Lijekovi i terapije - 26. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Kako nam pomažu termoterapija i krioterapija?

Kad nas „stisnu“ bolovi, nerijetko pomažu oblozi, a terapija zagrijavanjem, odnosno hlađenjem koristi se i u fizioterapiji

termoterapija krioterapija fizioterapija

Sigurno ste i sami primijetili da vam u određenim situacijama prijaju bilo hladni ili topli oblozi, ovisno o ozljedi ili stanju o kojem je riječ. Ovom prilikom ukratko ćemo predstaviti termoterapiju i krioterapiju koje koriste površinsko, kao i dubinsko djelovanje topline ili hladnoće na organizam s ciljem terapije akutnih i kroničnih stanja. Koriste se kod kuće, u wellness centrima, kao i ordinacijama fizikalne medicine.

Termoterapija

Fiziološki učinci termoterapije ili primjene topline u svrhu liječenja uključuju ublažavanje boli, povećanje protoka krvi i metabolizma te povećanu elastičnost vezivnog tkiva.

Postoje dvije vrste primjene termoterapije:

 • Površinska – uključuje boce s toplom vodom, jastučiće za grijanje, električne toplinske jastučiće, toplinske obloge, zagrijano kamenje, mekane grijane pakete napunjene sa žitaricama, tople ručnike, vruće kupke, saune, parafin, parne i infracrvene svjetiljke za grijanje.
 • Dubinska – oblik termoterapije koja djeluje dublje u potkožno tkivo pomoću specijalnih uređaja kao što su kratkovalna ili dugovalna dijatermija i terapijski ultrazvuk.

Djelovanje termoterapije

Povećavanjem temperature tkiva stimulira se vazodilatacija (širenje krvnih žila) i povećava protok krvi u tkivima, za koju se smatra da potiče zacjeljivanje i povećavanje opskrbe hranjivim tvarima i kisikom do mjesta nastanka ozljede.

Indikacije:

Kontraindikacije:

 • osobe preosjetljive na toplinu,
 • opekline,
 • alergije na toplinu,
 • kronične bolesti u visokom stadiju.

Krioterapija

Upotreba krioterapije, odnosno primjena hladnoće za liječenje ozljeda ili bolesti, danas je široko rasprostranjena u medicini. To je ustaljena metoda za liječenje akutnih ozljeda mekog tkiva, ali postoji razlika između znanstvene osnove za krioterapiju i kliničkih studija. Mogu se koristiti razne metode poput obloga s ledom, ručnika za led, masaže leda, obloga s gelom, rashladnih plinova i udlaga na napuhavanje.

Primjena krioterapije

Koristi se za smanjenje vremena oporavka kao dio programa rehabilitacije i nakon akutnih ozljeda te u liječenju kroničnih ozljeda. Dokazano je i da krioterapija učinkovito smanjuje bol u postoperativnom razdoblju nakon rekonstruktivne operacije zglobova.

Djelovanje

Fiziološki i biološki učinci krioterapije posljedica su smanjenja temperature u različitim tkivima, zajedno s neuromuskularnim djelovanjem i opuštanjem mišića nastalih primjenom hladnoće. Hladnoća povećava prag boli, viskoznost i plastičnu deformaciju tkiva, ali smanjuje motoričke performanse. Također je utvrđeno da primjena hladnoće smanjuje upalnu reakciju.

Međutim, treba izbjegavati dugotrajnu primjenu krioterapije na vrlo niskim temperaturama jer to može uzrokovati ozbiljne nuspojave, poput ozeblina ili ozljeda živaca.

hernija diska kraljesnica bol u ledima fizioterapija

Kako nam fizioterapija može pomoći kod hernije diska

Hernija, odnosno protruzija diska u kralješnici najčešći je uzrok duljeg i intenzivnijeg bola u leđima koji se može olakšati...

SAZNAJTE VIŠE

Indikacije:

 • akutna upalna stanja,
 • postoperativna stanja,
 • otekline,
 • stanja nakon sportskih ozljeda,
 • kronične bolesti u početnoj fazi

Kontraindikacije:

 • osobe osjetljive na hladnoću,
 • prije intenzivnih treninga,
 • krioglobulinemija,
 • alergije na hladnoću

Za dodatna pitanja i informacije javite se iskusnim liječnicima i fizioterapeutima Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button