promo signPROMO ČLANAK

Lijekovi i terapije - 23. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Snaga paracetamola i ibuprofena

Paracetamol i ibuprofen različitim mehanizmom djeluju protiv bolova i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu

paracetamol ibuprofen snizavaju temperaturu

Što su analgoantipiretici

Pod pojmom analgoantipiretici stručnjaci podrazumijevaju lijekove protiv bolova i povišene tjelesne temperature. Kao prvi izbor koriste se paracetamol, ibuprofen i acetilsalicilna kiselina čija je primjena kontraindicirana kod djece i dojenčadi. Kako to da djeluju istovremeno i protiv bola i protiv povišene tjelesne temperature? Naime, kod upale, bilo da je ona uzrokovana ozljedom ili napadom mikroorganizma, oslobađaju se supstancije koje zovemo medijatori upale. Oni na živčanim završecima uzrokuju bol, ali istovremeno podražuju i centar za termoregulaciju te se povisuje tjelesna temperatura. Ova povišena temperatura je zapravo obrambeni mehanizam i znak da se pokrenuo naš imunosni sustav. Zbog toga i kažemo da se blago povišene temperature (najčešće do 38°C) ne liječe lijekovima, već samo fizikalnim metodama. No, kod odraslih osoba, sve povišene temperature iznad 38,5 °C, a kod osoba osjetljivijih na povišenu temperaturu ili s kroničnim kardiovaskularnim bolestima i iznad 37,5°C treba snižavati.

Lijekovi izbora protiv povišene tjelesne temperature

Paracetamol i ibuprofen različitim mehanizmom djeluju protiv bolova i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu pa se primjenjuju i kod prehlade i gripe ublažavanjem ovih općih simptoma. Opći simptomi kao što su glavobolja, zimica, vrućica, bolovi u mišićima ili bol “cijelog tijela” javljaju se i kod oboljelih od COVID-19, pa se u tom slučaju za snižavanje tjelesne temperature preporučuje paracetamol, a dopušteno je koristiti i ibuprofen.

Ibuprofen djeluje periferno, sprečavanjem sinteze prostaglandina (spojevi uključeni, između ostalog, u proces upale), a za paracetamol se pretpostavlja da djeluje u centralnom živčanom sustavu na enzime koji su uključeni u stvaranje prostaglandina. Zbog različitih mehanizama djelovanja, paracetamol i ibuprofen moguće je uzimati i istovremeno ili u pravilnim vremenskim razmacima.

Uobičajena doza ibuprofena protiv bolova i temperature za odraslu osobu iznosi 400 mg, a paracetamola 1000 mg. Maksimalna dnevna doza za paracetamol iznosi 4 g dnevno. Kad se ibuprofen primjenjuje u samoliječenju, odnosno nabavlja se bezreceptno, maksimalna dnevna doza za odraslu osobu iznosi 1,2 g, a za eventualne veće doze treba se savjetovati s liječnikom. Ibuprofen snižava temperaturu već nakon otprilike dvadeset minuta dok paracetamolu treba neznatno dulje. Paracetamol je pak zbog svog sigurnog profila (neželjene reakcije su rijetke, a ozbiljne  nuspojave vrlo rijetke) prvi lijek izbora za snižavanje temperature, ali isto tako i  lijek izbora kod trudnica, dojilja kao i kroničnih bolesnika, uz naravno prethodno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom.

Svakako tražiti savjet liječnika ili ljekarnika

Važno je razumjeti da oba lijeka mogu biti vrlo sigurna i učinkovita kada se koriste prema preporukama liječnika i ljekarnika, odnosno kad se pacijent pridržava doze i vremena uzimanja.

PROMO
pelenski osip odrasli inkontinencija Attends

Pelenski osip kod odraslih: uzroci, prevencija, njega

Osobe koje pate od inkontinencije, nažalost, često se susreću s pelenskim osipom. Jedan od bitnijih čimbenika njegova sprječavanja je...

SAZNAJTE VIŠE

Također, iako se nabavljaju kao bezreceptni lijekovi, neke ih osobe ipak ne smiju uzimati ili ih moraju uzimati s oprezom te se pri nabavi obavezno treba savjetovati s ljekarnikom. To su, za ibuprofen, bolesnici skloni reakcijama preosjetljivosti na nesteroidne protuupalne lijekove, osobe s trenutnom ili preboljelom ulceracijom ili krvarenjem gastrointestinalnog sustava, bolesnici s poremećajem zgrušavanja krvi, bolesnici s teškim zatajenjem bubrega ili jetre, trudnice tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, a za paracetamol, osobe koje konzumiraju veće količine alkohola ili općenito boluju od težih oblika jetrenih ili bubrežnih bolesti. Naime, oba lijeka u određenim oblicima i kao pojedinačni i u kombinaciji postoje kao bezreceptni lijekovi, no to ne znači da se mogu uzimati neodgovorno. Ako se ublažavanje simptoma, bola ili vrućice, ne postiže u preporučenim dozama niti nakon tri dana, o nastavku ili promjeni terapije treba se savjetovati s liječnikom.

Savjetodavna kampanja „Temperatura i kašalj“ provodi se u suradnji s Belupom. Članak sponzorira Lupocet, Belupo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button