Koronavirus - 27. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Voditelj razvoja oxfordskog cjepiva: Ovo je prekretnica u borbi protiv COVID-a

Bio bih jako iznenađen ako se pandemija ne bi stišala do kraja proljeća, barem u Britaniji, izjavio je za medije profesor Adrian Hill

oxfordsko cjepivo oxford

Medicinski djelatnici i visokorizični pacijenti vjerojatno će primiti cjepivo protiv bolesti COVID-19 do kraja godine, izjavio je Adrian Hill, ravnatelj oxfordskog instituta Jenner, koji u razvoju cjepiva surađuje s proizvođačem lijekova tvrtkom AstraZeneca Plc.

Profesor Hill je potvrdio da će hitno odobrenje cjepiva omogućiti da najugroženije skupine dobiju cjepivo dok je ono još uvijek u zadnjoj fazi ispitivanja, piše Daily Mail, a prenosi jutarnji.hr.

Reinfekcije COVID-19 se događaju: znanstvenici opisali i objasnili prvi slučaj

Nakon toga uslijedit će finalno odobrenje za masovnu upotrebu, što znači da bi ostatak populacije mogao početi dobivati cjepivo od početka 2021. godine.

Utrka s vremenom

Adrian Hill, koji predvodi znanstveni tim za razvoj cjepiva, priznao je da je u tijeku utrka s vremenom, ali inzistira da je doista moguće da cijepljenje započne prije Božića.

U tijeku je proizvodnja milijardi doza cjepiva u deset tvornica diljem svijeta u pogonima britanske tvrtke AstraZeneca.

„Bio bih jako iznenađen ako se pandemija ne bi stišala do kraja proljeća, barem u Britaniji… doći ćemo do faze kada ćemo postići imunitet krda putem cijepljenja,“ izjavio je optimistično profesor Hill.

Dvije faze uspješnog kliničkog ispitivanja potvrdile su da je oxfordsko cjepivo sigurno i izaziva snažan odgovor imuniteta. Treća faza je sada u tijeku i prilično je poodmakla. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se učinkovitost cjepiva i njegova sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvaća tisuće ispitanika i može trajati nekoliko godina.

100.000 dobrovoljaca uključeno je u ispitivanje cjepiva

Oko 10.000 dobrovoljaca uključeno je u ispitivanja cjepiva u Velikoj Britaniji koje provodi Institut Jenner. Uključeni su i dobrovoljci iz Brazila i Južnoafričke Republike. Ispitivanja provode i partneri Instituta u Indiji i Sjedinjenim Državama.

Sljedeća kritična faza u procesu ispitivanja cjepiva bit će „razotkrivanje“ rezultata ispitivanja, kada će biti otkriveni rezultati istraživanja nad sudionicima kojima su primili cjepivo u odnosu na dobrovoljce koji su primili placebo.

Sve do tada, nitko od sudionika, pa čak niti članovi znanstvenog tima neće znati tko je primio cjepivo, a tko placebo. Profesor Hill istaknuo je da je „razotkrivanje“ stvar bliske budućnosti, ali regulatori u različitim zemljama imaju različite zahtjeve koje moraju ispuniti prije odobrenja cjepiva.

Znanstveni tim planira tražiti hitno odobrenje za ugrožene pacijente na temelju privremenih rezultata dok se još provode ispitivanja.

Privremena dozvola bit će samo za hitnu upotrebu, a ne za odobrenje za masovnu upotrebu, istaknuo je Hill.

„Regulatori žele imati više podataka o sigurnosti i možda učinkovitosti cjepiva prije nego što daju dozvolu za masovnu upotrebu cjepiva. Prioriteti u ovoj zemlji su prilično jasni. Cijepit ćemo rizične osobe prije nego što cijepimo mlade, sposobne i zdrave osobe koji su manje rizični. Mislim da će to učiniti većina zemalja. Dakle, za ovu godinu tražimo odobrenje za hitnu upotrebu cjepiva, za najugroženije, a zatim početkom sljedeće godine za sve ostale.“

Cjepivo za djelatnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa

Medicinari i drugi djelatnici na udaru također bi mogli dobiti cjepivo prema privremenoj dozvoli, piše Daily Mail.

