Koronavirus - 9. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ravnateljica klinike „Dr. Fran Mihaljević“ komentira rezultate o učinkovitosti cjepiva

Prvi rezultati upućuju na to da se drugom dozom dobiva veća količina antitijela koja štite

Komentirajući rezultate istraživanja o učinkovitosti cjepiva, koje je provedeno u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, gošća Dnevnika HRT-a, ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, rekla je da su to i dalje preliminarna istraživanja jer se drugom dozom treba cijepiti još oko 200 ljudi, ali prvi rezultati upućuju na to da se drugom dozom dobiva veća količina antitijela koja štite. Vijest prenosimo s news portala vijesti.hrt.hr.

Žene su stvorile veću razinu antitijela od muškaraca

„Zanimljivo je da su žene stvorile veću razinu antitijela od muškaraca. Vidjeli smo da je za one koji su preboljeli COVID dovoljna jedna doza. Druga doza nije dala neko povišenje razine antitijela, pa ako se rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, vjerojatno ćemo onima koji su preboljeli COVID-19 moći dati još jednu dozu. Kod djelatnika koji su bolest preboljeli u listopadu, studenom i prosincu razina antitijela se održavala. Istraživanje se provelo na Pfizerovu cjepivu, a vjerujemo da će slične rezultate dati i istraživanje na cjepivu AstraZenece“, rekla je Alemka Markotić.

Moguće cijepljenje samo jednom dozom

„U znanosti se“, kazala je, „uvijek pričekaju slična istraživanja, a vjerojatno je da će se strategija cijepljenja mijenjati u smislu da oni koji su preboljeli COVID-19 dobiju jednu dozu“. Kazala je da je i dalje niska procijepljenost, pa je teško zaključiti štite li i koliko postojeća cjepiva od mutiranih sojeva koronavirusa.

„Južnoafrički soj nije toliko raširen u Europi, a to je soj za koji se pretpostavlja da bi od njega cjepiva malo slabije štitila. Za sada se mogu napraviti neutralizacijski testovi in vitro u pokusima u laboratorijima gdje se može steći neko saznanje koliko postojeća cjepiva štite. To bi bilo jedino realno procijeniti kada bi se “mutanti” proširili u Izraelu, gdje je cijepljeno više od 50% stanovništva. Europske zemlje su zaključile da je znatno pala smrtnost u domovima i među starijom populacijom“, ističe Markotić.

Naglasila je da je iznimno važno učiniti sve kako bismo spriječili širenje virusa te ponovno pozvala na poštovanje epidemioloških mjera.

Cijepljenje ovisi o dinamici isporuke

Hrvatska je spremna na cijepljenje, ali to ovisi o dinamici isporuke, odgovorila je na pitanje možemo li ovim tempom cijepljenja do 1. lipnja cijepiti 50% odrasle populacije. Ističe da je važno da se i svi koji dolaze u Hrvatsku cijepe u drugim zemljama. Virus se širi velikom brzinom i ne poznaje granice.

„Procijepljenost od 50% bila bi ozbiljna zaštita“, rekla je.

Komentirajući činjenicu da nema slučaja gripe, rekla je da kada dominira jedan virus manja je dominacija drugih.

Mjere protiv COVID-a su i mjere protiv gripe

„Gripa je tu, ali mjerama kojima se štitimo od COVID-a štitimo se i od gripe. Nema migracije stanovništva i to je usporilo gripu posvuda. S masovnim cijepljenjem i promišljanjem da se u novu verziju cjepiva treba ugraditi i “mutante” idemo prema dobroj kontroli pandemije i možda bismo se iduće godine u ovo doba mogli mnogo normalnije nositi sa svime“, kazala je Markotić u Dnevniku.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/alemka-markotic-u-dnevniku-1012997

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button