Koronavirus - 1. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Iako su preboljeli COVID-19, na srcu su ostala oštećenja

Snimke srca iznenadile su čak i stručnjake: velik broj pacijenata koji su preboljeli COVID-19 imaju oštećenja na srcu

COVID-19 srce koronavirus ostecenja na srcu infarkt srcane tegobe

Velik broj pacijenata koji su preboljeli COVID-19 bolest mogli bi imati oštećenje srca tjednima ili mjesecima nakon što su se oporavili, navodi se u dvije nove studije objavljene u stručnom časopisu JAMA Cardiology.

Epidemiolog upozorava: na jednog prepoznatog oboljelog imamo 30 neprepoznatih

Studije se usmjeravaju na ideju da COVID-19 napada daleko šire područje osim pluća te može oštetiti i druge organe, čak i kod prethodno zdravih osoba, piše na stranici WebMD.

Kao da su preživjeli srčani udar

U prvoj su studiji njemački znanstvenici analizirali MR snimke 100 ljudi u dobi od 45 do 53 godine, a koji su se oporavili od koronavirusa. U usporedbi sa pacijentima, kontrolnom skupinom koji nisu bili zaraženi koronavirusom, 78 njih imalo je dugotrajno oštećenje srca i strukturne promjene na organu. U toj je skupini bilo 76 onih koji su imali biomarker koji se uobičajeno nalazi kod osoba koje su preživjele srčani udar, a 60 ih je imalo upalu srčanog mišića.

Od 100 nedavno oporavljenih pacijenata 67% njih se oporavilo kod kuće dok je 33% pacijenata trebalo biti hospitalizirano. Ni jedna od osoba uključenih u studiju nije imala srčane tegobe prije infekcije novim koronavirusom, niti su osjećali srčane tegobe tijekom COVID-19 bolesti.

„I pacijenti i mi smo bili iznenađeni intenzitetom i rasprostranjenošću ovih nalaza te da su i dalje izraženi iako su ozdravili prije nekoliko tjedana“, komentirala je koautorica studije i kardiologinja u Sveučilišnoj bolnici Frankfurt, dr. Valentina Puntmann.

„Pronašli smo dokaze o upalama unutar srčanog mišića, kao i osrčja kod većine pacijenata“, rekla je Puntmann.

Ne znaju se dugoročne posljedice

U drugoj je studiji drugi tim znanstvenika iz Njemačke analizirao izvještaje s autopsije 39 osoba u dobi od 78 do 89 godina koji su umrli od COVID-19 bolesti početkom pandemije. Otkrili su da je virus inficirao srce kod 16 njih (41%).

„Vidimo znakove replikacije virusa kod onih koji su teško zaraženi“, izjavio je dr. Dirk Westermann, kardiolog na Sveučilištu Centra za srce i krvne žile u Hamburgu te koautor studije.

„Još ne znamo koje će biti dugoročne posljedice promjena u ekspresiji gena“.

Liječnici su dokumentirali oštećenje srca među COVID-19 pacijentima diljem svijeta. Igrač baseballa iz tima Boston Red Sox, Eduardo Rodrigez, objavio je u nedjelju da neće početi sezonu jer ima tegobe s upalom srčanog mišića nakon zaraze koronavirusom. Čeka dodatne MR nalaze kako bi se odlučilo smije li igrati.

koronavirus 6 tipova COVID-19 simptomi King's College rizik

Otkriveno 6 tipova bolesti: Razlikuju se prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom

Znanstvenici s King's Collegea otkrili su 6 tipova COVID-19 prema ozbiljnosti simptoma. To bi moglo pomoći liječnicima da predvide...

SAZNAJTE VIŠE

„Čim sam dobio COVID, sve sam osjećao; osjećao sam sve simptome“, izjavio je u radijskom intervjuu. „Trenutno nemam nikakvih simptoma. Iznenadio sam se kad sam dobio nalaz za srce jer ne osjećam tegobe. Ništa takvog u prsima ne osjećam.“

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button