Profesor Hill sugerira da bi podaci dobiveni na malom uzorku od tek 20 slučajeva mogli ponuditi statistički značajne dokaze da je cjepivo učinkovito, ali da to možda neće biti dovoljno za odobrenje u svim zemljama.

Američka agencija za hranu i lijekove, primjerice, inzistira na 150 zaraženih pacijenata prije nego što prihvati rezultate ispitivanja.

U izdanju od ponedjeljka The Sun javlja kako je osoblju londonskih bolnica rečeno da bude spremno za primanje prve serije cjepiva koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca Plc. List prenosi da je zaposlenicima bolnice, čije se ime ne navodi, rečeno da se pripremi za cijepljenje “u tjednu koji počinje 2. studenog”.

Snažan imunosni odgovor među starijom populacijom

Kako je u ponedjeljak objavio Financial Times, rani rezultati ispitivanja cjepiva za koronavirus, koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu u suradnji s AstraZenecom, upućuju na to da ono rezultira snažnim imunosnim odgovorom među starijom populacijom koja se smatra najrizičnijom.

Vjeruje se da će ovo cjepivo biti prekretnica u borbi protiv novog koronavirusa, koji je dosad u svijetu ubio više od 1,15 milijuna ljudi, devastirao globalnu ekonomiju i zaustavio normalan život stanovnika u cijelom svijetu.

Oxfordsko cjepivo pokreće imunosni odgovor, rezultira stvaranjem antitijela i T-stanica koje se uspješno bore protiv koronavirusa među pripadnicima starijih dobnih skupina, piše Financial Times, pozivajući se na informacije dobivene od dviju osoba upoznatih s rezultatima.

Krvni testovi imunogenosti provedeni u podskupini starijih sudionika istraživanja poklapaju se s podacima objavljenim u srpnju, koji su pokazali da je cjepivo generiralo “snažnu imunosnu reakciju” u skupini zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 55 godina, piše Financial Times.

Oxford i AstraZeneca još nisu reagirali na Reutersov zahtjev da komentiraju rezultate.

Očekuje se objava rezultata u stručnom medicinskom časopisu

Očekuje se da će detalji ispitivanja biti uskoro objavljeni u nekom stručnom medicinskom časopisu, no Financial Times ne navodi o kojoj je publikaciji riječ.

Financial Times ističe da pozitivna testiranja imunogenosti, sposobnosti poticanja imunosnog odgovora, ne jamče da će se cjepivo u konačnici pokazati sigurnim i učinkovitim kod starijih ljudi.

AstraZeneca, koja razvija cjepivo s istraživačima sa Sveučilišta Oxford, smatra se vodećom u utrci za proizvodnju cjepiva za COVID-19.

Očekuje se da će ovo cjepivo biti jedno od prvih među velikim farmaceutskim tvrtkama koje će dobiti odobrenje regulatornih tijela, zajedno s Pfizerovim i BioNTechnovim kandidatima.

Izvršni direktor Pascal Soriot u lipnju je rekao da će cjepivo vjerojatno pružati zaštitu oko godinu dana.

Cjepivo nazvano ChAdOx1 nCoV-19 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet od čimpanza, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih “instrukcija”. To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

oxfordsko cjepivo

Ugledni infektolog: učinkovito oxfordsko cjepivo stiže krajem godine

Oxfordsko cjepivo nema značajnijih nuspojava, kvaliteta nije upitna već je upitna brzina distribucije, rekao je prof. dr. sc. Andrej...

SAZNAJTE VIŠE

Razvili su ga znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, a u travnju odobrili u AstraZeneci, tvrtki koja je preuzela posao optimiziranja testiranja i proizvodnje.

Britanski proizvođač lijekova dosad je potpisao nekoliko ugovora o opskrbi i proizvodnji cjepiva s tvrtkama i vladama širom svijeta.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/covjek-koji-stoji-iza-najvaznijeg-projekta-na-svijetu-ovo-je-prekretnica-u-borbi-protiv-covida-15027897

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button