Koronavirus - 27. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Slikar, vrtlar, virtualni astronaut: Odvojite vrijeme za hobi o kojem ste do jučer sanjali

Osvrnemo li se na dosadašnje minuse i pluseve življenja u izolaciji zbog koronavirusa, svakako je među plusevima veliki procvat kreativnosti. Pokazalo se da su hobiji odličan način smirivanja

hobi izolacija kreativnost koronavirus stre 1s

Pravu renesansu doživjeli su hobiji koji predstavljaju ručni rad poput pletenja, vezenja, filcanja, drvodjelstva, vrtlarstva, lončarstva, izrade herbarija…

Sve su to, naime, djelatnosti u kojima ljudi lako nalaze smisao i postižu konkretan napredak. Dok se osoba koncentrira na ručni rad, mozak istodobno unosi red u misli i emocije. Upravo to potrebno nam je u nesigurnim vremenima.

Ostati doma je pravi izazov: Organizacija života tijekom karantene

Popularni „Uradi sam“ tutorijali

Ujedno je hobi prilika da naučimo nešto novo. Na internetu je bezbroj “uradi sam“ tutorijala koji mogu poslužiti kao vodiči. Primjerice, popularni su tutorijali za već spomenuto pletenje, te za pečenje kruha, izradu biljnih terarija (minivrtova u staklenkama) https://www.familyhandyman.com/diy-advice/12-tips-for-making-a-diy-terrarium/, kao i izradu prirodnih sapuna i mirisnih svijeća.

Umjetničke kreacije

Vrlo su inspirativni umjetnički radovi, poput minijaturnih domova koje je njujorška dizajnerica Eny Lee Parker počela izrađivati u karanteni. Od fimo mase detaljno je oblikovala “idealnu sobu“ sa sićušnim namještajem, lončanicama, ukrasnim predmetima… te pokrenula natjecanje Clay Play https://www.enyleeparker.com/clay-play, pozvavši druge dizajnere da se priključe s vlastitim kreacijama. Tako je nastala duhovita internetska galerija domova iz snova.

Papir na sto načina

Inspiraciju za hobi mnogi nalaze u papirnatoj umjetnosti. Na društvenim mrežama okupljaju se quilleri – oni koji se bave quilling tehnikom izrade ukrasnih predmeta od papirnatih trakica koje se na poseban način “rolaju“.

Brojne poklonike ima i papercut, odnosno dekorativno rezanje papira. Time se proslavila britanska dizajnerica Pippa Dyrlaga https://www.pippadyrlaga.com/ koja skalpelom izrezuje papir u čudesnu floru, faunu i duhove prirode iz drevnih priča. Nevjerojatne minijature stvara i Raya Sader Bujana https://raya.studio/, umjetnica iz Barcelone čija su specijalnost sićušne papirnate biljke što posve nalikuju pravom raslinju.

Mnogi pronalaze “odmor za živce“ u bojanju, bilo da se opuštaju uz meditativne bojanke ili se bave ukrašavanjem raznih predmeta. Među hobistima su osobito popularne boje za oslikavanje raznih materijala: stakla, kože, tkanina, keramike, kamena… Veliki je hit takozvani stone painting odnosno pebble painting – oslikavanje kamenih oblutaka.

Priroda i ekologija kao inspiracija

Želite li izraditi nešto doista veliko, potražite nadahnuće u takozvanoj zemaljskoj umjetnosti. Poznati je predstavnik tog trenda Britanac Jon Foreman koji na obalama svoga rodnog Walesa gradi spirale i druge fascinantne skulpture od kamenja, drvenih naplavina i ljuštura školjaka. https://sculpttheworld.smugmug.com/ Foreman stvara i crteže u pijesku koji ponekad u promjeru imaju i više od 50 metara, pa se na njih pruža prekrasan pogled izdaleka.

Mnogima je nadahnuće i danski umjetnik Thomas Dambo koji izrađuje goleme reciklirane skulpture i instalacije od drvenog, plastičnog i drugog otpada. https://thomasdambo.com/sculptures/

Kultura i putovanje u svemir iz naslonjača

Ako ste pak skloni hobiju koji ne zahtijeva nikakav ručni rad osim klikanja, pođite u virtualne obilaske svjetskih muzeja https://artsandculture.google.com/, koncerata i raznih drugih događanja koja su se zbog koronakrize preselila na internet.

filmovi kazalisne predstave muzeji kultura online

Kultura iz naslonjača: Što sve možete pratiti online dok ste u izolaciji

Odlični filmovi, kazališne predstave, muzeji... online kultura cvate i u doba koronavirusa; zato vam donosimo preporuke što gledati iz...

SAZNAJTE VIŠE

Ravno iz svoga naslonjača možete se “teleportirati“ i na druge planete, zahvaljujući novoj internetskoj platformi Nasa at home https://www.nasa.gov/specials/nasaathome/index.html koju je pokrenula svemirska agencija NASA. U obilju edukativnih i zabavnih sadržaja za djecu i odrasle virtualna su istraživanja galaksija, razni “uradi sam“ projekti te mobilne aplikacije pomoću kojih možete voziti NASA-inu letjelicu i boraviti na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button