Kosti i zglobovi - 31. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Domagoj Perković, dr. med., spec. ortoped, Specijalna bolnica „Dr. Nemec“, ADIVA Plus sadržaj

Mit kojeg treba razbiti: najčešći uzrok bola u peti nije petni trn

Uvriježeno je mišljenje kako je uzrok plantarne fasciopatije, najčešćeg krivca za bolove u peti - petni trn. No taj koštani izdanak na petnoj kosti nema nikakve veze s upalom plantarne fascije, pa tako ni s bolovima

petni trn bol u peti

Bol u peti najčešće je uzrokovana upalom plantarne fascije. Ispravno se ova dijagnoza naziva plantarna fasciopatija.

Plantarna fascija je čvrsta struktura koja se po tabanu pruža od petne kosti prema prstima. Pomaže nam u hodu; pri podizanju pete i odrazu preko prstiju, fascija se zateže i olakšava korak. Mjesto gdje se plantarna fascija veže za petnu kost podložno je velikom opterećenju i, samim time, stvaranju upale.

Štetno odgađanje ortopedskog pregleda

Klasičan simptom je bol koja se javlja ujutro nakon ustajanja iz kreveta. Kada se stopalo zagrije i „rashoda” bolovi popuste.

Velika većina pacijenata nastoji hodati po vanjskom rubu stopala i po prstima kako bi olakšala hod. Time samo pogoršavaju upalu koja često potraje nekoliko mjeseci prije nego se pacijent odluči na ortopedski pregled.

Tipični pacijenti imaju između 40 i 60 godina, višak kilograma, aktivni su i većinu vremena provode hodajući i na nogama.

Petni trn je često bez simptoma!

Uvriježeno je mišljenje kako je uzrok plantarne fasciopatije petni trn. To je koštani izdanak na petnoj kosti koji se vidi na rendgenskoj snimci.

Petni trn nema apsolutno nikakve veze s upalom plantarne fascije. Anatomski je smješten iznad samog hvatišta fascije i uz to je često prisutan kod pacijenata koji nemaju nikakvih simptoma ni upale.

Dijagnozu plantarne fasciopatije postavljamo na temelju jasnih simptoma pacijenta (jutarnja bol) i boli uzrokovane pritiskom fascije na tipičnom mjestu, a ne gledanjem rendgenske slike.

Zašto bi injekcije u početku liječenja trebalo izbjegavati

Pacijenti ponekad kao terapiju dobiju različite injekcije (blokade) na mjesto bolova. Uglavnom su to kombinacije analgetika (lijeka protiv bolova) i kortikosteroida (lijeka koji sprječava upalu). Nakon toga neko vrijeme budu bez bolova, no simptomi se gotovo uvijek vrate.

Kortikosteroidi oslabljuju vezivne strukture u plantarnoj fasciji i mogu uzrokovati rupturu (puknuće) same fascije. Uz to, ne rješavaju pravi uzrok upale i nisu dobar oblik liječenja. Injekcije bi općenito u prvim fazama liječenja trebalo izbjegavati zbog toga što postoje provjerene metode liječenja koje daju odlične rezultate.

rizartroza palac bolovi

Rizartroza: palac šake u bolovima

Rizartroza je degenerativno stanje koje zahvaća zglob korijena palca, a može uzrokovati bol, ograničenu pokretljivost i slabost u ruci.

SAZNAJTE VIŠE

Oboružajte se strpljenjem

Liječenje se sastoji od ciljane rehabilitacije i vježbi koje pacijent uglavnom izvodi sam. Bitno je strpljenje; bolovi koji su trajali nekoliko mjeseci neće nestati preko noći.

Naučenu rehabilitaciju treba provoditi redovito i na odgovarajući način. Dodatne mjere uključuju udobnu obuću s mekanim silikonskim povišenjem ispod obje pete.

Operacijsko liječenje je iznimno rijetko i provodi se samo kod pacijenata koji ne reagiraju na ostale oblike liječenja kroz duži period, dakle više od godinu dana.

Stručne savjete potražite u Specijalnoj bolnici „Dr. Nemec“ i ne odgađajte termin pregleda. Muči li vas bol u peti, naručite se već danas.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button