Dječje zdravlje - 18. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Svaka čast! Djevojčica svečanu haljinu zamijenila humanom gestom

Predivna, dirljiva priča osvojila je društvene mreže, a stiže nam iz srca Bosne, iz mjesta Kakanj. Učenica 8. razreda osnovne škole dala je dobru lekciju o životnim vrijednostima

Otac, ponosan na svoju malu maturanticu (učenica 8. razreda osnovne škole), podijelio je na Facebooku fotografije kćeri koja je, umjesto da novac od roditelja potroši na haljinu za završni ples, odlučila pomoći djeci koja se liječe od raka. No njezina nesebična odluka nije kod svih naišla na odobravanje.

Priču oca Eniza Kozlića ovom prilikom prenosimo u cijelosti.

“Kako odgajamo svoju djecu? 

Ovo je moja kćerka Lejan, maturant Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju. Kao i svaki roditelj, čije je dijete maturant, dali smo novac kako bi si kupila svečanu graderobu za matursku noć.

Nakon dva dana, Lejan je izrazila želju da taj novac da djeci koja se liječe od raka, smatrajući da je njima potrebniji od njene svečane garderobe za jednu noć. Naravno, kao roditelj smo je podržali, sretni i ponosni jer smo vidjeli plod našeg dugogodišnjeg odgoja. Na maturu je otišla u farmericama i majici.

Vidjevši je tako skromno obučenu, majka dječaka, koji je trebao proći kroz grad zajedno s njom kao njen pratilac, zabranila je svom djetetu da obnaša ulogu njenog pratioca ismijavajući je i nazivajuci “prosjački obučenom koja je došla na maturu bez haljine”. Kada sam to čuo, pitao sam se šta je sa onom djecom koja nisu u stanju da priušte skupocjenu garderobu za tu noć?! 
Pitao sam se, ko smo mi da ocjenjujemo nečiji stajling, i čemu mi učimo svoju djecu?

Poruka za gospođu:

Da nema ovakvih, humanih ljudi, mnogobrojna djeca danas ne bi imala šansu za život. Molite Boga da ne budete s druge strane priče.

Ponosni roditelji!”

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button