Koronavirus - 16. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Raste broj zaraženih koronavirusom: Tko sve treba u izolaciju i na koliko?

Mjera karantene nije obvezujuća, već se radi o preporukama. Bliske kontakte treba o njihovoj izloženosti obavijestiti oboljela osoba, odnosno skrbnik oboljele osobe u slučaju djece

koronavirus-COVID19-rast broja zaraženih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je 12. rujna 2022. započelo cijepljenje novim „omikron“ cjepivom, a da je u prva tri dana cijepljeno 3313 građana. Kako javlja news portal Vecernji.hr, što se tiče situacije s koronavirusom u Hrvatskoj i dalje imamo dosta zaraženih.

“Suživot i povremeno cijepljenje najizglednije su opcije”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kad su ga novinari pitali za komentar mogućeg kraja pandemije, o čemu se govori i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Podsjetimo, Capak je nedavno rekao i da strogih epidemioloških mjera zbog koronavirusa vjerojatno više neće biti, ali da su držanje distance i nošenje maski još uvijek na raspolaganju te da je moguće da se posegne za njima ako se situacija pogorša.

Nove preporuke HZJZ-a za cijepljenje: Kome se preporučuje drugi booster i može li ga svatko dobiti

Preporuke HZJZ-a o izolaciji

Što se tiče izolacija, HZJZ dao je određene preporuke. Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutačno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu. Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržavaju sljedećih uputa:

 • Bliski kontakti nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se peti dan te izbjegavaju veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.
 • Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom.

U dogovoru s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19 kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

Podsjetimo, 6. lipnja 2022. HZJZ  je izdao objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije, s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene. 

Donosimo dio preporuka HZJZ-a: 

Postupak s bliskim kontaktima oboljelog od bolesti COVID-19

Mjera karantene nije obvezujuća, radi se o preporukama. Bliske kontakte treba o njihovoj izloženosti obavijestiti oboljela osoba, odnosno skrbnik oboljele osobe u slučaju djece. Bliskim kontaktima liječnik u pravilu više ne izriče mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji (postoje situacije kad se bliski kontakti mogu podvrgnuti karanteni, što je opisano niže u tekstu). Osobe koje su trenutačno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni.

Bliski kontakt, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, ne ostaje u samoizolaciji/karanteni već se pridržava sljedećih uputa:

 • Bliski kontakt nosi masku 10 dana od zadnjeg kontakta, prati svoje zdravstveno stanje u smislu pojave simptoma koji mogu upućivati na COVID-19 te se preporučuje samotestiranje peti dan od zadnjeg bliskog kontakta. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.
 • Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i teško bolesne odrasle osobe i odrasle osobe s invaliditetom nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i izbjegavaju bliske kontakte koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Testiraju se odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu koristiti samotest. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 izvan radnog okruženja.
 • Za djecu predškolske dobi i učenike preporučuje se samotestiranje peti dan nakon bliskog kontakta.
 • U slučaju pojave simptoma, testiranje treba provesti odmah. Moguće je provesti samotestiranje, ali se preporučuje potvrda pozitivnog rezultata samotesta u ovlaštenim laboratorijima.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima liječnik može izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt, ako smatra da joj je potrebna karantena radi sigurnosti i zaštite zdravlja, može se obratiti svom izabranom liječniku. Liječnik procjenjuje potrebu za izricanjem karantene ovisno o zdravstvenom stanju izložene osobe, vrsti kontakta te prethodnom preboljenju/cijepljenju. Izricanje samoizolacije nakon bliskog kontakta može biti posebice opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva. Navedeno se posebno odnosi na osobe s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19 kojima je prošlo više od 4 mjeseci od preboljenja ili primarnog cijepljenja.

Bliski kontakt se definira kao:

 • dijeljenje kućanstva s bolesnikom
 • izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti COVID-19
 • nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
 • kontakt licem u lice s oboljelim od bolesti COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
 • boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od bolesti COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta -boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra može predstavljati bliski kontakt, ovisno o tome ima li bolesnik simptome, o nošenju maski, o ventilaciji prostorije… svaki pojedinačni kontakt u zatvorenom prostoru treba individualno procijeniti
 • zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od bolesti COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO-a
 • kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Kriteriji za završetak izolacije oboljelih od bolesti COVID-19

Podaci za donošenje odluke o prekidu izolacije su datum pojave prvih simptoma i znakova bolesti i njihovo trajanje, odnosno datum testiranja (uzimanja uzorka) na SARS-CoV-2, ovisno o tome je li riječ o simptomatskoj ili asimptomatskoj infekciji virusom SARS-CoV-2.

Početak simptoma bolesti, odnosno dan uzimanja brisa koji je pozitivan kod asimptomatskih infekcija, računa se kao nulti dan bolesti. Prekid izolacije prvenstveno se temelji na kliničkoj slici i proteku vremena od početka bolesti, a iznimno na rezultatima testiranja.

a) Asimptomatska osoba i simptomatski bolesnik s blagom ili umjerenom kliničkom slikom koji nije imunokompromitiran

Izolacija osoba koje nisu potpuno cijepljene ili nisu prethodno preboljele COVID-19 traje 10 dana. Izolacija osoba koje su potpuno cijepljenje ili su prethodno preboljele COVID-19 traje sedam dana, dok je preostala tri dana potrebno dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških oblika bolesti COVID-19 te pridržavati se drugih epidemiološkim mjerama.

Referentna točka (nulti dan) datum je pojave simptoma ili datum pozitivnog nalaza, ovisno o tome što je nastupilo ranije. Osoba neovisno o cijepnom statusu i preboljenju može prekinuti izolaciju po zaprimanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa (BAT) učinjenog najranije peti dan izolacije. U tom slučaju sljedećih pet dana potrebno je dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških oblika bolesti COVID-19 te pridržavati se drugih epidemiološkim mjerama. Ako je rezultat BAT-a učinjenog najranije peti dan od početka izolacije pozitivan, osoba može prekinuti izolaciju nakon sedam dana ako je cijepljena ili je prethodno preboljela, odnosno nakon deset dana ako nije cijepljena i nije prethodno preboljela, a bez ponovnog testiranja. Osobe sa znakovima bolesti, da bi prekinule izolaciju, trebaju, uz navedeno, najmanje posljednja 24 sata biti afebrilne (bez povišene tjelesne temperature) bez uporabe antipiretika i imati značajno poboljšanje (smanjenje) drugih simptoma COVID-19.

koronavirus covid-19 omikron

Liječnici objašnjavaju kako je moguće dvaput se zaraziti omikron varijantom

Britanci kontinuirano provode istraživanja na velikom broju volontera iz kojih u realnom vremenu saznajemo što se događa s omikron...

SAZNAJTE VIŠE

b) Simptomatski bolesnik s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koji nije imunokompromitiran

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koja zahtijeva intenzivnu skrb preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji:

 • najmanje 24 sata bolesnik je afebrilan bez uporabe antipiretika i značajno poboljšanje simptoma COVID-19,
 • prošlo je najmanje 20 dana od prvog dana bolesti.

Više informacija o revidiranim preporukama možete vidjeti OVDJE.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/raste-broj-zarazenih-koronavirusom-tko-sve-treba-u-izolaciju-i-na-koliko-1617676

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button