Obiteljsko zdravlje - 7. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Helioterapija: sunce kao terapeut

Dolazak proljeća omogućava nam da u punini koristimo blagotvorno djelovanje sunca na naše psihofizičko zdravlje. Koristi su svakako brojne, no potrebne su i mjere opreza

helioterapija-sunce kao terapeut

Sunce prema Zemlji i ostalim planetima Sunčevog sustava šalje energiju u kojoj se nalazi i nekoliko vrsta zračenja, a među ostalima i ultraljubičasto C ili UVC zračenje. UVC zračenje je opasno jer dovodi do poremećaja u DNK što može dovesti do raka kože. Velike doze ovog zračenja uništavaju mikroorganizme. Na sreću, zbog Zemljinog omotača do površine dođe samo manja količina isporučenog zračenja.

Ultraljubičasto B ili UVB zračenje uglavnom upija atmosfera Zemlje. Ultraljubičasto A ili UVA zračenje pak stvara spontanu i neposrednu pigmentaciju kože povećanom proizvodnjom melanina, dakle, one omogućuju „brončani“ ten.

Postoje još dvije vrste sunčeva zračenja a to su vidljiva svjetlost i infracrveno zračenje koje je bitno za zagrijavanje Zemljine kore.

Znate li što je fototerapija? Naučite sve o terapiji svjetlom u modernoj medicini

Od božanstva do neprijatelja kože

Kroz povijest, razne kulture su na Sunce dugo gledale kao na predmet čuđenja i poštovanja. Deseci drevnih naroda obožavali su Sunce kao izvor života i hrane, a mnogi su dizajnirali svoje hramove tako da propuštaju sunčevu svjetlost. Kinezi su uveli umjetnost jutarnjeg gledanja u Sunce, integrirajući je u vježbe kao što je tai chi. Čak i joga ima snažne veze s izlaganjem Suncu – „pozdrav Suncu“ potječe iz Indije kao dio stare hinduističke prakse.

Osim štovanja boga Sunca Ra, stari Egipćani prvi su izvijestili o zdravstvenim prednostima izlaganja sunčevim zrakama još prije 6000 godina. Starogrčka, rimska i arapska civilizacija na sličan su način prepoznale njegovu terapeutsku vrijednost.

Ali, stajališta su se promijenila. Većina javnozdravstvenih poruka prošlog, ali i ovog stoljeća bila je usredotočena na opasnosti od prekomjernog izlaganja suncu. UVA zračenje prodire duboko u kožu, gdje može neizravno doprinijeti raku kože putem stvaranja molekula koje oštećuju DNK kao što su hidroksilni i kisikovi radikali. Opekline od sunca nastaju zbog previše UVB zračenja; ovaj oblik također dovodi do izravnog oštećenja DNA te potiče razne vrste raka kože. Oba oblika mogu oštetiti kolagena vlakna, uništiti vitamin A u koži, ubrzati starenje kože i povećati rizik od raka kože. Pretjerano izlaganje suncu također može uzrokovati kataraktu.

Helioterapija: svjetlost koja liječi

No vratimo se dobrim stranama sunčeva zračenja odnosno helioterapiji (od Helios, starogrčka riječ za Sunce). Helioterapija je tretman koji koristi izlaganje sunčevoj svjetlosti ili umjetnim valnim duljinama svjetlosti za liječenje brojnih bolesti i poremećaja. Tretman je također poznat kao svjetlosna terapija ili fototerapija. Iako se termin helioterapija obično odnosi na tretmane koji koriste prirodnu sunčevu svjetlost, sve više je tretmana koji uključuju umjetne izvore ultraljubičastog, vidljivog ili infracrvenog zračenja.

Primjena helioterapije kao liječenja temelji se na činjenici da sunčeva svjetlost ima ljekovita svojstva. U periodu od kasnih 1800-tih helioterapija je bila ključni dio nekoliko režima liječenja, osobito tuberkuloze jer je sunčeva svjetlost izvor vitamina D koji je neophodan za borbu protiv određenih bakterija. Umjetne alternative kao što su ultraljubičaste svjetiljke, polikromatsko polarizirano svjetlo, laseri, svjetleće diode, fluorescentne svjetiljke i dikroične svjetiljke razvijene su kako bi se omogućilo fleksibilno liječenje u svim godišnjim dobima budući da sunčeva svjetlost nije dostupna u svakom trenutku. Neke od ovih umjetnih alternativa čak dopuštaju da se svjetlosne zrake koncentriraju na najpogođenije dijelove tijela pacijenta radi veće učinkovitosti liječenja.

