Koronavirus - 30. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Grad Beč omogućio besplatne PCR testove za sve građane

Nakon uspješnog završetka pilot-projekta „Svi grgljaju” samostalni testovi na koronavirus bit će dostupni besplatno svim stanovnicima Beča te osobama koje ondje rade, a žive u drugoj austrijskoj pokrajini

Bec besplatni PCR testovi na koronavirus

U okviru pilot-projekta Grada Beča i Bečke gospodarske komore pod nazivom „Svi grgljaju” djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogli su se od kraja siječnja ove godine dva puta tjedno samostalno testirati na koronavirus. U projektu je sudjelovalo 5500 bečkih poduzeća i organizacija s više od 330.000 djelatnika, a provedeno je više od 260.000 PRC testiranja od kojih je njih 0,4% bilo pozitivno. Nakon njegovog uspješnog završetka mogućnost besplatnog testiranja sada će imati svi stanovnici austrijske prijestolnice, najavili su u Beču 26. ožujka 2021. Testirati se mogu i školarci te osobe koje rade u Beču, a žive u nekoj drugoj saveznoj pokrajini u Austriji.

Samostalnim testiranjima može se rasteretiti medicinsko osoblje

Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo, Peter Hacker, naglasio je da se samostalnim testiranjima grgljanjem može rasteretiti medicinsko osoblje te da je ova metoda vrlo jednostavna. Pritom se otopina na bazi kuhinjske soli grglja u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom.

Besplatni kompleti za samostalno testiranje, koje je razvio bečki startup Lead Horizon, mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE diljem austrijske prijestolnice, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama. Oko 70 % Bečana živi na udaljenosti manjoj od pet minuta hoda od tih lokacija, a svima su dostupne za samo pet minuta vožnje automobilom. Uzorci se šalju u laboratorij poduzeća Lifebrain Group koji dnevno može obraditi do 200.000 PCR testova. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.

Redovna testiranja ključna su za suzbijanje pandemije koronavirusa

Dobivene potvrde o negativnom nalazu službeno se priznaju te se, primjerice, mogu predočiti na ulasku u frizerski ili kozmetički salon i slično, no to vrijedi samo ako sudionik putem aplikacije potvrdi vlastiti identitet. Aplikacija se može koristiti i bez potvrde identiteta, no u tom slučaju osoba samo može saznati je li zaražena ili ne, ali negativan nalaz neće se priznati.

Za sljedećih nekoliko dana pripremljeno je 1,5 milijuna kompleta za testiranje, dok bi se prema najavama tjedno trebalo isporučiti do 1,2 milijuna kompleta.    

Bec pilot-projekt testiranje grgljanjem koronavirus kod kuce

Beč pokrenuo pilot-projekt testiranja na koronavirus kod kuće

Djelatnici raznih poduzeća i organizacija u glavnom gradu Austrije dva puta tjedno mogu provoditi besplatno testiranje grgljanjem

SAZNAJTE VIŠE

Prema riječima predsjednika Bečke gospodarske komore Waltera Rucka širenje ovog projekta na sve građane Beča predstavlja prekretnicu u borbi protiv posljedica pandemije, a besplatni PCR testovi koji su dostupni svima stvaraju uvjete za daljnja otvaranja dok se ne cijepi dovoljan broj građana te se tako može spriječiti i novi lockdown. Gradonačelnik Michael Ludwig kazao je da je prioritet Beča sigurnost i zdravlje građana te je istaknuo da su redovna testiranja ključna za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Fotografija: © PID/Jobst

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button