Koronavirus - 7. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počinje treća faza cijepljenja: čeka se službeno mišljenje EMA-e o AstraZeneci

U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza protiv koronavirusa, a do kraja mjeseca 490.000 doza

covid-19 koronavirus cjepivo protiv koronavirusa cijepljenje

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, svim županima te čelnicima županijskih Zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije doza cjepiva koje dolaze.

Naglaske sa sastanka prenosimo s news portala vecernji.hr.

„Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Početkom tjedna dolaze znatnije količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza“, kazao je nakon sastanka ministar Vili Beroš.

Komentirao je i situaciju s AstraZenecom nakon što je jedan dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) rekao kako je AstraZenecino cjepivo povezano s trombozom.

„Pratimo sve što se na tom planu događa, no prilikom bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav. To je osnova, od toga možemo krenuti. Razgovarali smo o tome i kako zauzeti poziciju ako to doista bude tako. Da bismo postupali, moramo prvo dobiti vrlo jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e. U Velikoj Britaniji broj stanovnika koji se cijepio i nuspojava je neznatan. Cjepivo je spas za ovu pandemiju. Sada prejudicirati kakav će stav EMA-e biti u odnosu na to cjepivo nije moguće. Promišljamo i o različitim opcijama“, kazao je Beroš.

S njima se složio i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.   

„Pričekao bih da vidimo što će službeno reći EMA i koje su moguće regulatorne mjere. Oko AstraZenece je bilo paničnih reakcija pa se sada prstom upire u AstraZenecu. Pažljivo pratimo tu situaciju, no pričekajmo njihovu ocjenu. Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće je da će se nešto mijenjati u preporukama. Ako će nešto biti, bit će vezano uz preporuke za necijepljenje u određenoj dobi“, kazao je Capak.

Dodao je kako će se u Zadarskoj županiji također pooštriti mjere.

„Dali smo preporuku županijama da na svom teritoriju krenu stopama Dubrovačko-neretvanske županije i da donesu strože mjere. U Zadarskoj županiji su predložili strože mjere i Stožer će to prihvatiti“,  kazao je.

Najavio je i početak treće faze cijepljenja.

„Ne treba čekati završetak druge faze već se može početi s trećom fazom već sada jer će nam doći velike količine cjepiva i moramo ih potrošiti što prije“, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

Što se tiče distribucije cjepiva, rekao na sastanku kako je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

HZJZ upute o cjepivima cjepivu za koronavirus

HZJZ objavio upute o cjepivu: Ima li nuspojava, koliko će koštati, tko će se morati cijepiti…

U priopćenju HZJZ-a pojašnjeni su detalji o cjepivima za koronavirus te o tome što se do sada zna o...

SAZNAJTE VIŠE

Ministar Beroš komentirao je i sastanak s predstavnicima veledrogerija.

„Ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti višedesetljetni problem“, kazao je ministar.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/capak-i-beros-cekat-cemo-sluzbeno-misljenje-ema-e-pa-odluciti-sto-s-astrazenecom-1482222

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button