati ove randomizirane studije koja je uključivala 1600 bolesnika, objavljene 2021. godine u stručnom časopisu New England Journal of Medicine, kontriraju uvriježenom mišljenju da pacijenti koji dobiju spinalnu anesteziju prolaze bolje.

Dostupni podaci nisu definitivno odgovorili na pitanje je li spinalna anestezija sigurnija od opće anestezije za operaciju prijeloma kuka, što je važno pitanje za kliničare, bolesnika i obitelj. Navedena studija tvrdi da su oba oblika anestezije sigurna. Ovo je važno jer sugerira da izbor može biti vođen preferencijama bolesnika (ako je, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, oba oblika anestezije moguće izvesti), a ne očekivanim razlikama u ishodima.

Prednosti spinalne anestezije

Za razliku od opće anestezije, spinalna anestezija ne zahtijeva osiguranje dišnog puta, odnosno upotrebu cijevi za disanje (najčešće endotrahealni tubus ili supraglotička pomagala – na primjer i-gel). Bolesnici koji su pretili, koji imaju neke kardiološke bolesti, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) ili su dugogodišnji pušači, mogu imati povišen perioperativni rizik te veći rizik za opću anesteziju, zbog čega je spinalna anestezija za njih daleko bolja opcija.

Spinalna anestezija je, osim navedenoga, posebno korisna za starije pacijente kod kojih postoji veća vjerojatnost da će razviti postoperativni delirij ili dugotrajnu kognitivnu disfunkciju, dok kod mlađih bolesnika često pridonosi ranijem otpuštanju iz bolnice (često istog dana).

Također, smanjuje rizik od srčanih ili plućnih komplikacija koje mogu pratiti opću anesteziju, a koje su često povezane s potrebom za mehaničkom ventilacijom tijeskom anestezije te uporabom kombinacije lijekova za uspavljivanje, a onda i za održavanje vitalnih funkcija tijekom anestezije.

priprema za anesteziju

Kako se pripremiti za anesteziju?

Postoje razne anestezije, a rizici za komplikacije su mali. No, važno je anesteziologu prenijeti bitne informacije i pridržavati se...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Proučavanjem literature i radom s bolesnicima čini se da više kriterija utječe na odluku bolesnika i liječnika za određenu tehniku ​​anestezije u ambulantnoj kirurgiji, ali i drugim granama kirurgije za koje je primjerena spinalna anestezija.

Multicentrična studija objavljena 2020, koja je uključivala 594 bolesnika, pokazala je da je preko 90% pacijenata bilo globalno zadovoljno svojom anestezijom (94,4% s općom anestezijom i 99,4% sa spinalnom anestezijom) i operacijom (97,8% u općoj anesteziji i 96,7% u spinalnoj anesteziji).

Dakle, ako je klinički indicirana, spinalna anestezija valjana je alternativa općoj anesteziji, osobito kada se koriste lokalni anestetici kratkog djelovanja, a konačna odluka je uvijek sinergijska odluka liječnika i bolesnika kojom se nastoji učiniti najbolje za bolesnika s obzirom na njegovo kliničko stanje, komorbiditete te planirani operacijski zahvat.

Ako niste sigurni ili se premišljate oko toga koja bi vrsta anestezije bila najbolja za vas, odluku je uvijek najbolje prepustiti liječniku anesteziologu koji će na preoperativnom pregledu sagledati vašu kompletnu povijest bolesti te sa stručnog stajališta procijeniti perioperativni rizik i objasniti vam koja bi vrsta anestezije bila najbolja za vas u danom trenutku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button