Obiteljsko zdravlje - 23. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - KB Merkur, Kontrola bolničkih infekcija

Klebsiella pneumoniae KPC: otporna bakterija odgovorna za bolničke infekcije

Kad govorimo o bolničkim infekcijama, najčešće se spominje MRSA, odnosno zlatni stafilokok otporan na meticilin. Međutim, na listi „bolničkih bakterija“, nalazi se i Klebsiella pneumoniae KPC koju također treba dobro poznavati i spriječiti njezino širenje

Klebsiella pneumoniae KPC-bolničke bakterije

Klebsiella pneumoniae KPC je bakterija koja se može naći u crijevima ljudi koji su primali mnogo antibiotika tijekom života, dugo boravili u bolnicama te često prolazili invazivno liječenje.

Za razliku od obične Klebsielle pneumoniae, KPC soj je otporan na najveći broj dostupnih antibiotika, što značajno otežava liječenje. Ova bakterija se može lako proširiti u bolničkoj sredini te izazvati različite infekcije, osobito u imunosno oslabljenih ljudi.

Neki pacijenti mogu postati asimptomatski kliconoše, što može trajati dulje vrijeme. 

Antibiotici: Lijekovi koji su spasili milijune, ali ih i neopravdano trošimo

Koje infekcije može ova bakterija uzrokovati?

Klebsiella pneumoniae KPC može uzrokovati razne vrste bolničkih infekcija, uglavnom vezane uz intenzivnu skrb te invazivno liječenje:

  • upalu pluća vezanu uz primjenu respiratora,
  • sepsu,
  • infekciju kirurške rane,
  • infekciju mokraćnog sustava.

Svaki pozitivan nalaz ne znači uvijek da se radi o infekciji i ne zahtijeva nužno liječenje antibioticima, ali zahtijeva primjenu mjera sprječavanja širenja uzročnika na druge pacijente.

Treba naglasiti da kliconoštvo ili infekcija ovom bakterijom nije prepreka za ostvarivanje svih prava  vezanih uz zdravstvenu zaštitu.

Tko ima veći rizik za razvoj infekcije?

Pacijenti na liječenju u jedinicama intenzivnog liječenja i oni s oslabljenim imunitetom su pod povećanim rizikom za razvoj infekcije. Strana tijela (kateteri, drenovi i sl.) povećavaju rizik od kolonizacije i infekcije.

Bakterija se prenosi direktnim kontaktom (dodirom) rukama, bilo izravno ili neizravno, odnosno preko kontaminiranih predmeta.

Mjere sprječavanja širenja Klebsielle pneumoniae KPC u bolnici

Higijena ruku je najvažnija mjera sprječavanja širenja ove bakterije. Pored svakog bolesničkog kreveta u jedinicama intenzivnog liječenja, kao i pored svih vrata bolesničkih soba (iznutra i izvana) nalaze se dozatori s alkoholnim antiseptikom za utrljavanje. Nikada nemojte propustiti dezinficirati ruke prije i nakon kontakta s bolesnikom ili njegovom okolinom.

Osoblje u neposrednom radu s bolesnicima s ciljem prevencije širenja nosi zaštitne pregače i rukavice te, prema potrebi, i zaštitne maske.

Ne smije se koristiti nikakav zajednički pribor s drugim bolesnicima poput ručnika, četki za kosu, toplomjera, stetoskopa i sličnog.

Okolina bolesnika mora se svakodnevno održavati čistom i suhom, a bolesnik mora biti smješten u zasebnoj sobi sa zasebnim sanitarnim čvorom kako bi se spriječilo širenje Klebsiella pneumoniae KPC na druge bolesnike.

Po dolasku kući

Kod kuće nisu potrebne posebne mjere opreza, osim dobre i redovite higijene ruku (osobito nakon korištenja toaleta) jer nema povećanog rizika za zdrave ljude.

bolničke infekcije i prevencija

Bolničke infekcije: Kako nastaju, koje su najčešće i kako ih izbjeći

Bolničke infekcije najčešće se dobiju u jedinicama intenzivne skrbi, a njihova prevencija vrlo je složen proces

SAZNAJTE VIŠE

No ako u bliskoj obitelji (istom domaćinstvu) živi teže imunokompromitirana osoba, odnosno pacijent s malignim procesom, HIV infekcijom, pacijent na hemodijalizi ili pod terapijom visokim dozama kortikosteroida, osoba s urođenom imunodeficijencijom i slično, potražite dodatni savjet nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Rublje i posuđe se može prati na uobičajen način.

Informativni letak o Klebsielli pneumoniae KPC može se preuzeti na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button