Koronavirus - 12. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U hrvatske ljekarne za 10-ak dana stižu kućni testovi na koronu

HALMED je zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za ‘samotestiranje‘ koji su odobreni na razini Europske unije

kucni testovi na koronavirus covid-19 ljekarne

U hrvatske ljekarne uskoro stižu brzi testovi na koronavirus za osobnu upotrebu, doznaje RTL Danas, a prenosi Jutarnji.hr. Prema informacijama kojima raspolažu, na hrvatskom bi se tržištu spomenuti brzi testovi trebali naći za desetak dana.

„Taj test će biti na slinu. Postoje još dvije vrste – jedna je brisom bukalne sluznice, a drugi je na površini nosa. Registracija je napravljena u Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu“, rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

Testovi su namijenjeni za samostalno korištenje

HALMED je 11. 5. zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za ‘samotestiranje’ koji su odobreni na razini Europske unije.

„To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci. U postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni da ih građani mogu koristiti na siguran način“, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama po cijeni nižoj od 100 kuna.

Bec pilot-projekt testiranje grgljanjem koronavirus kod kuce

Beč pokrenuo pilot-projekt testiranja na koronavirus kod kuće

Djelatnici raznih poduzeća i organizacija u glavnom gradu Austrije dva puta tjedno mogu provoditi besplatno testiranje grgljanjem

SAZNAJTE VIŠE

„Ja sam isto saznala tu vijest danas i moram reći da me jako veseli, jer nas pacijenti stalno ispituju. Oni čuju da su takvi testovi dostupni i vani i u običnim trgovinama, tako da me stvarno veseli da ćemo i mi to konačno moći ponuditi“, kaže magistra farmacije Marina Marušić Fojs za RTL Danas.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-hrvatske-apoteke-za-10-ak-dana-stizu-kucni-testovi-na-koronu-evo-kako-ce-funkcionirati-i-koliko-ce-kostati-15072317?fbclid=IwAR1zK-ocMMwOaTcVstgW3DxG7mU6RbEeD-g0iCbEXMKG82RACy32Vy1aKr8

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button