Neurologija - 27. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Novo istraživanje sugerira da autizam izaziva mikrobiom

Istraživanje znanstvenika s University of Virginia School of Medicine (UVA), pokazalo je kako je glavni čimbenik razvoja poremećaja iz autističnog spektra, odnosno izaziva autizam, mikrobiom majki tijekom trudnoće

dijete, tuga, autizam

Ovo otkriće otvara mogućnost smanjivanja rizika za autizam kod djece uz odgovarajuće promjene u prehrani trudnica ili uzimanje odgovarajućih probiotika.

Naime, znanstvenici su uspjeli spriječiti razvoj neuroznanstvenih poremećaja sličnih autizmu kod laboratorijskih miševa. Otkrili su da mogu zaustaviti razvoj takvih poremećaja blokiranjem određene upalne molekule koju proizvodi imunološki sustav.

“Postoji definitivna veza između imunološkog odgovora i razvoja mozga. Međutim, to nema veze s cijepljenjem. To se zbiva mnogo ranije”

Složen odnos između zdravlja mikrobioma trudnice i zdravog razvoja djeteta

Rizik je smanjen pomoću blokiranja određene upalne molekule interleukin-17a, koju stvara obrambeni sustav organizma. Mišljenja su kako bi se autizam također mogao sprječavati tako da se inhibira stvaranje te molekule. Međutim, treba naglasiti da je istraživanje ovih procesa još u ranoj fazi, što znači da tek treba utvrditi hoće li druga metoda imati određenih neželjenih nuspojava. Osim toga, stručnjaci imaju u planu istražiti sudjeluju li u ovom procesu i neke druge molekule.

“Utvrdili smo da je mikrobiom ključni čimbenik u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što ukazuje na to da bismo mogli ciljati majčin mikrobiom ili upalnu molekulu IL-17a. Molekula bi se također mogla koristiti kao biomarker za ranu dijagnozu”, kazao je dr. sc. John Lukens s Odjela za neuroznanosti na UVA.

Lukens i suradnici su otkrili složen odnos između zdravlja mikrobioma trudnice i zdravog razvoja djeteta.

“Mikrobiom može oblikovati razvoj mozga na više načina. On je doista važan za usmjeravanje kako će imunološki sustav potomstva reagirati na infekcije, ozljede ili stres”, rekao je Lukens.

>>Autizam se javlja u ranom djetinjstvu, a riječ je o stanju koje traje cijeli život. Pravovremenim prepoznavanjem simptoma i reagiranjem može se postići velik napredak. Kliknite i pomozite svom djetetu<<

Nema povezanosti između cijepljenja i autizma

No, nezdravi mikrobiom u majci može stvoriti probleme. Lukensovo otkriće pokazuje da može dovesti do toga da njezino nerođeno dijete bude podložno neuroznanstvenim poremećajima. Istraživači su otkrili da je molekula IL-17a ključni čimbenik u razvoju simptoma sličnih autizmu kod laboratorijskih miševa.

Dobra vijest je da se mikrobiom može lako mijenjati, bilo putem prehrane, dodataka probiotika ili transplantacijom uzoraka. Svi ti pristupi nastoje vratiti zdravu ravnotežu među različitim mikroorganizmima koji žive u probavnom sustavu. Drugi pristup, blokiranje IL-17a, puno je rizičniji jer ta upalna molekula ima važnu ulogu u obrani organizma od upalnih procesa. Stoga bi “igranje” njome moglo imati opasne i neželjene posljedice.

Lukens ističe da novi rad, iako pokazuje povezanost neurorazvojnih poremećaja i obrambenog sustava, ni na koji način ne ukazuje na povezanost između cijepljenja i autizma.

“Postoji definitivna veza između imunološkog odgovora i razvoja mozga. Međutim, to nema veze s cijepljenjem. To se zbiva mnogo ranije”, pojasnio je Lukens.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button