Neobavezna cjepiva za djecu - 9. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Cijepljenje protiv vodenih kozica

Na portalu ADIVA.hr pratite specijal o cjepivima koja nisu u programu obveznog cijepljenja, a predstavljaju važan dio zaštite djece od zaraznih bolesti

vodene kozice

Vodene kozice su česta dječja bolest. Obično se javljaju u lakšem obliku, ali mogu se javiti i u težem obliku, posebice u sasvim male djece i u odraslih.

Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži. Inkubacija traje od sedam do 21 dan.

Vodene kozice pojavljuju se u obliku mjehurića po čitavom tijelu, praćenih svrbežom, povišenom temperaturom i osjećajem iznemoglosti. Bolest traje sedam dana, a oboljeli je zarazan dan do dva prije pojave znakova bolesti, pa sve do posljednjeg dana bolesti.

Vodene kozice ili varičele – neugodne za djecu, a teške za odrasle

U dječjoj su dobi iznimno rijetki upala pluća te mozga i mozgovnih ovojnica uzrokovani virusom vodenih kozica. Smrt nastupa samo u imunokompromitirane djece (djeca s oslabljenim imunološkim sustavom). Najčešća je komplikacija bakterijska upala srednjeg uha. Ožiljci koji zaostanu na mjestu kozica prolaze za nekoliko tjedana, a trajni ožiljci će nastati samo ako se kozice dodatno inficiraju nekom bakterijom (najčešće streptokokom ili stafilokokom).

Kako cijepiti dijete protiv vodenih kozica?

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprečava pojavljivanje bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Tko se treba cijepiti i kada?

Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci, preporučuje se u dvije doze s razmakom od šest do 10 tjedana. Do nedavno su se djeca cijepila jednom dozom, no zbog povećane agresivnosti virusa neka su cijepljena djeca oboljela te se od 2012. godine uvodi preporuka docjepljivanja.

Djeca starija od 13 godina i odrasli također trebaju primiti dvije doze u razmaku od šest do 10 tjedana. Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istovremeno s ostalim cjepivima.

Procjenjuje se da između 5 i 10% odraslih nije preboljelo vodene kozice. S obzirom na to da je ova bolest u odrasloj dobi iznimno opasna, preporučuje se krvnim pretragama provjeriti postoji li imunost, i ako ne postoji, preporučuje se cijepljenje. Od iznimne je važnosti to učiniti prije planiranja trudnoće budući da vodene kozice u trudnoći ugrožavaju život ploda. Primjena cjepiva unutar tri do četiri dana od zaraze divljim sojem će spriječiti pojavu bolesti ili će ona biti vrlo blaga.

Djeca koja se ne smiju cijepiti ili trebaju pričekati

  • Djeca koja su ikada prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.
  • Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepivom. Između cijepljenja i začeća treba proći tri mjeseca, odnosno žena mora odgoditi trudnoću.
  • Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav ne smiju se cijepiti.

Koje su moguće neželjene reakcije na cjepivo protiv vodenih kozica?

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali. Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene) su:

  • bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda
  • povišena temperatura
  • blag osip
  • izuzetno rijetka mogućnost zaraze bližnjih (samo kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom)
Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori o cijepljenju – informirajte se i educirajte

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s vremenom se prikupilo mnogo pitanja roditelja o...

SAZNAJTE VIŠE

Što ako nastupi alergijska reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu.

Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button