Koronavirus - 29. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ekskluzivno: Prva operacija aneurizme mozga COVID pozitivne pacijentice

U bolnici Dubrava operirana je pacijentica s puknućem aneurizme mozga, hitno dovezena iz Varaždina

operacija mozga COVID pozitivna pacijentica KB Dubrava

Operacijski tim predvodio je neurokirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život COVID pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala, izvještava news servis HRT-a.

Liječnicima prijeti sindrom sagorijevanja na poslu

Doc. dr. sc. Tonko Marinović, dr. med. neurokirurg iz KB Dubrava kazao je da je pacijentica u četvrtak doživjela tijekom dana rupturu aneurizme mozgovne cirkulacije te je hitno obrađena u Varaždinu. I zatim prebačena u bolnicu u Dubravi na hitan operativni zahvat.

Riječ je o vrlo složenom zahvatu

„To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a COVID sam, znamo dodatno otežava disanje, pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi“, naglasio je Marinović.

U operacijskom timu sudjelovali su anesteziolozi, instrumentar i mlada specijalizantica. Zahvat je trajao pet sati.

„Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli. U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme, a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti“, naglasio je neurokirurg Marinović.

Dodao je kako nije dvojio ni sekunde hoće li to napraviti. Novi pacijenti neprestano pristižu.

Pacijenti u ovom stanju zahtijevaju posebnu pozornost

„Prije nego što smo došli na ovaj odjel, zvali su me kolege iz druge ustanove. Sada će mi poslati slike pa ćemo vidjeti da li je nešto za operaciju ili ne. Za određene subspecijalističke operacije koje se ne izvode u centrima Varaždin, Čakovec, Sisak, Bjelovar i drugima, također mi primamo te pacijente, kazao je neurokirurg iz KB Dubrava Jurica Maraković“, dr. med.

Na ovom odjelu je 17 pacijenata od neurokirurških, uroloških, torakalnih do kardiovaskularnih – svi su nedavno operirani i zahtijevaju posebnu pozornost.

„Nisu svjesni svoga stanja, čupaju oko sebe, drenove, ustaju se, ne smiju se dizati, nakon friške operacije mogu prokrvariti“, istaknuo je medicinski tehničar Danijel Abramović.

I ovog medicinskog brata korona je, kaže, prikovala za bolesnički krevet pa onima koji negiraju opasnost virusa poručuje: „Ovo nije šala. Ja sam imao ista razmišljanja kao i ti pojedinci i završio sam u COVID-u. Hvala Bogu, prošlo je dobro“.

koronavirus porod beba KBC Sveti Duh Zagreb

Prvi slučaj u Hrvatskoj: Rodila žena pozitivna na koronavirus

U utorak je u Zagrebu, u KBC-u Sveti Duh, rođena prva beba koju je rodila majka pozitivna na koronavirus,...

SAZNAJTE VIŠE

„Motiv? Pomoći ljudima, kad ih vidite znate da im je teže nego nama, treba i njima netko pomoći“, poručio je medicinski tehničar Marko Zec.

A oni to rade srcem jer pacijenti su, kažu, najvažniji.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/683473/ekskluzivno-prva-operacija-aneurizme-mozga-covid-pozitivne-pacijentice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button