Dječje zdravlje - 31. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Virusi koje ne možemo izbjeći: infekcije adenovirusima

Smatra se da se svako dijete u prvih 10 godina života jednom zarazi adenovirusom. Pritom su simptomi tim teži, što je dijete mlađe dobi

adenovirus kod djece

Adenovirusi su vrlo rasprostranjeni i čest su uzročnik bolesti djece i odraslih. Postoji više od 50 različitih sojeva ovog virusa te se smatra da se svako dijete u prvih 10 godina života jednom zarazi. Glavni put prijenosa su kapljice izlučevina sluznice dišnih puteva i kontakt sa stolicom oboljelog. Kada je riječ o djeci, glavni put prijenosa su ruke. Inkubacija, odnosno period od zaraze do pojave znakova bolesti, traje između dva i 14 dana.

Najčešće akutne respiratorne infekcije u djece

Načelno, što je dijete mlađe dobi, to je težina kliničke slike (znakova bolesti) teža. Dojenčad mlađa od šest mjeseci mogu razviti vrlo tešku kliničku sliku i brojne komplikacije bolesti. Bolest se javlja tijekom cijele godine, no češća je u periodu jeseni i zime kada djeca provode više vremena u zatvorenim prostorima.

Važno je naglasiti da oboljeli nastavlja izlučivati adenovirus nakon preboljenja, ponekad i nekoliko mjeseci.

Virus je moguće dokazati brzim antigenskim testom iz uzorka obriska nosne sluznice, u stolici ili mokraći.

Simptomi

  • Oboljeli pokazuje znakove upale sluznice dišnih puteva: otok sluznice nosa, vodeni iscjedak, crvenilo ždrijela katkada popraćeno naslagama na krajnicima, kašalj,
  • upaljena je očna spojnica i rožnica (keratokonjunktivitis) te se javlja crvenilo i suzenje,
  • vrlo često se javljaju i probavne smetnje: mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev.

Kašalj u početku bude suh, nadražajni i katkada gušeći, da bi kasnije postao vlažan, odnosno produktivan. Također dolazi do povećanja limfnih čvorova na vratu. Ponekad adenovirus uzrokuje upalu sluznice mokraćnog mjehura što uzrokuje učestali nagon na mokrenje.

U pravilu bolest bude popraćena visokom i tvrdokornom vrućicom koja može potrajati i desetak dana, pa i dva tjedna.

U djece je uobičajena pojava općih znakova kao što su malaksalost, manjak teka i znaci dehidracije. Starija djeca i odrasli najčešće imaju blage znakove bolesti koji traju par dana, a nije rijetkost niti asimptomatska bolesti kada znaci bolesti nisu prisutni.

Komplikacije

Komplikacije adenovirusne infekcije su najčešće u najmlađim dobnim skupinama. Virus može uzrokovati:

  • opstruktivni bronhitis (sipnju, suhi kašalj),
  • upalu pluća,
  • upalu uha, a ponekad i
  • upalu moždanih ovojnica.

Nerijetko se dogodi miješana infekcija, kada se adenovirusnoj pridruži bakterijska infekcija.

kasalj kod djece

Kako djeca kašlju? Karakteristike kašlja mogu pomoći u otkrivanju uzroka

Iako je kašalj nespecifičan simptom i nastaje kod svih bolesti dišnog sustava, neke karakteristike mogu pomoći u nalaženju...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Ne postoji specifični lijek protiv adenovirusa te se liječenje svodi na simptomatsku terapiju: snižavanje vrućice, dijeta i nadoknada tekućine i minerala u slučaju proljeva, kao i mjere za održavanje prohodnosti dišnih puteva (nos, bronhi).

U težim oblicima bolesti, pri sumnji na komplikacije, potrebno je obaviti liječnički pregled, a po potrebi laboratorijske i ostale pretrage. Loše opće stanje djeteta, otežano disanje, znaci dehidracije, pospanost te uporno povraćanje, zahtijevaju neodložan posjet liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button