Blagotvorni učinci sunca

Sunčevo zračenje djeluje pozitivno na mnoge aspekte našeg života:

 • potiče proizvodnju serotonina, hormona koji nam održava dobro raspoloženje,
 • aktivira vitamin D, blagotvorno djelujući na kosti,
 • poboljšava stanje kože, djeluje protiv određenih vrsta dermatitisa i psorijaze,
 • sprečava rak dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate,
 • pomaže u prevenciji i borbi protiv različitih vrsta bolesti, uključujući dijabetes, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, multiplu sklerozu, osteoporozu, psorijazu, rahitis i tuberkulozu,
 • poboljšava kvalitetu sna, stimulirajući proizvodnju melatonina i regulirajući ciklus spavanja i budnosti,
 • potiče metabolizam i neurovegetativni sustav te stvaranje krvnih elemenata (hematopoezu) i apetit,
 • čisti tijelo, pomaže u uklanjanju toksina putem znojenja.

Znači, izlaganje zrakama sunca se preporučuje, ali potrebno je biti vrlo pažljiv te se ne izlagati za vrijeme najjačeg djelovanja. Primjerice, ljeti je dobro izlagati se u ranim jutarnjim satima i predvečer.

Fototerapija uz umjetne izvore zračenja

Drugi je naziv za helioterapiju fototerapija i to se uglavnom odnosi na korištenje umjetnih izvora sunčevog zračenja. Fototerapija je medicinski tretman u kojem se prirodno ili umjetno svjetlo koristi za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Liječenje može uključivati ​​fluorescentne žarulje, halogena svjetla, sunčevu svjetlost ili diode koje emitiraju svjetlost (LED). Postoje tri vrste fototerapije:

 • Širokopojasni UVB koristi širok raspon UVB zraka.
 • Uskopojasni UVB: uključuje korištenje manjeg, intenzivnijeg dijela UVB zraka za liječenje stanja kože. To je najčešći tip svjetlosne terapije koji se danas koristi.
 • PUVA: Psoralen ultraviolet-A, ili PUVA, kombinira UVA svjetlo s kemikalijom zvanom psoralen, koja je biljnog podrijetla. Psoralen se može nanijeti na kožu ili ga možete uzeti kao tabletu. Čini kožu osjetljivijom na svjetlost.

Bolesti kože kao što su psorijaza, vitiligo i alergije se vrlo često liječe fototerapijom. Kod porasta bilirubina kod novorođenčadi se koristi terapija fluorescentnim svjetlom. Porast bilirubina je jako bitno liječiti jer neliječen može dovesti do trajnog oštećenja mozga. Rodilišta u Hrvatskoj uvelike polažu pozornost na ovaj poremećaj tako da ne dolazi do komplikacija.

Terapija svjetlom dobro koristi u i slučajevima:

 • glavobolje,
 • slabosti i umora,
 • nesanice,
 • hiperreaktivnosti,
 • iritabilnosti.
vitamin D-dodaci prehrani

Potvrđena korist dodatnog unosa vitamina D

Osobe koje imaju manjak vitamina D trebaju nadoknadu, a rezultati VITAL studije ukazuju i na pacijente kojima se dodaci...

SAZNAJTE VIŠE

Osobe kojima se ne preporučuje terapija svjetlom su:

 • trudnice i dojilje,
 • koje imaju u obitelji bilo koji rak kože,
 • koje imaju bolest jetre ili lupus,
 • koje koriste neke od lijekova koji izazivaju osjetljivost na sunčeve zrake (treba biti pažljiv kod uzimanja antibiotika, lijekova za liječenje gljivičnih infekcija, snižavanje kolesterola, oralnih kontraceptiva, nekih lijekova za liječenje dijabetesa).

Na kraju vrijedi isto kao i kod hrane i dobrog vina: energiju Sunca treba koristiti pažljivo i umjereno, uglavnom u ranim jutarnjim i kasnim dnevnim satima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button