Koronavirus - 16. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto žene imaju jače nuspojave na cjepivo od muškaraca?

Tijekom proteklih mjeseci primijećeno je da žene snažnije reagiraju na cjepiva protiv COVID-19, posebice na drugu dozu. No za to postoji objašnjenje

zene nuspojave cijepljenja COVID-19 cjepivo protiv koronavirusa

S većim brojem osoba koje su primile cjepivo protiv COVID-19 bolesti primijećeno je da nuspojave nakon cijepljenja kod žena mogu biti značajno izraženije u odnosu na muški spol. Riječ je o jačim bolovima po mišićima, kostima, glavobolji, povišenoj tjelesnoj temperaturi i umoru, a njihovo povlačenje očekuje se u razdoblju od 48 sati.

Lijekovi i njihova primjena: Pacijenti moraju znati koje su nuspojave lijekova

Izvještaj američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) objavljen nakon što je potrošeno prvih 13,8 milijuna doza cjepiva među Amerikancima, govori da je među prijavama nuspojava veći broj bio zaprimljen od žena. Točnije, 79% nuspojava prijavile su žene iako je, od ukupnog broja potrošenih doza cjepiva 61% bilo dano ženama.

Žene općenito jače reagiraju na cjepiva

No, rezultati studije nisu iznenadili stručnjake za zarazne bolesti jer, ističu, i kod drugih cjepiva zapažaju jače reakcije kod žena. Zašto je tome tako, objasnio je i portal Healthline. Naime, stručnjaci smatraju da kod žena, posebice onih u premenopauzi, razine estrogena pomažu u aktivaciji imunološkog odgovora na bolesti, pa tako i na cjepiva. S druge strane, muškarci imaju više testosterona, hormona koji može donekle ugušiti ili usporiti taj odgovor.

Pojednostavljeno objašnjeno, žene općenito imaju jači odgovor na cjepiva jer su njihova tijela brža i jača kada je riječ o aktiviranju onoga što se u tijelo unosi cjepivom.

„Infektivne bolesti se općenito uvijek vrte oko imunološkog odgovora, a ne oko uzročnika“, rekao je dr. Larry Schlesinger, predsjednik te glavni izvršni direktor Teksaškog instituta za biomedicinska istraživanja u San Antoniju. „Kod žena postoji bujan i snažniji odgovor [na mnoga cjepiva]”, rekao je za Healthline. U prošlosti je, dodaje, jači odgovor žena bio viđen i proučavan u cjepivima protiv žute groznice, DPT-a, gripe i drugih bolesti.

Schlesinger je objasnio da estrogen potiče tijelo na proizvodnju više „ubojitih“ T-stanica koje nas štite, a to se događa pri cijepljenju. Stoga se može i očekivati brži te jači odgovor kod mnogih žena.

Cijepiti se unatoč nuspojavama

Naravno, znanstvenicima predstavlja izazov podijeliti ovu informaciju jer može dovesti do izbjegavanja cijepljenja protiv COVID-a.

Dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti i profesor na odjelu zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt u Tennesseeju, rekao je za Healthline da su snažne reakcije žena na cjepiva „nedovoljno proučavan fenomen“ koji se primjećuje godinama.

koronavirus COVID-19 cjepivo cijepljenje ADIVA video

VIDEO: Zašto se treba cijepiti? 

Saznajte sve najvažnije informacije o COVID-19 te cjepivima koje vam donosi ADIVA ljekarnica mag. pharm. Aleksandra Grundler...

SAZNAJTE VIŠE

No svakako poziva žene da shvate kako jači odgovor i privremeni simptomi nisu razlog za odbijanje cjepiva jer je COVID-19 ozbiljna bolest koja može imati teške posljedice, kako za žene, tako i za muškarce. A nuspojave cjepiva ipak su prolazne te uglavnom nestaju nakon 24 sata, istaknuo je dr. Schaffner.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button