Obiteljsko zdravlje - 8. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bilo da vas muči danju ili noću, za inkontinenciju postoji rješenje

Inkontinencija je vrlo neugodna i česta tegoba te nas nerijetko opterećuje i psihički. A ako nam pritom i remeti san, kvaliteta života značajno se smanjuje

inkontinencija

Inkontinencija je nekontrolirano otjecanje mokraće (bježanje mokraće) iz mokraćnog mjehura. Od inkontinencije mogu patiti i muškarci i žene, a točan broj osoba s inkontinencijom ne znaju niti u Sjedinjenim Američkim Državama koje su poznate po izvrsnoj zdravstvenoj statistici.

Razlog nepoznavanju broja oboljelih stoji i u činjenici da se dio oboljelih srami i misli da se ne može ništa učiniti te se niti ne obraćaju liječniku za pomoć. Jako puno osoba misli da je inkontinencija „normalan“ dio starenja, pa je i to razlog zbog kojeg se pomoć ne traži. Inkontinencija nije samo zdravstveni nego i psihološki te socijalni problem, posebice zato jer se ljudi s inkontinencijom počinju manje kretati kako bi uvijek mogli biti u blizini toaleta.

Nemojte da vam opet pobjegne! 5 načina da prehranom ublažite inkontinenciju

Inkontinencija može dovesti do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće ili do povremenog istjecanja manje količine mokraće. Prije nego što osoba s inkontinencijom počne koristiti uloške ili pelene, potrebno je javiti se liječniku da bi se ustanovio mogući uzrok inkontinencije.

Najčešće vrste inkontinencije

No, vratimo se medicini. Postoji nekoliko vrsta inkontinencije: stres, urgentna, „overflow“ te funkcionalna i miješana inkontinencija.

  • Stresna inkontinencija nastaje kad uslijed pritiska na mokraćni mjehur (zbog kihanja, kašlja ili dizanja tereta) dolazi do nekontroliranog istjecanja mokraće.
  • Urgentna inkontinencija nastaje kod osoba koje imaju normalne anatomske odnose u zdjelici, a nastaje uglavnom za vrijeme infekcije.
  • „Overflow“ inkontinencija se najčešće javlja kod muškaraca zbog pritiska uvećane prostate na vrat mokraćnog mjehura. Kada je mjehur pun, dolazi do otjecanja mokraće.
  • Funkcionalna inkontinencija nastaje u stanjima tjelesnog oštećenja ili psihičke bolesti kad vam te bolesti onemogućavaju pravovremeni odlazak do WC-a. Npr. osobe koje su teško pokretne nekada ne stignu na vrijeme.
  • Miješana inkontinencija je uglavnom kombinacija stresne i urgentne inkontinencije.

Noćna inkontinencija

Još jedan oblik inkontinencije koji se može javiti jest noćna inkontinencija. Ona je uglavnom uzrokovana životnim navikama koje se mogu promijeniti i time je izbjeći ili svesti na najmanju moguću mjeru. Iako stalno napominjemo da je svakodnevno potrebno unositi dovoljno tekućine, u slučaju noćne inkontinencije promijenite malo ritam i smanjite unos dva do tri sata prije spavanja. Niti slučajno ne konzumirajte kavu, kao ni pića s kofeinom u poslijepodnevnim satima jer će vas i razbuditi i tjerati na učestalo mokrenje tijekom noći, ali i bijeg mokraće.

Uzroci inkontinencije

Noćno mokrenje je uglavnom neugodna pojava koja nije uzrokovana nekim drugim bolestima, osim u slučaju dijabetesa ili uvećane prostate kod muškaraca. Stoga je potrebno javiti se svom liječniku zbog kontrole šećera i stanja prostate. Kad se isključe bolesti, od pomoći mogu biti ulošci koji bi se koristili tijekom noći.

Općenito, uzrok inkontinencije može biti različit te je neophodan urološki pregled kod muškaraca, a kod žena ginekološki (dobro je obaviti pregled kod subspecijalista koji specijaliziran za inkontinenciju) i urološki.

Najneviniji uzroci inkontinencije su infekcija mokraćnih puteva, zatvor (opstipacija) te povećan unos tekućine. Neki lijekovi mogu dovesti do inkontinencije (antikolinergici i antidepresivi). I neke tekućine, kao i hrana mogu dovesti do privremene inkontinencije, primjerice alkohol, kofein, gazirana pića, umjetni zaslađivači, čokolada, čili paprika, jako začinjena hrana te uzimanje velikih količina C vitamina. Ovo su uzroci koji su privremeni i mogu se odgovarajućim mjerama ukloniti što će dovesti i do prestanka inkontinencije.

Ograničena pokretnost, mentalna konfuzija i psihološki uzroci se ili ne mogu ukloniti ili je potrebna dugotrajna psihoterapija kod psiholoških uzroka.

Noćno mokrenje je uglavnom neugodna pojava koja nije uzrokovana nekim drugim bolestima, osim u slučaju dijabetesa ili uvećane prostate kod muškaraca. Stoga je potrebno javiti se svom liječniku zbog kontrole šećera i stanja prostate. Kad se isključe bolesti, od pomoći mogu biti ulošci koji bi se koristili tijekom noći.

Čimbenici rizika

Kad govorimo o rizičnim čimbenicima za nastanak urinarne inkontinencije, opet se vraćamo onima koje izazivaju i druge bolesti: debljina i pušenje. Drugi rizični čimbenici su:

  • spol – žene češće pate od stres inkontinencije, pa tako rizik povećavaju i trudnoća, porod te menopauza
  • dob – dolazi do slabosti mišića mokraćnog mjehura i uretre
  • genetsko naslijeđe – ako je netko u obitelji imao inkontinenciju, osobito urgentnu inkontinenciju, veće su šanse da ju i vi imate
  • neke neurološke bolesti, kao i dijabetes

Kod postojanja inkontinencije može doći do promjene na koži u vidu osipa i infekcije, infekcije mokraćnih puteva.

Možemo li inkontinenciju spriječiti?

Prevencija inkontinencije uključuje održavanje normalne tjelesne težine, prestanak pušenja, izbjegavanje lijekova, tekućine i hrane koji izazivaju nadražaj mokraćnog mjehura. Naravno, lijekove nemojte nipošto prestati uzimati na svoju ruku. O terapiji mora odlučiti liječnik.

PROMO
inkontinencija zensko zdravlje Tena lady

I par kapi je previše! Ublažite inkontinenciju i vratite osjećaj slobode

Preuzmite kontrolu nad mjehurom i pokažite mišiće inkontinenciji. Vježbajte mišiće zdjelice i doznajte koja još rješenja postoje za vaš...

SAZNAJTE VIŠE

Vježbe su također vrlo važna stvar, točnije Kegelove vježbe koje snaže mišiće dna zdjelice. Vježbe su jednostavne, možete ih naći na YouTube kanalu i bilo bi dobro vježbati svakodnevno. Za te vježbe ne morate ići u teretanu. Dovoljno vam je imati čist pod u kući (dobro je koristiti podlogu jer se neke vježbe izvode klečeći) i puno dobre volje.

Dok inkontinencija traje, preporučuje se koristiti uloške ili pelene, što ovisi u vrsti i stupnju inkontinencije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button