Koronavirus - 15. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

5 stvari koje možete napraviti ako prolazite kroz „izgaranje“ uslijed pandemije COVID-19

Epidemija u kojoj se nalazimo pogodila je mnoge aspekte ljudskog života, a posebno čovjekovo mentalno zdravlje

koronavirus pandemija covid stres izgaranje umor epidemija mentalno zdravlje

Globalna pandemija još uvijek traje, a mnogi su postali umorni od količine informacija o toj temi zbog čega prolaze kroz takozvano izgaranje. Nakon godinu dana od početka krize uzrokovane koronavirusom, razumljivo je da se mnogi osjećaju iscrpljeno, umorno i nesigurno oko egzistencije, kako vlastite tako i njihovih obitelj. Epidemija u kojoj se nalazimo pogodila je mnoge aspekte ljudskog života, a posebno čovjekovo mentalno zdravlje.

Koronasomnija: raste zabrinutost zbog sve veće potrošnje lijekova za spavanje

U nastavku teksta donosimo nekoliko ideja s portala Huffpost o tome kako prebroditi izgaranje uslijed pandemije te naći izvore zadovoljstva koji će vam olakšati suočavanje s izazovnim vremenima.

Pokušajte definirati uzrok zbog kojeg osjećate izgaranje

Premda ste svjesni da je razlog zbog kojeg osjećate strah i neugodu cjelokupna situacija u kojoj se nalazi čitav svijet, pokušajte se zapitati koji specifičan aspekt utječe na vas. Možda ste usamljeni jer se već mjesecima izolirate u stanu ili kući zbog straha od zaraze. Možda se osjećate loše jer je prošlo puno vremena otkad ste posljednji put vidjeli drage ljude. Ili ste iscrpljeni od svakodnevnog nošenja maske. Bilo koji razlog da je u pitanju, nakon što definirate što vam konkretno stvara osjećaj anksioznosti, moći ćete poduzeti korake u smanjenju tog osjećaja.

Obratite se ukućanima i prijateljima ako osjećate izgaranje uslijed COVID-19

Podijelite svoju ranjivost s drugima i primijetit ćete da niste jedina osoba koju muče brojni strahovi. Ako otvoreno govorite o tome kako ste se zasitili cijele situacije u kojoj se nalazimo, okolina će suosjećati jer se suočavaju s istim problemom.

Dopustite ljudima da vas saslušaju i daju vam savjet, jer su i oni možda bili u istoj situaciji i pronašli rješenje koje će rado podijeliti s vama.

Promijenite svakodnevnu rutinu

Mnogi imaju mogućnost rada od kuće pa sate provedu u istoj prostoriji u domu zbog čega teško postavljaju granicu između vremena za privatno i poslovno. To je ujedno i čest uzrok izgaranja kod mnogih. Promjena rutine će vam pomoći da razlikujete radno vrijeme od vremena za vaše hobije. To možete postići tako da u svoj dnevni raspored dodate fizičku aktivnost, kuhanje, vrijeme bez tehnologije, igranje s djecom i slično. Ako već imate rutinu koja vam odgovara, a svejedno izgarate, pokušajte promijeniti prostor u kojem radite. Dva dana u tjednu posao obavljajte u drugoj sobi i tako promijenite dinamiku svakodnevice.

Definirajte planove za budućnost nakon pandemije

Ako vam pandemija svakodnevno stvara neugodu, sjetite se da će ovoj situaciji doći kraj. Utjeha vam može biti činjenica da ništa ne traje vječno, pa tako niti koronavirus. Zašto onda ne biste započeli s pisanjem planova koje ćete realizirati u budućnosti? Maštanje o budućim aktivnostima ili putovanjima će vam pobuditi nadu i radost o onome što će se tek dogoditi.

pandemija kriza tjeskoba zabrinutost negativni osjecaji psiholoska pomoc

Posljedice korona krize: kako se nositi s nesigurnošću?

Pandemija i dalje traje, a ne možemo predvidjeti razvoj događaja, zabrinutost i tjeskoba su sveprisutni. No, postoje koraci koji...

SAZNAJTE VIŠE

Odmorite se

Posao mnogima pomaže da manje prate aktualne vijesti i manje razmišljaju o pandemiji, no previše posla može utjecati na osjećaj izgaranja. Odmor ne mora podrazumijevati samo ležanje na kauču ili gledanje serije. Ovdje govorimo o odmoru misli, više nego o odmoru tijela. Možete sastaviti omiljenu playlistu i napraviti krug oko kvarta. Ako ste roditelj, možete predložiti igru koju ste voljeli kao dijete i igrati se s vašim djetetom. Meditacija je također dobar način za postizanje unutarnjeg mira.

Vjerojatno ste se, čitajući ove prijedloge, i sami dosjetili nekih novih načina kojima si možete pomoći. Ako vam ništa ne pomaže, ne ustručavajte se tražiti stručan savjet psihologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button