Dječje zdravlje - 5. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med., spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Sabol, ADIVA Plus sadržaj

Trebaju li nas brinuti tikovi?

Tikovi ne ometaju razvoj djeteta, no potrebno je provesti edukaciju roditelja i djece o prirodi tika. Iako su bezazleni, mogu biti uznemirujući te dovoditi do socijalnih poteškoća

tikovi kod djece

Ako se pojavi tik kod djeteta, niti jedno dijete nema iste simptome. Tik je iznenadni, ponavljajući, stereotipni i nevoljni pokret.

Najčešće se javlja kao jednostavni motorički tik, primjerice, treptanje očima, trzanje glavom, slijeganje ramenima i drugo. Može biti i složeniji u smislu izvijanja tijela ili dijelova tijela, pravljenja grimasa, dodirivanja, mirisanja, šmrkanja i slično.

ADHD poremećaj pažnje u djece: Kako se kao roditelj nositi s ovim izazovom

Tik ne mora biti samo motorni, već se može manifestirati i različitom jednostavnijom (lajanje, kričanje, krkljanje..) ili složenijom (ponavljanje sadržaja, riječi) vokalizacijom. U početku se uglavnom kod svake pojave prezentira jednako, a s vremenom dolazi do promjene u drugi tik.

Tranzitorni i kronični tik

Pojavljuje se u spektru poremećaja od blagog, pa sve do Tourette sindroma. U blage ubrajamo tranzitorni tik koji je ujedno i najčešći oblik te traje manje od godinu dana. Pojavljuje se u 5 do 25% djece, može se mijenjati s vremenom i prijeći u kronični tik. Njega obilježava trajanje dulje od godinu dana ili motornog ili vokalnog tika (ne oboje).

U rjeđim slučajevima multiplih tikova ili kombinacija motornih i vokalnih tikova govorimo o Tourette sindromu koji također može biti blaže ili jače izražen.

Još se traže uzroci

Tikovi se češće pojavljuju kod dječaka nego u djevojčica, ne mogu se spriječiti, a najčešće vrijeme javljanja je između pet i sedam godina. Ponekad pojavi tika prethodi infekcija koja je od posebnog značenja u rijetkom i još uvijek nedovoljno definiranom entitetu pod nazivom PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections).

Razlog pojave tika još je uvijek nejasan. Nije nađen određeni gen, ali u obitelji ponekad više generacija razvije tik. Pretpostavlja se da uz genetsku sklonost različite hormonalne promjene ili čimbenici okoliša mogu biti okidač za pojavu tika. U slučajevima emocionalnog stresa mogu postati učestaliji.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Za postavljanje dijagnoze je najčešće dovoljan samo pregled djeteta uz opis ili video zapis tegoba od strane roditelja. Psihološkim testiranjem djeteta mogu se otkriti pridruženi poremećaji poput hiperaktivnosti, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i poteškoća učenja.

Tikove je najvažnije razlikovati od drugih nevoljnih poremećaja kretanja (npr. chorea, spazmi, mioklonizmi, distonija, parcijalni epileptički napadaji i sl.) koji mogu ukazivati na neurološku bolest.

stres djeca kako se nositi sa stresom

Naučite djecu kako se nositi sa stresom

Stres je prisutan posvuda oko nas, ne osjećaju ga samo odrasli, već i djeca. Važno je znati kako se...

SAZNAJTE VIŠE

Tikovi ne ometaju razvoj djeteta i potrebno je provesti edukaciju roditelja i djece o prirodi tika. Iako su bezazleni mogu biti uznemirujući i dovoditi do socijalnih poteškoća. Medikamentozno liječenje se primjenjuje samo u slučajevima težih oblika ili pridruženih poremećaja.

Nema dokaza da promjena u prehrani ili stilu života i aktivnostima doprinosi liječenju tika. Djelomični ili potpuni prestanak tika u većine djece nastupa odrastanjem.

Više korisnih savjeta pročitajte na stranicama Poliklinike za dječje bolesti Sabol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button