Koronavirus - 22. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Upozorenje HALMED-a: prodaje se krivotvoreni lijek za liječenje COVID-a

HALMED je zaprimio obavijest o pojavi krivotvorenog oralnog antivirusnog lijeka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za liječenje bolesti COVID-19 u odraslih osoba od Švicarske agencije za lijekove (Swissmedic)

krivotvoreni lijek za COVID

Dana 20. travnja 2022. godine, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je važno priopćenje. Objava se može pronaći na službenoj mrežnoj stranici, pod rubrikom „Novosti“.

Vjerujete li svemu što pročitate na internetu? Oprezno s lažnim medicinskim vijestima

Kako je objavljeno, HALMED je zaprimio obavijest od Švicarske agencije za lijekove (Swissmedic) o pojavi krivotvorenog oralnog antivirusnog lijeka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za liječenje bolesti COVID-19 u odraslih osoba. U obavijesti se navodi da postoji sumnja u krivotvorinu jedne serije lijeka, oznake: 120821 te roka valjanosti 29. svibnja 2022. godine. Praćenjem serije ustanovljeno je da je krivotvorina unesena iz Srbije u Švicarsku, a unijela ju je privatna osoba. Istragom je također utvrđeno da navedena krivotvorina ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir. To znači da krivotvorina nema nikakav učinak na bolest.

Ne kupujte lijekove putem interneta

HALMED je već nekoliko puta upozoravao hrvatske građane da lijekove ne nabavljaju iz trećih zemalja, odnosno zemalja izvan Europske unije te od osoba koje nisu ovlaštene za promet lijekova. Posebno se naglašava da se lijekovi ne nabavljaju putem interneta, jer je online prodaja lijekova zabranjena u Hrvatskoj.

Danas, kad se gotovo sve može kupiti putem interneta i zatražiti dostavu na kućnu adresu, mnogi ne razumiju razlog ove restrikcije. No, lijekovi nisu uobičajena trgovačka roba. Razlog je sigurnost pacijenta.

U Hrvatskoj se lijekovi izdaju isključivo u ljekarnama te jedan manji broj bezreceptnih lijekova u specijaliziranim prodavaonicama za promet lijekova na malo. Uzimanje lijekova treba uvijek biti pod kontrolom liječnika. Liječnik je taj koji, ovisno o bolesti i drugim pridruženim stanjima pacijenta, određuje treba li pacijent uzimati određeni lijek, u kojoj dozi i kako dugo. Pri propisivanju lijekova liječnik uzima u obzir i neke druge lijekove koje pacijent treba uzimati. Oni mogu imati međusobna djelovanja, pa pojačavati ili umanjivati učinak. Lijekovi mogu imati i nuspojave koje liječnik uzima u obzir pri propisivanju.

Stoga se većina lijekova izdaje isključivo na liječnički recept. Jedan manji dio bezreceptnih lijekova, poput lijekova protiv povišene tjelesne temperature i akutnih bolova, može se nabaviti bez recepta, no izdaje ih ljekarnik koji treba procijeniti pacijentovu potrebu te mu izdati odgovarajući lijek u odgovarajućoj dozi.

Farmaceutski zločin

Krivotvoreni lijekovi su, u cilju prijevare, krivo označeni s obzirom na sadržaj ili podrijetlo, mogu sadržavati ispravne ili pogrešne sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju. U dobrom slučaju, krivotvoreni lijekovi sadrže znatno manju količinu lijeka ili ga uopće ne sadrže, pa će izostati učinak liječenja. No, u krivotvorenim lijekovima se često mogu naći vrlo opasne supstancije, kao što je usitnjeni građevinski materijal, razne toksične kemikalije koje su jeftine u proizvodnji ili su nastale kao otpad te mogu biti ozbiljno opasne.

Također, krivotvoreni lijekovi se proizvode u ilegalnim tvornicama u kojima radi nekvalificirano osoblje u neodgovarajućim tehnološkim i higijenskim uvjetima, pa su proizvodi često kontaminirani mikroorganizmima. Sve to značajno povećava mogućnost pogoršanja zdravstvenog stanja oboljelog, a u ekstremnim slučajevima može uzrokovati i smrt.

Farmaceutski zločini na internetu

Oprezno s krivotvorinama: Najčešći farmaceutski zločini na internetu

Sve svjetske zdravstvene institucije upozoravaju na opasnost od ilegalnih internetskih ljekarni koje prodaju krivotvorene lijekove

SAZNAJTE VIŠE

Prema Interpolu, farmaceutski zločin predstavlja proizvodnju, prodaju i distribuciju lažnih i ukradenih lijekova te primjenu lijekova mimo njihova odobrenja, odnosno primjenu u neku drugu svrhu, što je najčešće s opijatima ili steroidima.

Lijekovi za COVID samo u bolnicama

Najzad, po pitanju lijekova protiv COVID-19 bolesti, svi koji imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj ili preporuku prije davanja odobrenja za primjenu u liječenju bolesti COVID-19, namijenjeni su za korištenje isključivo u bolnicama. Niti jedan nije namijenjen primjeni kod kuće.

U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte [email protected].

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button