Dječje zdravlje - 3. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Važno je znati: protiv kojih bolesti cijepimo našu djecu?

U posljednje vrijeme svjedočimo epidemiji hripavca, a donedavno se je pisalo i o epidemijama ospica. Stoga treba ponoviti koje su to bolesti protiv kojih se cijepimo i zašto

cijepljenje djece

Osiguranje zdravog rasta i razvoja djeteta je primarna briga svakog roditelja, kao i društva. Djeca su već od rođenja vrlo vulnerabilna populacija posebno na pothranjenost i prema zaraznim bolestima, od kojih se mnoge mogu uspješno spriječiti i liječiti.

Od otkrića prvog cjepiva do danas, cijepljenje je postalo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u sprječavanju širenja zaraznih bolesti protiv kojih se cijepimo. Provođenje programa cijepljenja rezultiralo je značajnim smanjenjem broja oboljelih od tih bolesti.

Ospice (morbili)

Ospice ili morbili su vrlo zarazna i opasna virusna bolest. U svijetu su i dalje jedan od vodećih uzroka smrti djece, uglavnom do pete godine života, unatoč dostupnosti učinkovitog cjepiva. Od uvođenja cjepiva protiv ospica pred pedesetak godina, broj oboljelih od ove bolesti je značajno pao, pa su ospice danas rijetka bolest u zemljama koje imaju preporučene obuhvate cijepljenih i javljaju se sporadično.

Protiv čega se cijepimo – pregled bolesti protiv kojih se treba zaštititi

Ipak, i dalje su sve necijepljene osobe u riziku obolijevanja od ove zarazne bolesti. Zbog smanjenog broja cijepljene djece u nekim europskim zemljama javljaju se epidemije ospica (npr. Italija, Rumunjska).

Veliko istraživanje savjetodavnog odbora za sigurnost cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije 2002. godine zaključilo je da nema povezanosti između cjepiva MO-PA-RU i pojave autizma kod djece. 2015. godine u znanstvenom časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA) objavljena je nova studija koja je također potvrdila da nema dokaza o povezanosti MO-PA-RU cjepiva i pojave autizma ili poremećaja autističnog spektra, čak ni kod djece koja imaju veći rizik za razvoj tih poremećaja.

Rubeola (crljenica ili rubella)

Rubeola (crljenica ili rubella) je zarazna virusna bolest koja ima poseban zdravstveni značaj za trudnice. Infekcija tijekom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, ima ozbiljne komplikacije, uzrokujući smrt fetusa ili njegova trajna oštećenja, odnosno teške kongenitalne anomalije djeteta.

Zaušnjaci (mumps)

Još jedna zarazna, uglavnom dječja bolest protiv koje se cijepimo, su zaušnjaci ili mumps. Ona predstavlja najveću opasnost za muškarce. Naime, jedna od mogućih potencijalno težih komplikacija je upala testisa ili orhitis što može uzrokovati sterilitet. Stoga je važno cijepiti djecu, posebno dječake, prije ulaska u pubertet (do 12. godine života).

Dječja paraliza

Posljednji slučaj dječje paralize ili poliomijelitisa u Hrvatskoj zabilježen je 1989. godine, a 2002. SZO proglasila je Europsku regiju slobodnom od ove bolesti. Međutim, danas, zbog turističkih putovanja, a u posljednje vrijeme i velikog broja migranata (pogotovo iz Sirije gdje još uvijek ima oboljelih od poliomijelitisa), postoji mogućnost širenja bolesti. Iz tih razloga je cijepljenje protiv dječje paralize i dalje obvezno u mnogim europskim zemljama.

Difterija

Difterija je još jedna u nizu zaraznih bolesti koja podliježe programu obveznog cijepljenja djece kod nas, kao što je obvezno i u nekim europskim zemljama (Francuska, Italija, Mađarska, Slovenija i druge).

Promatrajući kroz povijest, difterija je bila jedna od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti, uzrokujući veliku smrtnost male djece. Uvođenjem rutinskog cijepljenja, broj oboljelih se je drastično smanjio u mnogim zemljama. U Hrvatskoj više od četrdeset godina, zahvaljujući cijepljenju, nema oboljelih od difterije. Stoga je održavanje cijepnog obuhvata tj. procijepljenosti itekako važno, posebno zbog mogućih sporadičnih slučajeva oboljelih.

Hripavac

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je klinički i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Do uvođenje antibiotske terapije i cijepljenja ova teška bolest je uzrokovala više smrtnosti male djece nego bilo koja akutna zarazna bolest. Komplikacije pertusisa su raznolike i česte. Mogu proći bez većih problema, ali i ostaviti trajne posljedice, pa čak završiti i smrću (0,3 – 1,3 % smrtnih slučajeva kod dojenčadi).

Hepatitis B

Akutni i kronični oblici hepatitisa B najčešće se javljaju kod mlađih osoba što se dovodi u vezu s različitim rizičnim ponašanjima mladih kao što su nezaštićeni spolni odnosi sa zaraženom osobom te korištenje nesterilnog intravenskog pribora kod zlouporabe sredstava ovisnosti.

Uvođenjem cijepljenja protiv hepatitisa B bilježi se trend pada broja akutnih slučajeva. Međutim, migracijski procesi iz zemalja s visokom prevalencijom hepatitisa B, utjecali su na visoki udio novodijagnosticiranih infekcija virusom hepatitisa B u europskim skandinavskim zemljama.

Tako infekcija stečena u drugim zemljama predstavlja opasnost za zemlje gdje je niska stopa procijepljenosti što samo potvrđuje potrebu redovitog provođenja obveznog cijepljenja u svrhu zaštite domicilnog stanovništva.

Tetanus

Iako se danas tetanus ili zli grč javlja kao sporadično akutno trovanje egzotoksinom bakterije Clostridium tetani, bolest je opasna po život inficirane osobe (može dovesti do smrti zbog generalizacije grčeva koji zahvaćaju respiratorne i srčane mišiće).

Zašto se moramo cijepiti

Cijepljenje za dobrobit čovječanstva: zašto je korisno i kako spašava živote?

Naznake nekog oblika imunizacije postoje već u zapisima Ayurvedske medicine iz 1000. god. pr. Krista. Pretpostavke su da su...

SAZNAJTE VIŠE

Uvođenjem obveznog cijepljenja protiv tetanusa 1955., u Hrvatskoj je smanjen broj oboljelih i umrlih od ove bolesti te se danas uglavnom javljaju sporadični slučajevi u starijoj populaciji kao i u drugim europskim zemljama.

Pneumokokna bolest

Bakterija streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje pneumokoknu bolest, odnosno upale sinusa, bronha, pluća i uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi.

Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button