Koronavirus - 12. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Beč pokrenuo pilot-projekt testiranja na koronavirus kod kuće

U sklopu projekta djelatnici raznih poduzeća i organizacija u glavnom gradu Austrije dva puta tjedno mogu samostalno provoditi besplatno testiranje grgljanjem

Bec pilot-projekt testiranje grgljanjem koronavirus kod kuce

Od kraja siječnja 2021. austrijska prijestolnica provodi poseban pilot-projekt u sklopu kojega se do 60.000 djelatnika raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogu besplatno testirati na koronavirus. U suradnji s Bečkom gospodarskom komorom odabrana su poduzeća iz područja industrije, trgovine, pružanja usluga i uprave.

Samostalna provedba PCR testiranja metodom grgljanja

Sudionici dva puta tjedno samostalno provode PCR testiranje metodom grgljanja. Pritom se otopina na bazi kuhinjske soli grglja u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje je jednostavno i obavlja se uz video upute i mrežnu aplikaciju ispred računala ili tableta. Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom. Nakon toga uzorak se šalje na obradu u laboratorij, a rezultati testa dobiju se u roku od 24 sata putem e-maila. U slučaju pitanja ili poteškoća sudionici se telefonskim putem mogu obratiti posebnom kontaktnom centru koji nudi pomoć na nekoliko jezika.

© PID_Jobst

Obrađeno je već 5590 uzoraka u prvom tjednu

U prvom tjednu obrađeno je ukupno 5590 uzoraka od kojih je njih pet bilo pozitivno pa postotak pozitivnih nalaza iznosi 0,09%. Ako se ovaj projekt pokaže uspješnim, u njega bi se moglo uključiti još poduzeća ili sudionika.

Logistički partneri projekta su lanac drogerija BIPA i koncern REWE te Austrijska pošta, a komplet za testiranje koji se koristi razvio je bečki startup Lead Horizon. Troškovi jednog kompleta iznose oko osam eura, a snosi ih austrijska Vlada u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Brza testiranja su učinkovit alat u borbi protiv pandemije

„Redovna i brza testiranja ključno su sredstvo i učinkovit alat u borbi protiv pandemije koronavirusa”, kazao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig, dodavši da na taj način žele zaštititi građane dok ne stignu potrebne količine cjepiva. Predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck kazao je da bi novi lockdown Beč stajao oko 2,1 milijardu eura te bi rezultirao gubitkom 30.000 radnih mjesta, stoga je od ključne važnosti spriječiti dodatna zatvaranja.

testiranje na koronavirus seroloski testovi covid-19 koronavirus

Testiranje na koronavirus: gdje i kako bez uputnice

Na službenim stranicama Vlade o koronavirusu, koronavirus.hr, objavljen je detaljan popis testnih centara u Hrvatskoj i dostupnih testova

SAZNAJTE VIŠE

Posljednjih dana i tjedana prošireni su kapaciteti testiranja u austrijskoj prijestolnici. Tako su, primjerice, tamošnjim građanima od 8. veljače dostupna besplatna antigenska testiranja u oko 80 ljekarni diljem grada, a prema najavama iz Bečke ljekarničke komore taj će se broj u narednim tjednima povećati. Bečanima također na raspolaganju stoji šest lokacija za testiranje, među kojima je i poznati dvorac Schönbrunn, a na kojima se prema procjenama dnevno može testirati do 29.300 ljudi.

Fotografija 1: © PID/Houdek; fotografija 2: © PID/Jobst

Dodatne informacije o projektu možete potražiti na https://www.eurocommpr.at/hr/Nasi-uredi/Zagreb

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button