promo signPROMO ČLANAK

Dječje zdravlje - 11. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Za male padove u velikim ljetnim avanturama

Ljeto je vrijeme za avanture i vanjske aktivnosti koje mogu dovesti do nastanka nepredvidljivih rana. U pomoć priskače Bepanthen® Plus krema koja dezinficira i potiče zacjeljivanje malih rana za brezbrižnije ljeto

Porezotine, ogrebotine i opekline dio su svakodnevnog života. Bez obzira radi li se o ogrebotini koljena od vožnje biciklom, posjekotini od vrtlarenja ili oguljotini od igranja odbojke na pijesku, rane je potrebno što prije zbrinuti.

Kako liječiti manje rane?

Kada vi ili član vaše obitelji imate manju porezotinu ili ogrebotinu, slijedite ove korake:

 • Operite ruke i očistite ranu od stranih tijela i prljavštine, potom nanesite antiseptik – kremu Bepanthen® Plus, kako bi se sprječila infekcija i poticalo zacjeljivanje.
 • Ranu zaštitite flasterom.

Čuvajte se bakterijskih infekcija

Čak i ako poduzmete sve odgovarajuće mjere za sprječavanje infekcije, ona se ipak može razviti pod utjecajem čimbenika koji su izvan vaše kontrole. Određeni znakovi ukazuju na rizik od infekcije rane, primjerice nepravilni rubovi rane ili zagađenje rane prljavštinom te pojava tjelesnih tekućina kao što je gnoj.

Za prevenciju infekcija koristite kremu Bepanthen® Plus, koja sadrži klorheksidin – dobro podnošljiv antiseptik s djelovanjem protiv bakterija.

Kako liječiti manje opekline?

 • Hlađenje: Najprije s područja oko opekline uklonite svu odjeću i nakit te opeklinu hladite 10-20 minuta pod mlazom vode temperature između 5 °C i 25 °C. Ako se na koži pojave mjehurići, nemojte ih probijati. U slučaju opeklina od sunca, preskočite ovaj korak.
 • Liječenje: Na ranu nanosite kremu Bepanthen® Plus koja djeluje antiseptički i potiče regeneraciju kože. Opečena koža ima smanjenu sposobnost zadržavanja vlage, zbog čega je samozacjeljivanje kože otežano pa je izrazito važno održavati vlažnost opečenog područja. Opeklinu prekrijte gazom ili plastičnim povojem kako biste zaštitili osjetljivu kožu.

Zacjeljivanje kože

Proces zacjeljivanja kože sastoji se od nekoliko faza.

U prvoj fazi zaustavlja se krvarenje:

 • Krvne žile koje opskrbljuju ozlijeđeni dio tijela sužavaju se i tako smanjuju dotok krvi (tzv. vazokonstrikcija).
 • Oko rane se nakupljaju krvne pločice (trombociti) te, zajedno s proteinima zaduženima za zgrušavanje krvi, koaguliraju i stvaraju tzv. fibrinski čep koji zaustavlja krvarenje i pretvara se u krastu.

Faza zacjeljivanja i obnove uključuje stvaranje ožiljkastog tkiva ispod kraste. Ovaj proces potpomognut je proizvodnjom kolagena na ozlijeđenom dijelu tijela. Ožiljkasto tkivo obično nastaje približno tri tjedna nakon ozljede.

Na brzinu zacjeljivanja rane mogu utjecati čimbenici kao što su dob, prehrana te druge infekcije i bolesti. Osim toga, brzina zacjeljivanja ovisi i o vlažnosti kože. Čim se rana zatvori, važno je održavati vlažnost i hidraciju nove kože i kože oko rane kako bi se smanjila upala i vjerojatnost stvaranja ožiljka te potaknula obnova zaštitne barijere kože.

Učinkovito rješenje za male rane – Bepanthen® Plus krema

Bepanthen® Plus krema sadrži ne samo antiseptik, već i tvar koja potiče zacjeljivanje. Pored klorheksidina – antiseptika koji djeluje protiv bakterija, sadrži također provitamin B5 koji podupire strukturu kože i potiče njenu obnovu.

Bepanthen Plus_krema_30g

Krema Bepanthen® Plus primjenjuje se za sprječavanje infekcije i poticanje zacjeljivanja manjih površinskih rana i lezija kože kao što su:

 • oguljotine, posjekotine, ogrebotine, ragade, opekotine, vrjedovi, dermatitis,
 • kronične rane poput ulkusa na potkoljenicama i dekubitalnih ulkusa,
 • rane nakon manjih kirurških zahvata,
 • sekundarno inficirani ekcem i neurodermatitis,
 • popucala koža bradavica u dojilja.

Bepanthen® Plus krema nanosi se na oboljelo područje kože 1-2 puta dnevno. Može se kupiti u ljekarni bez recepta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte liječnika ili ljekarnika.

Za više informacija posjetite web stranicu: https://www.bepanthen.hr/bepanthen-proizvodi/manje-ozljede/bepanthen-plus-krema/

  

CH-20230704-104

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button