Lijekovi i terapije - 23. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svemirsko rješenje: Intenzivna terapija odijelom za djecu s cerebralnom paralizom

Relativno nov oblik terapije za cerebralnu paralizu, a čija se učinkovitost još uvijek istražuje, razvio se iz ruskog svemirskog programa iz 1971. godine. Dosadašnji su rezultati vrlo obećavajući

cerebralna paraliza-intenzivna terapija odijelom

Intenzivna terapija odijelom je relativno nov i eksperimentalni oblik terapije osmišljen kako bi pomogao osobama s cerebralnom paralizom poboljšati mišićni tonus, držanje i kretanje. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila njegova dugoročna učinkovitost, mnogi ga terapeuti nude jer smatraju da je riječ o korisnom tretmanu.

O intenzivnoj terapiji odijelom

Prema Školi fizikalne terapije Sveučilišta Pacific, o čemu piše portal posvećen oboljelima od cerebralne paralize Cerebral Palsy, intenzivna terapija odijelom sastoji se od ortotičkog odijela koje uključuje šešir, štitnike za koljena i posebno dizajnirane terapeutske cipele. Odijelo također ima prstenove koji omogućuju umetanje užadi poput bungee konopa i podešava se prema visini djeteta.

Obucimo za podršku zeleno: nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Nakon što dijete obuče odijelo i kada je elastična užad podešena, ono radi na pravilnom poravnanju tijela i pomaže u poboljšanju tonusa mišića. Tako odijelo pomaže u ponovnom osposobljavanju mozga za prepoznavanje novih, ispravljenih pokreta tijela.

Dok nosi odijelo, dijete sudjeluje u specifičnim vježbama u terapeutskom okruženju. Slijeđenje režima vježbanja dok nose odijelo navodno pomaže djeci u smanjenju ataksije, spastičnosti i drugih simptoma koji tipično koegzistiraju s cerebralnom paralizom.

Različite vrste terapijskih odijela su imenovane, a svaka je povezana s određenim programom i metodom vježbanja. Imena nekoliko odijela koja se češće koriste su Adeli, NeuroSuit, Poljsko odijelo i TheraSuit.

Neka od njih, kao što su NeuroSuit i TheraSuit, nude štitnike za laktove i rukavice koji pomažu povećati funkciju i snagu ruku. Iako svako odijelo dolazi s vlastitim programom vježbanja i treninga, sva rade unutar sličnog terapeutskog koncepta.

Povijest intenzivne terapije odijelom

Intenzivna terapija odijelima u početku se je temeljila na ruskom svemirskom programu iz 1971. godine, koji je kozmonautima omogućio održavanje normalnog tonusa mišića dok su bili u bestežinskom okruženju. Izumljeno u Ruskom centru za zrakoplovnu i svemirsku medicinu kasnih 1960-ih, odijelo, poznato kao odijelo pingvina, pokazalo se pouzdanim i potpuno funkcionalnim u pomaganju astronautima u sprečavanju invaliditeta.

Početkom 1990-ih, tim stručnjaka na Pedijatrijskom institutu Ruske akademije medicinskih znanosti razvio je slično odijelo dizajnirano za pomoć djeci s cerebralnom paralizom i drugim neuromuskularnim poremećajima. Godine 1994. odijelo je patentirano u cijelom svijetu. Mnogi terapeuti sada koriste ta i druga odijela koja su kasnije izumljena za istu svrhu u redovitim terapijskim seansama.

Studije o intenzivnoj terapiji odijelom

Škola fizikalne terapije Sveučilišta Pacific izvijestila je da je primijetila određeno poboljšanje u sposobnosti stajanja kod pacijenata koji su bili podvrgnuti intenzivnoj terapiji odijelima iz njihovog programa.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) objavili su studiju koja je došla do istog zaključka. Potrebno je više istraživanja kako bi se doista razumjelo koliko je ova vrsta terapije učinkovita.

Studija koju je provela profesorica Siemionowa, a koja je radila u timu koji je razvio Adeli odijelo, pokazuje da nakon druge ili treće vježbe djeca počinju pokazivati smanjenu spastičnost i smanjenu hiperkinezu. Studija je pokazala da je korištenje odijela imalo povoljan učinak na vestibularni sustav, odnosno na poboljšanja ravnoteže i prostorne svijesti.

Kombinacija tradicionalne terapije s intenzivnom terapijom odijelom pokazala se je najkorisnijom. U istraživanju koje je 2011. objavio Online Journal of Health and Allied Sciences, tim liječnika proučavao je 30 djece sa spastičnom diplegijom (oblik cerebralne paralize), u dobi od 4 do 12 godina. Sva su djeca sudjelovala u kombinaciji tradicionalne fizioterapije i intenzivne terapije odijelom dva sata dnevno tijekom razdoblja od tri tjedna. Rezultati su pokazali da su djeca imala značajan napredak u gruboj motoričkoj funkciji.

Tipična intenzivna terapija odijelom

Sesije intenzivne terapije odijelom pružaju licencirani terapeuti koji su uglavnom certificirani fizioterapeuti educirani za intenzivnu terapiju odijelom.

Iako se svaki program vježbanja može donekle razlikovati ovisno o terapeutima, tipičan dan može se sastojati od:

 • masaže tkiva i zagrijavanja,
 • tehnike senzorne integracije,
 • ispravnih obrazaca kretanja i poravnanja tijela,
 • razvoja motoričkih sposobnosti,
 • vježbi jačanja,
 • vježbi fleksibilnosti, ravnoteže i koordinacije.
nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Osobama s cerebralnom paralizom treba osigurati mjesto u društvu

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom održava s ciljem upoznavanja s izazovima s kojima se susreću oboljeli, obitelji i...

SAZNAJTE VIŠE

Ne može svatko vježbati s odijelom

Intenzivna terapija odijelom nije za svako dijete s cerebralnom paralizom. Djeca sa sljedećim zdravstvenim stanjima možda neće moći sudjelovati u ovoj vrsti terapije, iako će njihov liječnik i terapeut donijeti konačnu odluku:

 • visoki krvni tlak,
 • tegobe srca i cirkulacije,
 • dijabetes,
 • problemi s bubrezima,
 • teška skolioza,
 • hidrocefalus,
 • nekontrolirani napadaji.

Još jedan važan čimbenik kojeg treba uzeti u obzir jest cijena intenzivne terapije odijelom koja doseže visoke cifre, a terapija se još uvijek smatra eksperimentalnom. Svakako se posavjetujte i s liječnikom svog djeteta prije nego počnete s bilo kojim oblikom terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button