Neurologija - 8. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - dr. med. Snježana Sameljak, spec. neurolog

Ovo su najčešće vrste i simptomi tumora mozga

Svake se godine, na poticaj Njemačkog udruženja za tumore mozga, 8. lipnja obilježava Svjetski dan oboljelih od tumora mozga. To je ozbiljna bolest na koju svakako treba skrenuti pozornost javnosti

tumor mozga, simptomi, liječenje, uzroci, mozak

Tumori mozga obično se dijele na benigne i maligne, iako su svi tumori unutar lubanje opasniji zbog kompresije na okolno moždano tkivo. Najčešći benigni tumor je meningeom, a najčešći i najagresivniji maligni tumor je glioblastom.

Meningeom je tumor moždanih ovojnica te raste dugo i sporo. Tek kad naraste dovoljno velik, stvara kompresiju i izaziva simptome kao što je, primjerice, glavobolja. Glioblastom je tumor moždanih stanica koji brzo napreduje i teško ga je razgraničiti od okolnog tkiva pa ga je zbog toga i teško liječiti operativnim putem. Meningeom ima jasne granice pa se relativno lako operira.

Benigni tumori su češći. Najčešći je meningeom, a zatim neurinom. Prema istraživanju Decision Resources Groupa, najčešća sijela tumora su cerebralne ovojnice, a najčešći tip tumora je meningeom. Na drugome mjestu tumori su hipofize, a na trećem frontalni rezani.

Ateroskleroza je odgovorna za najviše smrti u današnje vrijeme, a da bi je se spriječilo, potrebno je osigurati dobru cirkulaciju u mozgu. Pročitajte više!

Rizični čimbenici za razvoj tumora mozga

Svaki tumor može metastazirati u mozak nakon određenog broja godina, a najčešći su ipak oni dojke i pluća. Rizični čimbenici za razvoj tumora mozga nisu dovoljno poznati, iako neke vrste tumora, kao što su neurinomi, mogu biti nasljedni. Limfomi se ponekad javljaju u imunosuprimiranih bolesnika koji su liječeni imunosupresivima radi drugih bolesti kao, primjerice, kod transplantacije organa.

Najčešći simptomi

Neke vrste tumora tipične su za dječju dob, a druge se javljaju samo u odrasloj dobi. Simptomi mogu biti vrlo blagi, ali i dramatični, primjerice izrazito jaka glavobolja. Najčešći simptomi su vrtoglavica, mučnina i povraćanje koji nastaju zbog kompresije.

Ponekad liječnik posumnja na tumor zbog poteškoća u govoru, pismu ili računanju, primjerice ako primijeti iznenadnu pojavu grešaka u računanju kod profesionalnog računovođe ili gramatičke pogreške kod nastavnika. Ponekad bolesnik postane odsutan i djeluje depresivno, a ponekad je prvi simptom epileptički napadaj.

Elektroencefalogram ili kognitivni testovi mogu upućivati na neke promjene, ali prava slika veličine i položaja tumora mozga može se dobiti samo pomoću magnetske rezonancije. Ponekad je potrebno kontrastno sredstvo. Neke vrste tumora, kao što su kalcificirani meningeomi, mogu se dobro vidjeti i pomoću kompjuterskog tomograma.

cjepivo, tumor, cjepivo protiv raka, rak, imunološki sustav

Novo cjepivo protiv raka napada stanice tumora iznutra

Istražena je nova metoda primjene cjepiva protiv raka kojom se potiče imunološki sustav pacijenta da uništi tumor iznutra

SAZNAJTE VIŠE

Tijek oporavka nakon operativnog zahvata

Otprilike polovica bolesnika s primarnim tumorom mozga bude operirana, a kod druge polovice bolesnika je u vrijeme dijagnosticiranja tumor toliko narastao ili je takvog tipa da ga nije moguće operirati. Neki se bolesnici brzo i uspješno oporavljaju te se vraćaju na posao, a kod nekih to nije moguće zbog opsežnosti tumora.

Kod nekih se tumora zaista može očekivati potpuni oporavak, a postoje i vrste koje često recidiviraju pa je potrebno nekoliko operacija. U nekim je situacijama moguće napraviti samo palijativni zahvat. Otprilike trećina bolesnika liječena je kemoterapijom, a otprilike 50 do 60 posto bolesnika poživi pet godina nakon dijagnosticiranja tumora mozga.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button