Neurologija - 13. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Doc. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurolog, Poliklinika Aviva

Opet ta vrtoglavica: Kako se liječi benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV)?

Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV) jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice, a ovo su njezini najčešći simptomi

Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo BPPV

Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV) jedan je od najčešćih uzroka vrtoglavice – naglo nastalog osjećaja vrtnje ili osjećaja da nam se vrti u glavi.

BPPV uzrokuje kratkotrajne epizode umjerene do intenzivne vrtoglavice. Okidač su najčešće specifične promjene položaja glave. Može se pojaviti kod pomicanja glave gore – dolje, kod polijeganja, kod okretanja u krevetu ili ustajanja iz ležećeg u sjedeći položaj.

Iako je BPPV izrazito neugodan, vrlo rijetko je znak ozbiljnog poremećaja. Najveća opasnost proizlazi iz povećanog rizika od pada uslijed poremećaja ravnoteže.

Vrtoglavica: Poremećaj ravnoteže koji nipošto ne treba podcjenjivati

Simptomi BPPV-a

Znakovi i simptomi BPPV-a uključuju:

 • zanašanje ili osjećaj zanašanja
 • osjećaj okretanja u prostoru ili osjećaj da se prostor okreće ili pomiče oko nas (vrtoglavica)
 • gubitak ravnoteže ili nestabilnost
 • mučninu
 • povraćanje.

Simptomi i znakovi BPPV-a mogu se pojavljivati i nestajati, vrlo često traju manje od jedne minute. Epizode BPPV-a mogu se povući na neko vrijeme i zatim ponovno pojaviti.

Aktivnosti koje uzrokuju BPPV različite su i variraju od osobe do osobe, ali gotovo uvijek uključuju promjenu položaja glave. Pojedinci čak osjećaju nestbilnost ili gubitak ravnoteže za vrijeme stajanja ili hodanja.

Nistagmus (abnormalni ritmički pokreti očiju) najčešće prate simptome BPPV-a.

Kada se obratiti liječniku?

Liječničku pomoć svakako je potrebno potražiti u slučaju ponavljajućih tegoba, u slučaju naglo nastale, izrazito jake ili produžene neobjašnjive vrtoglavice ili zanašanja.

Iako su vrtoglavice i zanašanje rijetko znakovi ozbiljne bolesti, ako se jave u kombinaciji sa sljedećim simptomima, važno se odmah javiti liječniku!

Simptomi uključuju:

 • novonastalu, do tada nepoznatu glavobolju
 • povišenu temperaturu
 • dvoslike ili gubitak vida
 • gubitak sluha
 • poremećaj ili teškoće s govorom
 • slabost ekstremiteta (ruke ili noge)
 • gubitak svijesti, pad ili otežani hod
 • gubitak osjeta ili pojava trnaca u određenom dijelu tijela.

Ovi simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg poremećaja.

Uzroci

Vrlo često, uzrok BPPV-a ostaje neotkriven. Tada ga nazivamo idiopatskim BPPV-om. Kada je uzrok poznat, najčešće je povezan s blagim do značajnim udarcem u glavu. Rijeđi su uzroci poput poremećaja koji uzrokuju oštećenje unutarnjeg uha ili su na neki način povezani s opertativnim zahvatom na uhu ili produljenim periodom provedenim u neodgovarajućem položaju (npr. stomatološka stolica). Moguće su i poveznice BPPV-a i migrene.

nesvjestica i vrtoglavica: najčešći uzrok, simptomi i liječenje

Naučite razliku: Što mi je? Nesvjestica ili vrtoglavica?

Nesvjestica i vrtoglavica su različiti simptomi koje laici miješaju i često izjednačavaju, a saznajte koji je najčešći uzrok i...

SAZNAJTE VIŠE

Uloga uha

U uhu se nalazi sitni organ – vestibularni labirint. Sastoji se od tri polukružna kanala koji sadrže tekućinu i fine senzore, poput vlasi kose, koji monitoriraju rotaciju glave.

Druge strukture, otoliti, u uhu monitoriraju pokrete glave gore – dolje, lijevo – desno, naprijed-natrag, i položaj glave u odnosu na gravitaciju. Otoliti sadrže sitne kristale koji nas čine osjetljivim na gravitaciju.

Brojni razlozi uzrokuju pomak kristala. Kada dođe do njihovog pomaka, mogu ‘uletiti’ u jedan od polukružnih kanala – posebno u ležećem položaju. To uzrokuje osjetljivost polukružnog kanala na promjene položaja glave, na koje u normalnoj situaciji ne bi bilo reakcije, što uzrokuje osjećaj vrtoglavice.

Čimbenici rizika

Najčešće se javlja nakon 50. godine života, ali se može javiti u bilo kojoj dobi. Češći je kod muškaraca. Ozljeda glave ili bilo koji poremećaj organa za ravnotežu čini nas podložnijim nastanku BPPV-a.

Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo i moguće komplikacije

Iako je BPPV neugodna pojava, komplikacije se rijetko javljaju. Vrtoglavica može uzrokovati nestabilnost što povećava naš rizik od pada.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button