Koronavirus - 23. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Novi korona virus na vratima Europe: Je li Hrvatska spremna?

U Hrvatskoj traju pripreme za nadzor, dijagnostiku i mogući prijem pacijenata koje je zarazio novi korona virus

novi korona virus

Prošlo je nešto manje od mjesec dana otkako su u kineskom Wuhanu zabilježeni prvi slučajevi zaraze novom respiratornom bolesti čiji je uzročnik novi korona virus. Svjetski su se mediji, podsjećajući na ozbiljnu epidemiju SARS-a iz 2003. godine, zabrinuli prijeti li svijetu slična epidemija. Razloga za zabrinutost ima.

Putnici su, naime, bolest iz Kine prenijeli u još najmanje 7 zemalja (Japan, Filipine, Južnu Koreju, Tajvan, Tajland, Hong Kong, Macao), pa čak i u SAD. Broj zaraženih stalno raste (prema zadnjim izvještajima preko 500). Najmanje je 17 umrlo pa ne čudi da su se pokrenuli svi svjetski autoriteti i mehanizmi za pripremu izvanrednog stanja, javlja jutarnji.hr.

Čuvajte se! Kapljice od kašljanja i kihanja nisu sasvim bezazlene

Korona virus nas ne smije uhvatiti nespremne

Jučer je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala stručni odbor za hitne slučajeve. Odbor će odlučivati o tome hoće li se proglasiti epidemija koja “ugrožava međunarodno javno zdravlje pa je potencijalno nužno koordinirati zajednički dogovor djelovanja na globalnoj razini”.

I u našoj zemlji počele su pripreme za nadzor, dijagnostiku i mogući bolnički prijem pacijenata s korona virusom. Tim je povodom ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić izjavila za jutarnji.hr: „Za tjedan dana imat ćemo sve za dijagnostiku ovog novog virusa u našoj bolnici. Također ćemo imati  i plan organizacije posla te prijem pacijenta u našu kliniku kao centralnom mjestu za zbrinjavanje oboljelih”.

Dodatno će se razraditi i hospitalizacija pacijenata. A razmatra se i mogućnost da kod lakših slučajeva oboljenja, bolničko liječenje može biti i u nekoj bolnici bližoj mjestu boravka pacijenta. Kako bi sve bilo pod kontrolom, situaciju s kretanjem korona virusa pratit će epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje protiv bolesti

Protiv čega se cijepimo – pregled bolesti protiv kojih se treba zaštititi

Bolesti protiv kojih se cijepimo su opasne i teške (difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis...

SAZNAJTE VIŠE

Što znamo o novom korona virusu i kada će cjepivo?

Pretpostavlja se da je novi korona virus prenešen s neke od divljih životinja koje su se prodavale na tržnici u Wuhanu. Kina je i inače poznata po ovakvim tržnicama na kojima se prodaju divlje životinje. One uključuju gotovo sve, od zmija i štakora do vidri, daždevnjaka i mladih vukova. Na tim tržnicama vladaju vrlo niski higijenski uvjeti koji su bili zaslužni i za početak epidemije SARS-a.

Novim korona virusom prvo je bila zaražena jedna od životinja pa se njenim mesom zarazio netko od ljudi. Od novog je virusa vrlo brzo preminuo jedan 61-godišnjak, inače redoviti kupac tržnice u Wuhanu. Za njim su se razboljeli i nekolicina radnika tržnice. Razvoj cjepiva protiv novog korona virusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Prema zadnjim podacima kineskih vlasti u Kini se broj pacijenata zaraženih korona virusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo. Direktor GAVI-ja, Seth Berkley, rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku. „Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu“, istaknuo je Berkley.

Mjere opreza

Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je ulogu prevencije te je izdala preporuke za sve putnike ili osobe koje se zateknu u područjima pogođenima virusom:

  • Pazite na higijenu, osobito ako ste bili u blizini osoba koje pate od respiratornih infekcija
  • Koristite papirnate maramice prilikom kihanja i kašljanja
  • Izbjegavajte kontakt sa životinjama na područjima pogođenima virusom
  • Nosite zaštitnu masku za usta
  • Konzumnirajte samo termički obrađene namirnice kao što su meso i jaja

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button