Koronavirus - 10. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nova Kraken varijanta koronavirusa proširila se SAD-om

Novi soj koronavirusa nazvan Kraken eksplozivno se proširio SAD-om, a sada se očekuje u Europi. Epidemiolozi imaju jednu lošu i jednu dobru vijest

Kraken varijanta koronavirusa

Agencija EU-a za kontrolu bolesti ima dobre i loše vijesti kada je riječ o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa pod nadimkom Kraken koji hara Amerikom i drži epidemiologe budnima noću.

Loša vijest je da se XBB.1.5 brzo širi, najvjerojatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantne sojeve Omikron. Dobra je vijest da Europa ima vremena za pripremu ako i kada broj slučajeva eskalira, piše Slobodna Dalmacija.

Istovremena infekcija virusom gripe tip A i koronavirusom mogla bi smanjiti težinu COVID-a

“Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj slučajeva COVID-19 u EU, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta tamo trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama”, piše Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj nedavnoj procjeni XBB.1.5.

Nova podvarijanta koronavirusa brzo zamjenjuje druge

U srijedu je tehnička voditeljica SZO-a za COVID-19 Maria Van Kerkhove rekla da je zdravstvena agencija zabrinuta koliko brzo podvarijanta zamjenjuje druge varijante u optjecaju. U SAD-u je prešla s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto u nekoliko tjedana, prema koordinatoru za odgovor Bijele kuće na COVID-19.

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja vjerojatno posljedica sposobnosti XBB.1.5 da izbjegne zaštitu imunosnog sustava koju su pružile prethodne infekcije ili cijepljenje. Također ima mutaciju na svom vršnom proteinu – dijelu virusa koji se veže na stanice domaćina – što bi moglo pružiti neku prednost.

Za sada je podvarijanta samo bljesak na radaru u Europi u smislu broja slučajeva, rekli su iz ECDC-a, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Islandu, Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da se XBB.1.5 agresivno širi, a slučajevi udvostručuju svakih devet dana.

Hoće li nova varijanta pogoditi Europu?

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripe zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri tjedna.

novi simptomi covida

Objavljena je nova top lista simptoma bolesti COVID-19

Tijekom vremena koronavirus je doživio brojne promjene, a mijenjaju se i naši simptomi bolesti ovisno o više čimbenika.

SAZNAJTE VIŠE

Ali samo zato što je podvarijanta eksplodirala u SAD-u ne znači nužno da će Europa uskoro biti u središtu oluje. “Velike razlike u varijantama cirkulacije primijećene su između Sjeverne Amerike i Europe nekoliko puta tijekom pandemije”, piše ECDC.

Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kraken-ne-mari-za-imunitet-i-cjepivo-novi-soj-koronavirusa-eksplozivno-se-prosiro-sad-om-a-sada-se-ocekuje-u-europi-epidemiolozi-imaju-jednu-losu-i-jednu-dobru-vijest-1254841

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button