Lijekovi i terapije - 13. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Obećavajuća metoda koju još istražujemo: neurofeedback i područja primjene

Suvremena tehnologija omogućila je našem mozgu da se „vidi u ogledalu“, odnosno da ga se potakne da sam poboljša svoje funkcioniranje

neurofeedback

Neurofeedback je neinvazivna, bezbolna i jednostavna terapeutska metoda s ciljem omogućavanja zdravog funkcioniranja mozga. Terapija se izvodi tako da se mjere moždani valovi, nakon čega se mozgu daje povratni signal u vizualnom ili auditornom obliku. Povratnim signalom se nastoji postići mijenjanje obrazaca moždanih valova kako bi se promijenilo ponašanje.

5 čestih pitanja o epilepsiji

Kako izgleda neurofeedback trening?

Neurofeedback trening traje od 30 do 45 minuta. Elektrode na neurofeedback uređaju detektiraju moždane valove koji se u realnom vremenu očitavaju i obrađuju na računalu. Elektrode isključivo služe za detekciju moždanih valova i ne mogu nanijeti ozljedu, niti se njima dovodi električna energija u mozak.

Za vrijeme neurofeedback treninga računalo obrađuje moždane valove i ostale informacije koje su dio ovog procesa kako bi se osobi pružila povratna informacija (feedback) o funkciji njegovog vlastitog mozga. Povratna informacija se predstavlja na više načina, a najčešće putem promjene u zvuku i slici na video zapisu, odnosno simulaciji koja nalikuje igrici. Kontinuiranim treningom počinju se proizvoditi željeni moždani valovi, a potiskuju neželjeni.

Neurofeedbackom se uči pospješivati moždanu aktivnost na isti način kao što se uči i svaka druga vještina – preko povratne informacije (feedbacka) i ponavljanja. Postupak je vrlo jednostavan, a zadatak osobe je da bude opuštena.

Iako se ova terapija smatra u potpunosti sigurnom te nije invazivna niti bolna, može izazvati određene nuspojave, kao što su mentalni umor i vrtoglavica.

Područja primjene

Znanstvena istraživanja vezana uz učinke neurofeedback treninga započela su negdje sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pokazalo se da korištenje neurofeedback metode utječe na poboljšanje:

  • kognitivnih sposobnosti (npr. pažnja, rješavanje problema)
  • emocionalne kontrole (smanjenje anksioznosti)
  • psihofizičkog funkcioniranja (pobuđenost organizma)

Do sada su pozitivni učinci korištenja neurofeedbacka zabilježeni u brojnim tretmanima. Primjerice kod poremećaja iz autističnog spektra, ADHD-a, odnosno poremećaja pažnje i koncentracije, poteškoća u učenju, epilepsije, poremećaja u ponašanju, poremećaja spavanja. Pozitivan učinak ima i na anksioznost, depresiju, kronični umor, kronične boli, migrene, ozljede glave, ali i na moždani udar, ovisnosti o lijekovima i drogama te stres.

Iako brojne studije pokazuju uspješnost ove metode prilikom liječenja raznih stanja, postoje i određene studije koje nisu pronašle tako uspješne efekte. Osim toga, dugoročnost učinaka ove terapije nije dovoljno istražena. Stoga se ne mogu donositi zaključci o dugotrajnim efektima.

zrcalni neuroni

Tajne ljudskog mozga: doznajte sve o mističnoj ulozi zrcalnih neurona

Zrcalni neuroni su, prema mišljenju dijela neuroznanstvene zajednice, jedno od najvažnijih otkrića u neuroznanosti u posljednje vrijeme. Mnogi istraživači,...

SAZNAJTE VIŠE

Mozak u ogledalu

Iz svega navedenog, neurofeedback koristi snagu suvremene tehnologije kako bi uhvatio i analizirao aktivnosti moždanih valova te ih pretvara u korisne informacije o tome kako vaš mozak funkcionira.

Koristeći neinvazivne tehnike EEG-a za mjerenje moždanih valova, pomoću neurofeedbacka se mozak može „vidjeti u ogledalu”. S tim informacijama, on može uspostaviti ponovnu bolju regulaciju s ciljem poboljšanja svog funkcioniranja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button