Koronavirus - 30. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Europska agencija za lijekove odobrila cjepivo AstraZenece

Europska agencija za lijekove odobrila je upotrebu cjepiva AstraZenece protiv bolesti COVID-19 za sve građane Europske unije starije od 18 godina

cjepivo astrazenece cjepivo protiv koronavirusa

To znači da cjepivo AstraZenece mogu primiti i starije osobe, iako je njemačko povjerenstvo za cjepiva u četvrtak zaključilo da bi to cjepivo moglo biti korišteno samo za građane od 18 do 64 godine jer za ocjenu njegove učinkovitosti kod starijih osoba trenutno nije dostupno dovoljno podataka. Vijest prenosimo s web stranice tportala.

U međuvremenu, Europska komisija je zbog nedostatka doza cjepiva i u jeku prepirke s AstraZenecom oko opskrbe odlučila da će za svaki izvoz cjepiva bilo kojeg proizvođača izvan granica EU-a biti potrebna autorizacija. „Nismo imali drugog izbora“, rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Koronavirus i novi soj: što znamo o njemu?

Iz ugovora između farmaceutske tvrtke AstraZenece i Europske komisije, koji je u petak objavljen u redigiranoj verziji, proizlazi da tvrtka treba učiniti sve što može da u svojim proizvodnim pogonima, uključujući i dva u Velikoj Britaniji, osigura proizvodnju cjepiva za EU.

AstraZeneca je u petak pristala na objavu ugovora o avansnoj kupnji cjepiva koji je potpisala 27. kolovoza prošle godine s Europskom komisijom. Dijelovi ugovora koji se odnose na povjerljive informacije, kao što su podaci o računima, zatamnjeni su.

Zastoj u isporuci cjepiva

Prošli tjedan AstraZeneca je objavila da neće moći isporučiti Europskoj uniji 80 milijuna doza koliko je predviđeno za prvo tromjesečje, nego samo 31 milijun.

U petak je ponudila da će osigurati dodatnih osam milijuna, ali to je opet puno manje od ugovorenih doza. Proteklih nekoliko dana obilježeno je javnom prepirkom između Komisije i britansko-švedske farmaceutske kompanije oko odredbi ugovora.

Predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot dao je intervju za nekoliko europskih dnevnih novina u kojem je rekao da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe (učiniti najveći mogući napor) kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

AstraZeneca je tvrdila da je s Velikom Britanijom potpisala ugovor o kupnji cjepiva tri mjeseca prije nego s Europskom komisijom te da iz toga proizlazi da prvo mora osigurati isporuku cjepiva proizvedenog na britanskom teritoriju Velikoj Britaniji, a tek onda može doći na red EU.

“AstraZeneca će učiniti najveći razumno mogući napor da proizvede cjepivo u proizvodnim pogonima smještenim unutar EU-a”, stoji u ugovoru. U jednom članku se kaže da to uključuje i Veliku Britaniju, koja je u vrijeme potpisivanja ugovora bila izvan EU-a, ali je bila dio jedinstvenog tržišta.

Ulažu se napori da se postignu proizvodni kapaciteti

“AstraZeneca se obvezuje da će učiniti najveći razumno mogući napor kako bi stvorila proizvodne kapacitete za proizvodnju 300 milijuna doza cjepiva, iz čega neće izvlačiti dobit niti trpjeti gubitke”, kaže se u tekstu ugovora u kojem se spominje i opcija o kupnji dodatnih 100 milijuna doza.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je izjavila da se sintagma “najveći razumno mogući napor” odnosio na razdoblje kada nije bilo sigurno da će cjepivo biti razvijeno.

cjepivo COVID-19 koronavirus SARS-CoV-2

COVID-19: Kako smo uspjeli tako brzo dobiti cjepivo?

Mnogi se pitaju kako je moguće da je cjepivo protiv SARS-CoV-2 razvijeno u kratkom roku. Jesu li zbog toga...

SAZNAJTE VIŠE

“Cjepivo je sada tu i u ugovoru postoje iznimno precizne količine koje treba isporučiti”, izjavila je von der Leyen za njemački radio Deutschlandfunk.

Pravnici u Komisiji ističu da iz ugovora nedvosmisleno proizlazi da ugovorne obveze AstraZenece prema drugim državama ne mogu biti razlog za manje isporuke Europskoj uniji.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/europska-agencija-za-lijekove-odobrila-cjepivo-astrazenece-20210129

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button