Dječje zdravlje - 22. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan svjesnosti o mucanju: 5 savjeta za roditelje vrtićke djece koja mucaju

Uzroci mucanja mogu biti različitog podrijetla, a roditelji pravilnim odnosom trebaju podržati dijete koje muca u olakšavanju samouvjerenog verbalnog izražavanja

mucanje

Mucanje je govorno ponašanje koje karakteriziraju značajne promjene u govoru poput učestalog ponavljanja riječi, prekidanja ili produljivanja glasova ili riječi, ili pak uzimanja duge pauze prije izgovaranja komplicirane riječi. Ova govorna mana može značajno utjecati na samopouzdanje djeteta.

U fazi učenja kako govoriti, djeca često naiđu na govorne mane, zbog čega se mucanje često smatra uobičajenom popratnom pojavom. Većina djece „preraste“ mucanje, no neki nastave i u odrasloj dobi što se u konačnici razvije u kronično mucanje. Stručnu je pomoć svakako potrebno čim prije potražiti.

Mucanje ili brzopletost ili oboje? Naučite usporiti dijete

Uzroci pojačanog mucanja

Mucanje se može pogoršati ako je osoba uzbuđena, pod stresom, umorna, pod pritiskom, ako je se nadgleda tijekom obavljanja zadatka, ili ako je pojačano svjesna sebe u nekoj situaciji. Međutim, zanimljivo je da osoba koja muca pred drugima, u razgovoru sa sobom ili tijekom pjevanja nema govorne poteškoće.

Odrasle osobe koje mucaju mogu se obratiti logopedu i raditi na tehnikama ublažavanja ili potpunog rješavanja mucanja. Ipak, ako je u pitanju dijete, tada važnu ulogu u mucanju imaju, uz logopeda, i roditelji koji pravilnim odnosom prema djetetu i učestalim radom na ublažavanju ili rješavanju mucanja, mogu ubrzati proces te ga učiniti ugodnijim za dijete.

U nastavku teksta donosimo pet savjeta roditeljima čije dijete muca. Ove savjete može primjenjivati svaka osoba koja u svojoj okolini poznaje dijete koje muca.

Koristite pauze u razgovoru

Jedan od čestih okidača mucanja kod djece je osjećaj pritiska da čim brže odgovore sugovorniku. Što roditelji mogu učiniti po tom pitanju? Dopustite djetetu da razmisli i uzme pauzu prije nego što vam odgovori. Dajte mu do znanja da je u redu ako koristi stanke u razgovoru. Štoviše, budite mu primjer tako što ćete vi uzimati pauze prije nego što odgovorite djetetu.

Usporite dinamiku govora

Mucanje nije jednostavno, a djeca ga neće uspjeti kontrolirati samo sporim govorom, što je najčešća metoda koju roditelji primjenjuju. Izjava „sporije govori“ dovodi do frustracije kod djeteta, pa tako nećete postići najbolje rezultate. Međutim, roditelj svojim ponašanjem može utjecati na govor djeteta. Idući put kada dijete koje muca prebrzo i nerazumljivo govori, nemojte mu reći da uspori, nego vi u interakciji usporite govor pa će dijete samo primijetiti brzinu svojeg govora.

Smanjite broj pitanja u razgovoru

Za vrijeme čitanja ili tijekom igre, roditelji znaju pitanjima testirati dijete da uoče koliko je ono zapamtilo, usvojilo i razumjelo sadržaj. Metoda ispitivanja znanja „pitanje-odgovor“, djeci koja mucaju može predstavljati stres i neugodu. Alternativa toj metodi može biti ispitivanje znanja balansiranim razgovorom koji uključuje upitne i izjavne rečenice.

Primjerice, roditelja zanima što je dijete imalo za međuobrok u vrtiću. Da bi saznao odgovor, razgovor ne mora započeti pitanjem „Što si danas imao/imala za međuobrok?“, nego izjavnom rečenicom roditelja „Ja sam danas pojeo/pojela jabuku za međuobrok“,… a nakon toga ili pričekati da dijete izjavi što je ono imalo za međuobrok, ili roditelj može nastaviti s pitanjem „A što si ti danas jeo/jela?“. Tako će dijete biti manje napeto te se neće osjećati kao da odgovara na pitanja, nego kao da vodi običan razgovor. Ova metoda može ublažiti mucanje kod djeteta.

Za mucanje postoji pomoć

Što mucanje govori o djetetu i kada je vrijeme za posjet logopedu?

Pa, pa, pa paaaatka… Kada vaše dijete prvi put riječ “patka” izgovori na ovakav ili na drugi, no vrlo...

SAZNAJTE VIŠE

Pustite dijete da predvodi u igri

Tijekom igre, dopustite djetetu da vodi, a vi pratite njegove neverbalne upute. Tako ćete smanjiti verbalne instrukcije, kao i višak pitanja te odgovaranje na ista. Ovom metodom možete utjecati na jačanje djetetova samopouzdanja te na jačanje odnosa s djetetom.

Smanjite korištenje nepoznatih i kompleksnih riječi

Djeca su sklona imitirati svoje roditelje, verbalno i neverbalno. Kada je riječ o verbalnom, usvajaju gramatiku i vokabular riječi koje čuju, a ako je riječ o riječima koje djeci predstavljaju izazov u izgovaranju, nemogućnost njihova izgovaranja može im stvoriti frustracije. Prema tome, u razgovoru s djetetom koje muca, koristite jednostavne riječi koje će dijete lako zapamtiti i usvojiti.

Izvor: https://leader.pubs.asha.org/do/10.1044/5-tips-to-share-with-parents-of-preschoolers-who-stutter/full/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button