Gripa i prehlada - 21. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Počela je epidemija gripe: Zabilježeni slučajevi u dva hrvatska grada

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da je počela epidemija gripe u Hrvatskoj, a prvi slučajevi zabilježeni su u dva hrvatska grada

Gripa 2019. - počela je epidemija gripe

Epidemija gripe je počela, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kako piše Jutarnji, laboratorijski su dokazana četiri slučaja gripe i to kod dvije osobe iz Zagreba i dvije iz Splita. Izoliran je tip A, a oboljeli su u rasponu od 10 do 30 godina.

Oboljele osobe imaju klasične simptome, visoku temperaturu i bolove u tijelu. Srećom, za sada nema komplikacija.

Gripa 2019.: osigurano 350 tisuća doza cjepiva

Cijepljenje protiv gripe je u tijeku, a ove je godine osigurano 350 tisuća doza za rizične skupine. Ostali mogu cjepivo kupiti u ljekarnama. Riječ je o četverovalentnom cjepivu koje pokriva oba podtipa virusa A i oba virusa B.

sezonska gripa u Hrvatskoj 2019.: Najčešće obolijevaju djeca

U Hrvatskoj od gripe daleko najčešće obolijevaju predškolska djeca

Sezonska gripa ozbiljan je javnozdravstveni problem jer može uzrokovati tešku bolest pa i smrt, a najčešće obolijevaju predškolska djeca

SAZNAJTE VIŠE

Kome je cjepivo namijenjeno?

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za sljedeće kategorije stanovništva:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • djeca i adolescenti (u dobi od 6 mjeseci do 18. godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
  • u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • zdravstveni radnici
  • trudnice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button